Πόλεμος στην Ουκρανία: Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις της 105ης μέρας της εισβολής
πόλεμος-στην-ουκρανία-λεπτό-προς-λεπτ-561899932
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις της 105ης μέρας της εισβολής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
21:54
21:51
21:44

Το Σεβεροντονέτσκ ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από τους Ρώσους

Η πόλη Σεβεροντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, όπου διεξάγονται σκληρές μάχες μεταξύ των ρωσικών και των ουκρανικών δυνάμεων, έχει περάσει «σε μεγάλο βαθμό» υπό τον έλεγχο της Μόσχας ενώ στο γειτονικό Λισίτσανσκ οι καταστροφές είναι «τεράστιες», δήλωσε ο κυβερνήτης του Λουγκάνσκ.

Οι ρωσικές δυνάμεις «ελέγχουν μεγάλο μέρος του Σεβεροντονέτσκ. Η βιομηχανική ζώνη είναι ακόμη δική μας, δεν υπάρχουν Ρώσοι εκεί. Οι μάχες διεξάγονται μόνο στους δρόμους εντός της πόλης» ανέφερε μέσω του Telegram ο Σέρχι Γκαϊντάι.

Ο Γκαϊντάι διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να περικυκλωθούν οι ουκρανικές δυνάμεις που πολεμούν στο Λουγκάνσκ. Όπως ανέφερε, οι Ρώσοι ελέγχουν «προσωρινά» το 90% της περιοχής.

«Οι Ρώσοι πυροβολούν τα πάντα, καταστρέφουν όλα τα σπίτια του Σεβεροντονέτσκ, με άρματα, με το πυροβολικό. Βάλλουν εναντίον και της βιομηχανικής ζώνης επίσης, αλλά τα αγόρια μας αντιστέκονται στους δρόμους», συνέχισε.

Το Λισίτσανσκ ελέγχεται πλήρως από τον ουκρανικό στρατό αλλά έχει γίνει στόχος «ισχυρών και χαοτικών» βομβαρδισμών. Οι Ρώσοι στοχεύουν «σκόπιμα» τα νοσοκομεία και τα κέντρα διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας, πρόσθεσε. «Πυροβολούν με όπλα μεγάλου διαμετρήματος, οι καταστροφές είναι τεράστιες», σύμφωνα με τον Γκαϊντάι.

Νωρίτερα, ο κυβερνήτης παραδέχτηκε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις «ίσως θα πρέπει να αποσυρθούν» σύντομα από το Σεβεροντονέτσκ και να μετακινηθούν σε θέσεις καλύτερα οχυρωμένες.

Το Σεβεροντονέτσκ είναι η μεγαλύτερη αστική ζώνη της περιφέρειας του Λουγκάνσκ που παραμένει ακόμη στα χέρια των Ουκρανών. 

20:46

ΟΗΕ: Επιδεινώνονται οι παγκόσμιες συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία

Οι αρνητικές συνέπειες που έχει προκαλέσει στον κόσμο η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επιδεινώνονται, επηρεάζοντας 1,6 δισεκατομμύρια ανθρώπους, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, παρουσιάζοντας τη δεύτερη έκθεση του ΟΗΕ για τις διεθνείς επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

 

20:43

Γενικό Επιτελείο: Ο ρωσικός στρατός προετοιμάζεται για νέα επίθεση στο Σλοβιάνσκ στην περιφέρεια του Ντονέτσκ

Οι Ρώσοι συνεχίζουν να βομβαρδίζουν τις πόλεις κοντά στο Σλόβιανσκ, συμπεριλαμβανομένων των Adamivka και Dolyna. Στις 8 Ιουνίου, ρωσική αεροπορική επιδρομή έπληξε επίσης το Σλοβιάνσκ. Περίπου 24.000 άνθρωποι εξακολουθούν να παραμένουν στην πόλη.

20:40

ΟΗΕ: Επιδεινώνονται οι παγκόσμιες συνέπειες του πολέμου

Οι αρνητικές συνέπειες που έχει προκαλέσει στον κόσμο η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επιδεινώνονται, επηρεάζοντας 1,6 δισεκατομμύρια ανθρώπους, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, παρουσιάζοντας τη δεύτερη έκθεση του ΟΗΕ για τις διεθνείς επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

«Οι επιπτώσεις του πολέμου στην επισιτιστική ασφάλεια, την ενέργεια και τα χρηματοικονομικά είναι συστημικές, σοβαρές και επιταχυνόμενες», είπε. «Για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ο πόλεμος απειλεί να εξαπολύσει ένα άνευ προηγουμένου κύμα πείνας και εξαθλίωσης, αφήνοντας στο πέρασμά του κοινωνικό και οικονομικό χάος», προειδοποίησε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

20:14

Προτάσεις να μετονομασθούν οι χώροι έξω από τις πρεσβείες των ΗΠΑ και της Γερμανίας στην Μόσχα σε «πλατείες Λαϊκών δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ 

Οι βουλευτές της Δούμας της Μόσχας ψήφισαν υπέρ της μετονομασίας του χώρου έξω από την πρεσβεία της Γερμανίας στην Μόσχα σε «Πλατεία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κρατικής Δούμας της πόλης της Μόσχας που αναρτήθηκε στο Telegram. 

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι υπέρ της μετονομασίας τάχθηκαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του κυβερνώντος κόμματος «Ενιαία Ρωσία» του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής ομοσπονδίας, της «Η Δική μου Μόσχα» και της «Δίκαιης Ρωσία». Επίσης οι βουλευτές της Κρατικής Δούμας της πρωτεύουσας τάχθηκαν υπέρ τη μετονομασίας του χώρου έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Μόσχα σε «Πλατεία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ». 

Νωρίτερα σήμερα ο δήμος της Μόσχας, ανακοίνωσε ότι μετά την ψηφοφορία που έγινε στον ιστότοπο «Ενεργός πολίτης», οι ανώνυμοι χώροι έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Μόσχα , θα ονομάζονται «Πλατεία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ». Παράλληλα αναφέρεται ότι στην ρωσική πρωτεύουσα «θα επιλεγεί μια ακόμη πλατεία ή οδός, για να τιμηθεί η Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ».

Πηγή: novayagazeta.europe

20:13

Συνάντηση Ζελένσκι με Μπάφετ στο Κίεβο

19:07

Η Ουκρανία ελέγχει πλέον μόνο τα περίχωρα του Σεβεροντόνετσκ

Οι ουκρανικές δυνάμεις απωθήθηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Σεβεροντόνετσκ στην ανατολική γραμμή και πλέον ελέγχουν μόνο τα προάστια της, σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Λουγκάνσκ, Σέρχιι Χαϊντάι.

Μιλώντας στο RBC, ο Χαϊντάι είπε ότι δεν είχε νόημα οι ουκρανικές ειδικές δυνάμεις να παραμείνουν μέσα στην πόλη αφού η Ρωσία άρχισε να ισοπεδώνει την περιοχή με βομβαρδισμούς και αεροπορικές επιδρομές.

Ήδη έχει ειπωθεί από το Κίεβο, ότι οι ουκρανικές δυνάμεις μπορεί να χρειαστεί να «αποσυρθούν» σε ισχυρότερες θέσεις στο Σεβεροντόνετσκ εν μέσω σφοδρών μαχών στην πόλη και σε χωριά της πρώτης γραμμής στο νότο.

Ήταν «αδύνατο» να πούμε ότι το Σεβεροντόνετσκ είχε καταληφθεί πλήρως από τα ρωσικά στρατεύματα, είπε ο Χαϊντάι, προσθέτοντας: Οι δυνάμεις μας τώρα ελέγχουν και πάλι μόνο τα περίχωρα της πόλης. Αλλά οι μάχες συνεχίζονται ακόμα, οι δυνάμεις μας υπερασπίζονται το Σεβεροντόνετσκ, οι Ρώσοι δεν ελέγχουν πλήρως την πόλη.

«Μην χαλάτε τη διάθεση των ενόπλων δυνάμεων! Κανείς δεν πρόκειται να παραδώσει το Σεβεροντόνετσκ!», είπε, προσθέτοντας ότι οι υπερασπιστές της Ουκρανίας θα πολεμήσουν για «κάθε ίντσα».

18:27

Ανταλλαγή νεκρών από Ουκρανία και Ρωσία

Η Ουκρανία και η Ρωσία παρέδωσαν -η καθεμία- τα πτώματα 50 νεκρών στρατιωτών τους σε μια ανταλλαγή που περιελάμβανε 37 Ουκρανούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν στο χαλυβουργείο Azovstal της Μαριούπολης, επιβεβαίωσε το ουκρανικό υπουργείο επανένταξης.

Η ανταλλαγή πραγματοποιήθηκε στην πρώτη γραμμή στην περιοχή της Ζαπορίζια, ανέφερε το υπουργείο.

18:24

Στην πόλη Λισιτσάνσκ στην ανατολική Ουκρανία

Φωτορεπορτάζ από τον Άρη Μεσσήνη για το AFP.

18:17

Εκπρόσωποι των ρωσικών δυνάμεων σχεδιάζουν δημοψήφισμα στην Ζαπορίζια

Η κυβέρνηση που έχει εγκατασταθεί από τη Ρωσία στο κατεχόμενο τμήμα της περιοχής της Ζαπορίζια σχεδιάζει να διοργανώσει δημοψήφισμα αργότερα εφέτος για την ένταξη στη Ρωσία, ανέφερε ένα από τα μέλη της σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

18:11

ΟΗΕ: Περισσότερες από 7 εκατ. συνοριακές διελεύσεις έχουν καταγραφεί από την Ουκρανία

Περισσότεροι από 7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν περάσει τα σύνορα από την Ουκρανία από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος εκεί, σύμφωνα με την Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Συνολικά 7.023.559 διελεύσεις συνόρων έχουν καταγραφεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον απολογισμό της υπηρεσίας την Τετάρτη.

Ο αριθμός των μεμονωμένων προσφύγων από την Ουκρανία που καταγράφηκε σε όλη την Ευρώπη ανήλθε σε 4.712.076, με την Πολωνία, τη Ρωσία και τη Μολδαβία μεταξύ των κορυφαίων χωρών υποδοχής, ανέφερε.

18:00

Οι ανιχνευτές ακτινοβολίας του Τσερνομπίλ επιστρέφουν online για πρώτη φορά μετά την εισβολή της Ρωσίας

Οι ανιχνευτές ραδιενέργειας στον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ στην Ουκρανία είναι ξανά στο διαδίκτυο για πρώτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή πριν από περισσότερες από 100 ημέρες και τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι φυσιολογικά, δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής της διεθνούς υπηρεσίας πυρηνικής παρακολούθησης.

Ο Rafael Mariano Grossi, γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, χαρακτήρισε την επανέναρξη της μετάδοσης δεδομένων ραδιενέργειας «ένα πολύ θετικό βήμα προς τα εμπρός για την πυρηνική ασφάλεια και ασφάλεια στην Ουκρανία».

«Τερματίζει μια μακρά περίοδο εικονικής συσκότισης πληροφοριών που δημιούργησε μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με την κατάσταση της ραδιενέργειας στην περιοχή, ειδικά όταν βρισκόταν υπό ρωσική κατοχή», είπε.

Οι ανιχνευτές σταμάτησαν να λειτουργούν στις 24 Φεβρουαρίου, την πρώτη μέρα της εισβολής.

17:38

Ζελένσκι: Περισσότεροι από 31.000 Ρώσοι στρατιώτες νεκροί

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ότι περισσότεροι από 31.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής τον Φεβρουάριο.

Ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι ο πόλεμος κοστίζει στις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας «300 ζωές την ημέρα» και σύντομα θα φτάσει σε ένα επίπεδο που θα ήταν απαράδεκτο για τη Μόσχα.

17:07

Κυβερνήτης της Περιφέρειας Χάρκοβο: Ο ρωσικός βομβαρδισμός σκότωσε 5 πολίτες και τραυμάτισε 12 το τελευταίο 24ωρο

Η Ρωσία συνεχίζει να βομβαρδίζει το Χάρκοβο και την περιφέρεια με πυροβολικό. 

17:06
17:05

Ο Καναδάς επιβάλλει κυρώσεις στις ρωσικές βιομηχανίες πετρελαίου, αερίου και χημικών

16:53

Το πρόβλημα της ύδρευσης στο Μικολάιβ

Ο δήμαρχος του Μικολάιβ αναφέρθηκε στις ανθρωπιστικές προσπάθειες που στοχεύουν στη βελτίωση των αποθεμάτων νερού στην πόλη που βρίσκεται μεταξύ της Οδησσού και της Χερσώνας.

«Το Μικολάιβ παρέλαβε πέντε ολοκαίνουργια υδροφόρα από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού στην Ουκρανία. Αφού συμπληρώσουμε όλα τα απαραίτητα έγγραφα, θα τα θέσουμε άμεσα σε λειτουργία. Ευχαριστώ ειλικρινά τους συνεργάτες μας. Θέλω να σημειώσω ότι ο Ερυθρός Σταυρός βοηθά ενεργά την πόλη μας να λύσει το πρόβλημα της ύδρευσης. Αυτός ο οργανισμός προμηθεύει πόσιμο νερό στους κατοίκους μας και μας βοηθά να αγοράζουμε αντιδραστήρια για τον καθαρισμό του νερού», τόνισε.

15:57

Ανταλλαγή νεκρών στρατιωτών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας

Πενήντα νεκρούς στρατιώτες αντάλλαξαν Ουκρανία και Ρωσία, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Επανένταξης.

Ανάμεσά τους ήταν και 37 Ουκρανοί στρατιώτες που σκοτώθηκαν στο εργοστάσιο της Αζοφστάλ, στη Μαριούπολη.

Η ανταλλαγή έλαβε χώρα στην επαρχία της Ζαπορίζια. Το ουκρανικό υπουργείο αναμένει ότι θα συνεχιστούν οι ανταλλαγές νεκρών μεταξύ των δύο εμπόλεμων πλευρών.

 

14:59

Επικοινωνία Σολτς - Ζελένσκι

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στη διάρκεια της οποίας, όπως ανακοίνωσε η καγκελαρία, έγινε αναλυτική ενημέρωση για την τηλεδιάσκεψη που είχαν στις 28 Μαΐου ο κ. Σολτς και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Γερμανός καγκελάριος και ο Ουκρανός πρόεδρος αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για την τρέχουσα στρατιωτική και ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία και συμφώνησαν ότι πρέπει να γίνει το παν προκειμένου να καταστεί δυνατή η εξαγωγή σιτηρών από τη χώρα, ιδίως δια θαλάσσης. Οι δύο ηγέτες, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ που επικαλείται το σχετικό ανακοινωθέν, «συνεχίζουν την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις επιλογές για περαιτέρω υποστήριξη στην Ουκρανία και συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή».

14:47

Αμετακίνητο το Κρεμλίνο για συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι, σιτηρά

Τέλος, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανέφερε ότι δεν υπάρχει νόμιμο έδαφος για να θεωρηθεί ότι η Ρωσία έχει κηρύξει στάση πληρωμών. Ο Πεσκόφ κατηγόρησε για άλλη μια φορά τις κυρώσεις, κάνοντας λόγο για «τεχνητή χρεοκοπία».

 

14:22

Εγκλήματα πολέμου: Η Ε.Ε. υποστηρίζει την έρευνα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου με 7,25 εκατ. ευρώ

Η Ε.Ε. εντείνει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της ατιμωρησίας των διεθνών εγκλημάτων παγκοσμίως, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στο να υπάρξει βοήθεια στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο όσον αφορά στις έρευνες για εγκλήματα πολέμου που διέπραξε η Ρωσία στην Ουκρανία. Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε νέο έργο που ανέρχεται στα 7,25 εκ. ευρώ, στο πλαίσιο της Υπηρεσίας Εξωτερικής Πολιτικής της, για τη στήριξη των ερευνητικών ικανοτήτων του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος-Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ατιμωρησία για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν υπό τη ρωσική κατοχή. Οι έρευνες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της λογοδοσίας και της δικαιοσύνης για τα αποτρόπαια εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία».

14:06

Ουκρανία: «Ανεπαρκής» η Τουρκία ως εγγυήτρια για τη θαλάσσια μεταφορά σιτηρών

Σε μια πρώτη αντίδραση από πλευράς Ουκρανίας στη συνάντηση Τσαβούσογλου - Λαβρόφ, ο εκπρόσωπος της διοίκησης της περιφέρειας της Οδησσού, Σέργκιι Μπρασούκ, σημείωσε ότι η χώρα του αρνείται να αποναρκοθετήσει το λιμάνι της Οδησσού για να επιτραπούν οι εξαγωγές σιτηρών, διότι φοβάται ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα το εκμεταλλευθούν για να επιτεθούν κατά της πόλης.

Αν η Ουκρανία αποναρκοθετήσει τα κύριο λιμάνι της χώρας, η Ρωσία «θα θελήσει να επιτεθεί, ονειρεύεται να αποβιβάσει στρατεύματα», δήλωσε ο ουκρανός αξιωματούχος σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε στο Telegram.

«Ο ρωσικός στόλος θα προσποιηθεί ότι αποσύρεται προς την προσαρτημένη Κριμαία. Αλλά μόλις αποναρκοθετήσουμε την πρόσβαση προς το λιμάνι της Οδησσού, ο ρωσικός στόλος θα βρίσκεται εκεί», πρόσθεσε.

Για τον Σέργκιι Μπρασούκ, το Κίεβο πρέπει να εξοπλισθεί με αντιπλοϊκούς πυραύλους και τα πλοία να συνοδεύονται «από χώρες του ΝΑΤΟ».

Παράλληλα, ο διευθυντής του ουκρανικού Συνδέσμου Εμπόρων Σιτηρών UGA Σέρχι Ιβασένκο δήλωσε ότι η Τουρκία δεν έχει την αναγκαία ισχύ για να ενεργήσει ως εγγυήτρια.

Απευθυνόμενος σε online διάσκεψη του τομέα στο Κίεβο, δήλωσε ότι θα χρειασθούν τουλάχιστον δύο έως τρεις μήνες για την απομάκρυνση των ναρκών από τα ουκρανικά λιμάνια και ότι στην επιχείρηση εγγύησης της ασφάλειας των πλοίων και των φορτίων θα πρέπει να συμμετάσχουν τουρκικά και ρουμανικά πλοία.

«Η Τουρκία ως εγγυήτρια είναι ανεπαρκής δύναμη στην Μαύρη Θάλασσα για να εγγυηθεί την ασφάλεια του φορτίου», δήλωσε ο Σέρχι Ιβασένκο.

13:28

Επεισόδιο Λαβρόφ με Ουκρανό δημοσιογράφο στην Άγκυρα

Στο τέλος της συνέντευξης Τύπου της Τετάρτης στην Άγκυρα μεταξύ του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του Ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Λαβρόφ, όταν επρόκειτο να φύγουν, ένας από τους Ουκρανούς δημοσιογράφους αποφάσισε να κάνει στον Ρώσο υπουργό μια ερώτηση εκτός χρονικού ορίου: «Τι από τα κλεμμένα αγαθά στην Ουκρανία, εκτός από σιτηρά, είναι ήδη η Ρωσία σε θέση να πουλήσει;" ρώτησε ο δημοσιογράφος.

«Πονάει το κεφάλι σου συνέχεια για το πού να κλέψεις; Και νομίζεις ότι όλοι το κάνουν αυτό;» απάντησε ο Ρώσος διπλωμάτης, με τρόπο κάθε άλλο παρά διπλωματικό.

13:23

Οι Ρώσοι παίρνουν ουκρανικά σιτηρά και τα πωλούν στην Τουρκία

Οι Ρώσοι παραδέχονται πλέον την αποστολή κλεμμένων σιτηρών από τη Ζαπορίζια, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, προς Τουρκία και Μέση Ανατολή.

Συγκεκριμένα, ο Γεβγένι Μπαλίτσκι, επικεφαλής της κατοχικής ρωσικής διοίκησης της περιφέρειας Ζαπορίζια δήλωσε στο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 24 σήμερα πως σιτηρά από τα εδάφη της περιοχής, που ελέγχονται από τον ρωσικό στρατό, άρχισαν να παραδίδονται στις χώρες της Μέσης Ανατολής.

«Στέλνουμε σιτηρά μέσω της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι κύριες συμβάσεις έχουν συναφθεί με την Τουρκία. Τα πρώτα τρένα έχουν ήδη περάσει από την Κριμαία, πήγαν προς την κατεύθυνση της Μέσης Ανατολής», είπε, σημειώνοντας ότι «ήταν μια παραδοσιακή αγορά για την Ουκρανία».

13:11

Ψυχολογικός πόλεμος των Ρώσων με μηνύματα στα κινητά Ουκρανών μαχητών

Οι ειδικές υπηρεσίες της Ρωσίας στέλνουν απειλητικά μηνύματα στους προσωπικούς αριθμούς τηλεφώνου των Ουκρανών πολεμιστών, κατήγγειλε με ανάρτησή της στο Facebook η υπηρεσία Τύπου του Γενικού Επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.

«Οι ειδικές υπηρεσίες της Ρωσικής Ομοσπονδίας προσπαθούν να εκφοβίσουν τους Ουκρανούς στρατιωτικούς στέλνοντας απειλητικά μηνύματα στους προσωπικούς τους αριθμούς τηλεφώνου. Περιέχουν εκκλήσεις να προδώσουν τον όρκο τους, να καταθέσουν τα όπλα, να παραδοθούν ή να πάνε στο πλευρό του εχθρού», αναφέρει το μήνυμα.

Όπως σημειώνεται, οι απειλές για τα προσωπικά δεδομένα αυξάνονται. Η αποστολή γίνεται μέσω SMS, και εφαρμογών Μessenger, Telegram, Viber, Signal ή WhatsApp.

13:04

Σ. Λαβρόφ: Συμβολική μια συνάντηση με Ουκρανούς αξιωματούχους

Η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη για μια συνάντηση με την Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, αλλά αυτή η συνάντηση θα είναι περισσότερο συμβολική παρά επίλυση του ζητήματος των σιτηρών, δήλωσε την Τετάρτη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Σχετικά με πρόσθετες συναντήσεις στην Κωνσταντινούπολη για το θέμα της εξαγωγής σιτηρών, είμαστε έτοιμοι για τέτοιες συναντήσεις. Εκτιμούμε το ενδιαφέρον του ΟΗΕ να συνδεθεί με κάποιο τρόπο, να σηματοδοτήσει την παρουσία του, αλλά, ειλικρινά, αυτό δεν είναι τίποτα άλλο παρά κάτι το συμβολικό», είπε ο κ. Λαβρόφ.

12:54

Η Ουκρανία θέλει το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome

Το Κίεβο θέλει να αποκτήσει το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome, αναφέρει η εφημερίδα Jerusalem Post, επικαλούμενη τον Ουκρανό πρεσβευτή στο Ισραήλ, Γεβγένι Κορνιτσιούκ.

«Χρειαζόμαστε τη βοήθεια του Ισραήλ (...). Χρειαζόμαστε στρατιωτική-τεχνική υποστήριξη, χρειαζόμαστε το Iron Dome», είπε, και πρόσθεσε: «Δεν χρειαζόμαστε δωρεά, θέλουμε να το αγοράσουμε».

Πηγές της εφημερίδας όμως σημείωναν ότι το Ισραήλ είναι απίθανο να πουλήσει το Iron Dome στην Ουκρανία ή σε οποιοδήποτε άλλο κράτος λόγω των κανόνων που έχουν υπογραφεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με την εξαγωγή αμυντικών προϊόντων, καθώς και των διεθνών υποχρεώσεων για έλεγχο της εξαγωγικής αγοράς της χώρας σχετικά με τα αμυντικά προϊόντα.

12:29

Λαβρόφ: Οι Ουκρανοί να επιτρέψουν στα πλοία με τα σιτηρά να φύγουν με ασφάλεια

Η Μόσχα είναι έτοιμη να δεχθεί τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, υπό τον όρο να εγγυηθούν οι Ουκρανοί για την ασφάλεια των πλοίων, είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα οι Ουκρανοί να αποναρκοθετήσουν τα λιμάνια στην περιοχή, τόνισε ο Ρώσος διπλωμάτης.

Εφόσον οι Ουκρανοί προχωρήσουν στην κίνηση αυτή, η Μόσχα δεσμεύεται να μην την εκμεταλλευτεί για να προωθήσει τις στρατιωτικές της θέσεις, υποσχέθηκε ο κ. Λαβρόφ κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση των δύο υπουργών.

11:57

Τσαβούσογλου: Παραγωγικές οι συνομιλίες με Λαβρόφ - Πρόταση για σύνοδο για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε παραγωγικές τις διαπραγματεύσεις με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στην Άγκυρα σήμερα. Είπε ότι συζήτησαν την κατάσταση στην Ουκρανία και περιφερειακά ζητήματα με την ευκαιρία της επίσκεψης του κ. Λαβρόφ στην Άγκυρα.

Φωτ.: Reuters

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Άγκυρα είναι έτοιμη να οργανώσει συνάντηση της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Τουρκίας και του ΟΗΕ στην Κωνσταντινούπολη για την εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια. Η Τουρκία θεωρεί ρεαλιστική την ιδέα της δημιουργίας ενός ασφαλούς διαδρόμου για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία, ανέφερε.

Ο κ. Τσαβούσογλου είπε επίσης ότι η Τουρκία θεωρεί πιθανή την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Ο Τούρκος υπουργός πρόσθεσε ότι κατά τις συνομιλίες στην Άγκυρα με τον κ. Λαβρόφ συζήτησε και τις εξελίξεις στη Συρία.

Από την πλευρά του ο κ. Λαβρόφ χαρακτήρισε χρήσιμη τη συνάντηση με τον κ. Τσαβούσογλου. 

11:52

Κατεχόμενο και σχεδόν 80% της περιφέρειας της Ζαπορίζια

Η περιοχή της Ζαπορίζια είναι σχεδόν 80% κατεχόμενη από τους Ρώσους, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής της τοπική κατοχικής διοίκησης Γεβγένι Μπαλίτσκι στον αέρα του ρωσικού τηλεοπτικού καναλιού Rossiya-24 .

«Είμαστε αφοσιωμένοι σε μια ειρηνική ζωή. Δόξα τω Θεώ οι ενεργές εχθροπραξίες έχουν απομακρυνθεί από τις κύριες πόλεις. Σχεδόν το 80% της επικράτειας έχει πλέον απελευθερωθεί στην περιοχή της Ζαπορίζια», είπε.

Οι Ρώσοι ελέγχουν το μεγαλύτερο κομμάτι της περιφέρειας που συνορεύει με το Ντονμπάς, αλλά όχι την ίδια την πόλη της Ζαπορίζια. Υπό κατοχή είναι τόσο η Μελιτόπολη όσο και το κρίσιμης σημασίας εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας, που είναι και το μεγαλύτερο της Ευρώπης.

11:34

Ξεκίνησαν στην Άγκυρα οι διαπραγματεύσεις Λαβρόφ-Τσαβούσογλου

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Τουρκίας Σεργκέι Λαβρόφ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξεκίνησαν την Τετάρτη το πρωί στην Άγκυρα, σύμφωνα με τα πρακτορεία Reuters και TASS.

Κύρια θέματα των συνομιλιών θα είναι η εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία, οι προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, καθώς και τα σχέδια της Τουρκίας για νέα στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία.

Οι συνομιλίες διεξάγονται σε χώρο του προεδρικού μεγάρου και είναι κλειστές για τον Τύπο. Αναμένεται να ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου.

11:27

Η κατεχόμενη Μελιτόπολη ετοιμάζει δημοψήφισμα για ένταξη στη Ρωσία

Οι δυνάμεις κατοχής στην ελεγχόμενη από τη Ρωσία Μελιτόπολη, στην περιοχή της Ζαπορίζια, έχουν ήδη ξεκινήσει προετοιμασίες για δημοψήφισμα περί ένταξης στη Ρωσική Ομοσπονδία, δήλωσε η επικεφαλής της κατοχικής διοίκησης της πόλης Γκαλίνα Ντανιλτσένκο.

«Γνωρίζουμε ότι το μέλλον μας είναι ένα με τη Ρωσία - η Ρωσική Ομοσπονδία ήρθε εδώ για πάντα. Και τώρα αρχίζουμε να προετοιμαζόμαστε για το δημοψήφισμα», είπε η κα Ντανιλτσένκο σε βίντεο που διανεμήθηκε από την υπηρεσία Τύπου της ρωσικής Ανώτατης Κρατικής Διοίκησης.

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχα δημοψηφίσματα χωρίς την παραμικρή διεθνή νομιμοποίηση ετοιμάζουν οι Ρώσοι και στις περιοχές της Χερσώνας αλλά και στις αυτοανακηρυχθείσες ως ανεξάρτητες κατεχόμενες περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

11:20

Η Νορβηγία παρέδωσε τεθωρακισμένα οβιδοβόλα στην Ουκρανία

Η νορβηγική κυβέρνηση παρέδωσε στην Ουκρανία 22 αυτοκινούμενα τεθωρακισμένα οβιδοβόλα M109, σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε το Όσλο.

Σημειώνεται ότι μεταφέρθηκαν και εξοπλισμός, ανταλλακτικά και πυρομαχικά 155 χλστ. Επιπλέον, η Νορβηγία έχει εκπαιδεύσει Ουκρανούς στρατιωτικούς για το πώς να χρησιμοποιούν τα M109.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας βασίζονται στη δυτική υποστήριξη και χρειάζονται όπλα και εξοπλισμό για να αντιμετωπίσουν τις ρωσικές επιθέσεις. Η Ουκρανία έχει ζητήσεις ειδικά αυτό το είδος όπλου. Η εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία δείχνει τώρα ότι είναι επίσης απαραίτητο να μεταφερθούν βαρύτερο πυροβολικό και οπλικά συστήματα», δήλωσε ο Νορβηγός υπουργός Άμυνας Μπιορν Άριλντ Γκραμ.

Σημειώνεται ότι ο εξοπλισμός πυροβολικού έχουν ήδη σταλεί από τη Νορβηγία. Για λόγους ασφαλείας, η νορβηγική κυβέρνηση σταμάτησε να ανακοινώνει δημόσια τη μεταφορά αυτών των όπλων στην Ουκρανία.

11:12

Νέα προέλαση των Ουκρανών στη νοτιοδυτική Χερσώνα, αναφέρει το Λονδίνο

Τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν σημειώσει πρόοδο στην αντεπίθεσή τους στο νοτιοδυτικό τμήμα της περιοχής της Χερσώνας, η οποία βρίσκεται υπό κατοχή από ρωσικά στρατεύματα από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανάρτηση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας.

«Πρόσφατα, τα ουκρανικά στρατεύματα πέτυχαν κάποια επιτυχία σε μια αντεπίθεση στα νοτιοδυτικά της περιοχής της Χερσώνας, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης ενός προγεφυρώματος στην ανατολική όχθη του ποταμού Ίνγκουλετς», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας στο Λονδίνο.

Το βρετανικό υπουργείο πρόσθεσε πως δεδομένου ότι το μέτωπο της κατεχόμενης ζώνης εκτείνεται σε πάνω από 500 χιλιόμετρα, η Ρωσία και η Ουκρανία αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα στη διατήρηση της γραμμής άμυνας ενώ απελευθερώνουν έτοιμες μάχιμες μονάδες για επιθετικές επιχειρήσεις.

10:59

Υποχώρηση των Ουκρανών στο Σεβεροντονέτσκ αναμένει ο Γκάινταϊ

Ο στρατός της Ουκρανίας μπορεί να χρειαστεί να αποσυρθεί σε ισχυρότερες θέσεις στο Σεβεροντονέτσκ, αλλά δεν θα εγκαταλείψει την πόλη δήλωσε την Τετάρτη, ο Ουκρανός περιφερειάρχης του Λουχάνσκ, ενώ μαίνονται εκεί σκληρές μάχες.

Η Ουκρανία αναμένει από τη Ρωσία να εντείνει τους βομβαρδισμούς της στο Σεβεροντονέτσκ και να πραγματοποιήσει μια τεράστια επίθεση όπου η Μόσχα επικεντρώνει όλες τις προσπάθειές της, δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση ο Σέρχιι Γκάινταϊ.

«Οι μάχες συνεχίζονται και κανείς δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την πόλη ακόμα κι αν ο στρατός μας πρέπει να υποχωρήσει σε ισχυρότερες θέσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος εγκαταλείπει την πόλη - κανείς δεν θα εγκαταλείψει τίποτα. Αλλά είναι πιθανό να αναγκαστούν να υποχωρήσουν», είπε.

10:22

TASS: Ξαναρχίζουν οι αποστολές σιτηρών από το λιμάνι του Μπερντιάνσκ

Οι αποστολές σιτηρών από το υπό ρωσική κατοχή λιμάνι του Μπερντιάνσκ της Ουκρανίας, στην Μαύρη Θάλασσα, θα επανεκκινήσουν αυτή την εβδομάδα, αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες αποναρκοθέτησής του, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS την Τετάρτη, επικαλούμενο τις τοπικές αρχές.

 

10:09

35.425 Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν φτάσει στην Ελλάδα

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο (07/06/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 356 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 88 ανήλικοι.

Αναλυτικά:

  • Από τον Προμαχώνα: 126
  • Από Ευζώνους: 22
  • Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 109

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 54 στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 26 και στα λοιπά αεροδρόμια 19.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 35.425 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 8.830 ανήλικοι.

09:47

Ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ: Ανευθυνότητα η αποστολή αμερικανικών όπλων στην Ουκρανία

«Ανευθυνότητα» καταλογίζει στις Ηνωμένες Πολιτείες η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ, αναφερόμενη στην αποστολή οπλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το πρακτορείο Tass, η ρωσική πρεσβεία σημειώνει ότι υπάρχει κίνδυνος κλιμάκωσης εάν οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποιήσουν αυτά τα όπλα για να πλήξουν εδάφη της Ρωσίας. Η ρωσική πρεσβεία προειδοποιεί για απρόβλεπτες συνέπειες.

09:11

«Βιβλίο Εκτελεστών» θα εγκαινιάσουν οι Ουκρανοί για την καταγραφή εγκλημάτων πολέμου

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία θα εγκαινιάσει ένα «βιβλίο εκτελεστών», ένα σύστημα για να συγκεντρώνει στοιχεία για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττουν οι Ρώσοι.

Οι Ουκρανοί εισαγγελείς αναφέρουν ότι από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας έχουν καταγράψει περισσότερα από 12.000 φερόμενα εγκλήματα πολέμου, στα οποία εμπλέκονται περισσότεροι από 600 ύποπτοι.

«Την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει μια ειδική έκδοση, ‘Το Βιβλίο των Εκτελεστών’, ένα σύστημα για να συγκεντρώνονται στοιχεία σχετικά με εγκληματίες πολέμου, εγκληματίες του ρωσικού στρατού», εξήγησε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο Ζελένσκι εκτίμησε ότι αυτό θα αποτελέσει βασικό στοιχείο της δέσμευσής του να λογοδοτήσουν οι Ρώσοι στρατιωτικοί που έχουν διαπράξει, όπως καταγγέλλει το Κίεβο, φόνους, βιασμούς και λεηλασίες.

«Πρόκειται για αδιάσειστα στοιχεία για συγκεκριμένα πρόσωπα, ένοχα για αποδεδειγμένα σκληρά εγκλήματα κατά Ουκρανών», τόνισε, αναφέροντας ως παράδειγμα τη Μπούτσα, το προάστιο του Κιέβου, όπου ερευνητές εντόπισαν στοιχεία για μαζικές εκτελέσεις.

08:59

Tass: Κίνα κατά «τρίτων μερών που επιχειρούν να σύρουν χώρες σε μια σύγκρουση παγκόσμιων δυνάμεων»

Η Κίνα τάσσεται κατά των προσπαθειών τρίτων μερών να «σύρουν χώρες της περιοχής σε μια σύγκρουση παγκόσμιων δυνάμεων», αναφέρει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο Tass, επικαλούμενο δηλώσεις του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών, Ουάνγκ Γι.

08:51

«Οι Ουκρανοί αποκρούουν τη ρωσική επίθεση στο Σεβεροντονέτσκ»

Σύμφωνα με την τελευταία ουκρανική στρατιωτική επιχειρησιακή έκθεση, η Ουκρανία αποκρούει τη ρωσική επίθεση στο Σεβεροντονέτσκ, με τη μάχη να είναι σε εξέλιξη.

Μια προσπάθεια κατάληψης των κοντινών πόλεων Τοσκίβκα και Ουστινίβκα ήταν επίσης ανεπιτυχής, σύμφωνα με το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.

08:06

Δεν παραχωρούμε εδάφη, διαμηνύει ο Ζελένσκι

Κατηγορηματική απάντηση σε όσους τον συμβουλεύουν να επιδιώξει άμεσα κατάπαυση του πυρός, ακόμη και αν χρειαστεί να κάνει παραχωρήσεις στη Ρωσία, έδωσε χθες ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

08:05

Η Μέρκελ καταδικάζει τη ρωσική εισβολή, αλλά δεν ζητεί συγγνώμη για την πολιτική της έναντι του Πούτιν

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης της πρώην καγκελαρίου σε δημοσιογράφο του Spiegel.

08:04

Προς συμφωνία για τα σιτηρά

Συνάντηση Λαβρόφ - Τσαβούσογλου στην Αγκυρα για το άνοιγμα των λιμανιών

07:59

Τα ρωσικά στρατεύματα δεν σημείωσαν αξιοσημείωτα εδαφικά κέρδη στις μάχες στο Ντονμπάς δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι

07:57

Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών συνοπτικά

Καθώς συμπληρώνεται και η 15η εβδομάδα του πολέμου στην Ουκρανία, οι ρωσικοί βομβαρδισμοί όλο και επεκτείνονται, αλλά δεν φαίνεται να κάμπτουν την αντίσταση των Ουκρανών ούτε καν στον κύριο αντικειμενικό στόχο της Μόσχας, στο Ντονμπάς.

Ακολουθεί σύντομη περίληψη των εξελίξεων τις τελευταίες ώρες:

  • Διαψεύδει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον ρωσικό ισχυρισμό περί προέλασης των εισβολέων στο Ντονμπάς.
  • Τουλάχιστον πέντε άμαχοι έπεσαν νεκροί από ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο και το Μικολάιβ, πολύ μακριά δηλαδή από το μέτωπο στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ.
  • Επιπλέον βοήθεια ύψους σχεδόν 1,5 δισεκ. δολαρίων στην Ουκρανία ενέκρινε η Παγκόσμια Τράπεζα.
  • Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Λουχάνσκ, Σέρχιι Γκαϊντάι, παραδέχθηκε ότι οι Ουκρανοί υπερασπιστές δυσκολεύονται να αποκρούσουν τις ρωσικές επιθέσεις στο κέντρο του Σεβεροντονέτσκ.
  • Περισσότεροι από 1.000 Ουκρανοί στρατιώτες που παραδόθηκαν στην πόλη της Μαριούπολης μεταφέρθηκαν στη Ρωσία για έρευνα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tass, επικαλούμενο μια ρωσική πηγή επιβολής του νόμου.
  • Οι υπουργοί Άμυνας της Ρωσίας και της Τουρκίας συζήτησαν έναν πιθανό διάδρομο εξαγωγής σιτηρών από την Ουκρανία και τη βόρεια Συρία, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.
MHT