Στο Τελ Αβίβ Ισπανός δικαστής για το λογισμικό Pegasus

Στο Τελ Αβίβ Ισπανός δικαστής για το λογισμικό Pegasus

Η επίσκεψη γίνεται στο πλαίσιο έρευνας με αφορμή παρακολουθήσεις μέσω του λογισμικού της ισραηλινής NSO

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας κάλεσε χθες Τρίτη τον διευθύνοντα σύμβουλο της ισραηλινής εταιρείας λογισμικού NSO Group, Σαλέφ Χούλιο, να καταθέσει ως μάρτυρας στη διερεύνηση της υπόθεσης παρακολούθησης Ισπανών αξιωματούχων, με τη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus, που κατασκευάζει.

Στο Ισραήλ αναμένεται να μεταβεί ο δικαστής Χοσέ Λουίς Καλάμα προκειμένου να ανακρίνει τον Σαλέφ Χούλιο, στο πλαίσιο της έρευνας του ζητήματος από εξεταστική επιτροπή. Μέχρι στιγμής, δεν έχει ανακοινωθεί το χρονοδιάγραμμα του ταξιδιού του Ισπανού δικαστικού στο Ισραήλ.

Η υπόθεση των παρακολουθήσεων άνοιξε δικαστικά στην Ισπανία έπειτα από ανακοίνωση της κυβέρνησης, ότι κάποιοι υπουργοί υπήρξαν στόχοι παρακολούθησης με το ισραηλινό λογισμικό. Η παραδοχή αυτή πυροδότησε πολιτική κρίση στη χώρα και οδήγησε σε παραίτηση τον επικεφαλής των υπηρεσιών ασφάλειας Παζ Εστεμπάν, πριν από ένα μήνα.

Ποιοι ήταν στο στόχαστρο

Η Μαδρίτη, μετά την πρώτη αποκάλυψη, δεν κοινοποίησε περισσότερες λεπτομέρειες για την υπόθεση αλλά, όπως έγινε γνωστό, στο στόχαστρο του Pegasus είχε βρεθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, η υπουργός Αμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες και ο υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε Μαρλάσκα. Επίσης, δεν αποκάλυψε κανένα στοιχείο για το ποιος ενδεχομένως να βρισκόταν πίσω από την κατασκοπευτική δραστηριότητα.

Ο δικαστής Χοσέ Λουίς Καλάμα, μεταξύ των άλλων ενεργειών του, αποχαρακτήρισε τα έγγραφα που συνδέονται με τη συνταρακτική υπόθεση, ανοίγοντας τον δρόμο για μελλοντικές αποκαλύψεις στοιχείων που μέχρι σήμερα συνιστούσαν επτασφράγιστο μυστικό.

Η ισπανική δικαιοσύνη έχει ήδη καλέσει την ισραηλινή εταιρεία NSO Group να δώσει πληροφορίες για τη λειτουργία του κατασκοπευτικού λογισμικού της. Οπως έχει ήδη αποδειχθεί, η χρήση του Pegasus είναι ευρύτατα διαδεδομένη σε ολόκληρο τον κόσμο και αποτελεί επιλογή των ολοκληρωτικών καθεστώτων και ηγετών τους, προκειμένου να παρακολουθούν τους πολιτικούς της αντιπολίτευσης αλλά και ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών.

Η ισραηλινή εταιρεία, με ανακοίνωση που απέστειλε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ανέφερε ότι «η NSO λειτουργεί μέσα σε ένα αυστηρό νομικό πλαίσιο και αυτό, είναι βέβαιη, θα είναι και το συμπέρασμα οποιασδήποτε κυβερνητικής έρευνας». Ωστόσο, απέφυγε να αποκαλύψει κατά πόσον ο διευθύνων σύμβουλός της πρόκειται να απαντήσει στα ερωτήματα που θα του θέσει ο Ισπανός δικαστής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή