Ισραήλ – Παλαιστίνη: Ο «πόλεμος της σημαίας»

Ισραήλ – Παλαιστίνη: Ο «πόλεμος της σημαίας»

Μαίνεται ο «πόλεμος της σημαίας» Ισραηλινών - Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eνα ακόμη πλήγμα δέχθηκε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός συνασπισμός του Ισραήλ, μετά την καταψήφιση του νομοσχεδίου για παράταση ισχύος του ισραηλινού δικαίου στις περιοχές των εποίκων, στη Δυτική Οχθη.

Το σχετικό νομικό καθεστώς τέθηκε σε εφαρμογή το 1967, μετά την κατοχή της Δυτικής Οχθης, και παρέχει στους εποίκους ίσα δικαιώματα με αυτά των κατοίκων του Ισραήλ. Ο «νόμος Ιουδαίας και Σαμάρειας», όπως είναι γνωστός, ανανεώνεται από την Κνέσετ κάθε πενταετία.

Αυτή τη φορά, δύο μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού, ένας βουλευτής του αραβικού κόμματος Ραάμ και μία συνάδελφός του από το αριστερό Μερέτζ, αρνήθηκαν να επικυρώσουν την ανανέωσή του. Η ενέργειά τους δεν θέτει, επί του παρόντος, σε αμφισβήτηση την εξακολούθηση της ισχύος των εβραϊκών νόμων στη Δυτική Οχθη. Κλονίζει, όμως, την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ.

Επί ξυρού ακμής ο συνασπισμός, μετά την καταψήφιση νομοσχεδίου για παράταση ισχύος του ισραηλινού δικαίου στις περιοχές των εποίκων.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση, που αποτελείται από εθνικιστικά κόμματα υπό τον πρώην πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, είχε ανακοινώσει πριν από την ψηφοφορία ότι θα καταψηφίσει την ανανέωση της νομοθεσίας, σε ένδειξη έλλειψης εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση μειοψηφίας του Μπένετ. Η επικύρωση, πράγματι, καταψηφίστηκε από 58 βουλευτές έναντι 52 του κυβερνητικού συνασπισμού. Ο «νόμος Ιουδαίας και Σαμάρειας» θα αποτελέσει σημείο οξείας κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης. Αν δεν υπερψηφισθεί μέχρι την 1η Ιουλίου, οι 475.000 έποικοι που ζουν στη Δυτική Οχθη θα πάψουν να απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα με τους υπόλοιπους Ισραηλινούς. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται και το εκλογικό δικαίωμα. Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως η δεξιά αντιπολίτευση δεν πρόκειται να παρεμποδίσει μελλοντικά τη σχετική νομοθεσία αποστερώντας στους εποίκους τα δικαιώματά τους. Θα προσπαθήσει, αντιθέτως, να αποδυναμώσει τον κυβερνητικό συνασπισμό, παρότι ο Ναφτάλι Μπένετ έχει ταχθεί υπέρ των δικαιωμάτων των εποίκων και της επέκτασης των εποικισμών στα κατεχόμενα, αποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση αδυνατεί να νομοθετήσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν δεν καταστεί εφικτή η εξεύρεση λύσης προκειμένου να υπερκεραστεί μια πιθανή καταψήφιση του «νόμου Ιουδαίας και Σαμάρειας», αυτομάτως οι Ισραηλινοί έποικοι θα βρεθούν υπό στρατιωτικό καθεστώς όπως οι Παλαιστίνιοι της Δυτικής Οχθης, τονίζει ο πρώην στρατιωτικός δικαστής και ειδικός στο διεθνές και εβραϊκό δίκαιο Εμανουέλ Γκρος.

Οξυνση και συγκρούσεις

Την ίδια στιγμή, κλιμακώνεται ο λεγόμενος «πόλεμος της σημαίας» σε περιοχές του Ισραήλ και στη Δυτική Οχθη, που τις περασμένες εβδομάδες προκάλεσε όξυνση και συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Οι ταραχές ξέσπασαν μετά την πρόταση νόμου που απαγορεύει την τοποθέτηση του παλαιστινιακού συμβόλου σε κτίρια που στεγάζουν ιδρύματα τα οποία λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση, όπως πανεπιστήμια. Η πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου πέρασε από την Κνέσετ την περασμένη εβδομάδα. Για τους υπερμάχους της νομοθεσίας, η έπαρση της παλαιστινιακής σημαίας, την οποία θεωρούν εχθρικό σύμβολο, συνιστά πρόκληση. Για τους Παλαιστινίους, ο νόμος αποτελεί μία ακόμη ισραηλινή προσπάθεια εξάλειψης της εθνικής τους ταυτότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή