Έκκληση κατοίκων της Ρώμης στην UNESCO

Έκκληση κατοίκων της Ρώμης στην UNESCO

Ζητούν να υπενθυμίσει στο δημοτικό συμβούλιο την υποχρέωσή του να προστατεύει την πόλη από «οδυνηρές σκηνές» σκουπιδιών και άλλων δειγμάτων αστικής σήψης

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Εκκληση στην UNESCO απηύθυναν εργαζόμενοι στον χώρο του πολιτισμού, καλλιτέχνες, πανεπιστημιακοί και περιβαλλοντολόγοι, που ζουν στο κέντρο της Ρώμης, προκειμένου η υπηρεσία του ΟΗΕ να υπενθυμίσει στο δημοτικό συμβούλιο την υποχρέωσή του να προστατεύει την πόλη από «οδυνηρές σκηνές» σκουπιδιών και άλλων δειγμάτων αστικής σήψης, όπως αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα The Guardian.

Σε επιστολή τους προς τον επικεφαλής του προγράμματος παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, οι 150 υπογράφοντες αναφέρουν ότι τα παράπονά τους προς τη δημοτική αρχή αγνοήθηκαν. Το ιστορικό κέντρο της πόλης, που περιλαμβάνει τη Φοντάνα ντι Τρέβι, την πιάτσα Ντ’ Εσπάνια και το Πάνθεον, ενεγράφη στον κατάλογο των μνημείων του ΟΗΕ το 1980.

Η δημοτική αρχή δεν έχει καταφέρει, όμως, να διατηρήσει καθαρή την πόλη, με την πρόσφατη «εισβολή» τραπεζοκαθισμάτων να ενισχύει το πρόβλημα. «Τα ξερά χόρτα, τα σκουπίδια στους δρόμους και ο θόρυβος συνθέτουν αποκαρδιωτική εικόνα», αναφέρουν οι επιστολογράφοι, μνημονεύοντας παλαιότερα χρόνια, όταν οι συνοικίες του κέντρου της πόλης ήταν ευχάριστες για τους κατοίκους τους. Ο δήμαρχος της Ρώμης Ρομπέρτο Γκαλτιέρι, που εξελέγη τον Οκτώβριο, δεν τήρησε τη δέσμευσή του για «καθαρισμό της πόλης μέχρι τα Χριστούγεννα», παρά την ενίσχυση της υπηρεσίας καθαριότητας με επιπλέον προσωπικό.

Ζητούν να υπενθυμίσει στο δημοτικό συμβούλιο την υποχρέωσή του να προστατεύει την πόλη από «οδυνηρές σκηνές» σκουπιδιών και άλλων δειγμάτων αστικής σήψης.

Επιστολή παραπόνων

Η επιστολογράφος Μίριαμ Ντάντρεα, επικεφαλής περιβαλλοντικής οργάνωσης, εκφράζει τα παράπονά της για τα ηλεκτρικά σκούτερ, τα οποία εγκαταλείπονται στα πεζοδρόμια αφού χρησιμοποιηθούν. «Κατέλαβαν την πόλη εντελώς απρόσμενα και με εντελώς άγριο τρόπο», λέει η Ντάντρεα. Το περασμένο Σάββατο, όμως, η δημοτική αστυνομία της Αιώνιας Πόλης επέβαλε χρηματικό πρόστιμο 800 ευρώ σε δύο Αμερικανούς τουρίστες, οι οποίοι εγκατέλειψαν τα ηλεκτρικά τους πατίνια πάνω στη Σκαλινάτα (ισπανικά σκαλιά). Τουρίστας από τη Σαουδική Αραβία χάθηκε πρόσφατα στους δρόμους της μεσαιωνικής Ρώμης και οδήγησε την πολυτελή του Μαζεράτι πάνω στη φημισμένη Σκαλινάτα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή