Πόλεμος στην Ουκρανία: Θανατική ποινή σε Βρετανούς μαχητές που αιχμαλωτίστηκαν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Θανατική ποινή σε Βρετανούς μαχητές που αιχμαλωτίστηκαν

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δύο Βρετανούς μαχητές που συνελήφθησαν στην Ουκρανία επιβλήθηκε η θανατική ποινή, σύμφωνα με ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Σήμερα, το ανώτατο δικαστήριο της υποστηριζόμενης από τη Ρωσία Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ (DPR) εξέδωσε θανατικές ποινές στους δύο Βρετανούς, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Ο Άιντεν Άσλιν, 28 ετών, από το Νιούαρκ και ο Σον Πίνερ, 48 ετών, από το Μπέντφορντσάιρ, πολεμούσαν στην Ουκρανία όταν συνελήφθησαν από τις ρωσικές δυνάμεις τον Απρίλιο και κρατήθηκαν στην αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ.

Τα Ρωσικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι αμφότεροι παραδέχθηκαν ότι «εκπαιδεύτηκαν για να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές ενέργειες».

Η θανατική ποινή επιβλήθηκε και σε έναν Μαροκινό υπήκοο.

Ένα άλλο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, το TASS, μετέδωσε ότι οι άνδρες σκόπευαν να ασκήσουν έφεση.

Η βρετανική κυβέρνηση «ανησυχεί βαθιά» για τις θανατικές ποινές

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι «βαθιά ανήσυχη» μετά τις θανατικές ποινές που επιβλήθηκαν στους δύο Βρετανούς, δήλωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Σε ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού είπε: «Προφανώς μας ανησυχεί βαθιά αυτό. Έχουμε πει ότι οι αιχμάλωτοι πολέμου δεν πρέπει να τυγχάνουν εκμετάλλευσης για πολιτικούς σκοπούς. Θα γνωρίζετε ότι βάσει της Σύμβασης της Γενεύης, οι αιχμάλωτοι πολέμου δικαιούνται ασυλία και δεν πρέπει να διώκονται για συμμετοχή σε εχθροπραξίες. Έτσι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις ουκρανικές αρχές για να προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωση οποιουδήποτε Βρετανού υπηκόου που υπηρετούσε στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις και κρατείται ως αιχμάλωτος πολέμου».

Λιζ Τρας: Καταδικάζουμε την απόφαση για θανατική ποινή

Η υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Λιζ Τρας είπε ότι «καταδικάζει απόλυτα» το γεγονός της θανατικής ποινής των δύο Βρετανών μαχητών.

«Είναι αιχμάλωτοι πολέμου. Αυτή είναι μια προσχηματική κρίση χωρίς καμία απολύτως νομιμότητα. Οι σκέψεις μου είναι με τις οικογένειες. Συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τις στηρίξουμε», τόνισε.

Οι άνδρες κρίθηκαν ένοχοι για «δραστηριότητες μισθοφόρων και διάπραξη πράξεων με στόχο την κατάληψη της εξουσίας και την ανατροπή της συνταγματικής τάξης της ΛΔΔ», ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο δικαστικό αξιωματούχο.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή