Γερμανία: «Όχι» του Σολτς για πυρηνική ενέργεια

Γερμανία: «Όχι» του Σολτς για πυρηνική ενέργεια

Ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς ξεκαθάρισε ότι η απόφαση της χώρας για αποχώρηση από την πυρηνική ενέργεια είναι οριστική

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς ξεκαθάρισε ότι η απόφαση της χώρας για αποχώρηση από την πυρηνική ενέργεια είναι οριστική, παρά τη διστακτική πρόταση του υπουργού Oικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ για «συζήτηση» γύρω από το θέμα.

«Ξέρουμε ότι η κατασκευή νέων εργοστασίων έχει ελάχιστο νόημα», είπε ο Ολαφ Σολτς σε ξένους ανταποκριτές στο Βερολίνο. «Αν κάποιος αποφασίσει κάτι τέτοιο τώρα, θα χρειαστεί να ξοδέψει 12-18 δισ. ευρώ για κάθε εργοστάσιο και αυτό δεν θα είναι έτοιμο πριν από το 2037-2038. Εξάλλου, οι ράβδοι καυσίμου εισάγονται κυρίως από τη Ρωσία».

Κόντρα στη Γερμανία για την κατασκευή νέων και το κλείσιμο παλιών εργοστασίων.

Μετά την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, το 2011, η καγκελάριος Μέρκελ είχε αποφασίσει τη σταδιακή εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας. Οι τελευταίοι τρεις αντιδραστήρες (Ιζαρ 2, Εμσλαντ και Νέκαρβεστχαϊμ 2) έχει προγραμματισθεί να κλείσουν στο τέλος του 2022. Ο υπουργός Οικονομικών Λίντνερ είπε στην εφημερίδα Bild ότι δεν θεωρεί ότι η πυρηνική ενέργεια συμφέρει οικονομικά. «Ομως η Γερμανία δεν πρέπει να αποφύγει μία διαμάχη που γίνεται σε όλο τον κόσμο. Προτείνω να θέσουμε τα θέματα στο τραπέζι χωρίς προκαταλήψεις». Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ του απάντησε ότι το θέμα συζητήθηκε από τεχνοκρατικής σκοπιάς και η απόφαση για το κλείσιμο των αντιδραστήρων επιβεβαιώθηκε. Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ υποστήριξε ότι κάποιοι αντιδραστήρες θα μπορούσαν να κλείσουν δύο χρόνια αργότερα, ώστε να χρησιμοποιούνται ως εφεδρεία. Η χώρα χρησιμοποιεί εργοστάσια άνθρακα και φυσικού αερίου ως εφεδρεία, ενώ σχεδιάζει μεγάλη επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή