Πόλεμος στην Ουκρανία: Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις της 107ης μέρας της εισβολής
πόλεμος-στην-ουκρανία-λεπτό-προς-λεπτ-561904969
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις της 107ης μέρας της εισβολής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
21:06

Ο Μπάιντεν κατηγορεί τον πόλεμο στην Ουκρανία για τον υψηλό πληθωρισμό

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αντέδρασε στην έκθεση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της Παρασκευής που αποκαλύπτει συνεχιζόμενο υψηλό πληθωρισμό, υποσχόμενος ότι η καταπολέμηση του πληθωρισμού είναι η «ύψιστη οικονομική του προτεραιότητά» ενώ αποδίδει τις συνεχιζόμενες υψηλές τιμές στην απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Ακόμα και ενώ συνεχίζουμε το έργο μας για την υπεράσπιση της ελευθερίας στην Ουκρανία, πρέπει να κάνουμε περισσότερα –και γρήγορα– για να μειώσουμε τις τιμές εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο Μπάιντεν.

20:46

Ζελένσκι: Το 71% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η Ουκρανία είναι «μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας», αλλά οι πολιτικοί διστάζουν να επιτρέψουν την είσοδο της Ουκρανίας στην ΕΕ

Μιλώντας στην ετήσια Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία της Κοπεγχάγης, ο πρόεδρος Ζελένσκι κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να χορηγήσουν στην Ουκρανία το καθεστώς υποψήφιας χώρας στην ΕΕ.

20:20

Η Ουκρανία πραγματοποιεί την 11η ανταλλαγή κρατουμένων με τη Ρωσία

Ένας Ουκρανός κυβερνήτης δήλωσε ότι η χώρα του πραγματοποίησε την 11η ανταλλαγή κρατουμένων με τη Ρωσία από την έναρξη της εισβολής της Μόσχας τον Φεβρουάριο, ανταλλάσσοντας τέσσερις Ρώσους αιχμαλώτους με πέντε Ουκρανούς.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Μικολάιβ Βιτάλι Κιμ έγραψε στο Telegram ότι ένας από τους Ουκρανούς ήταν ο Oleh Pylypenko, ο οποίος «απήχθη» από τις ρωσικές δυνάμεις στις 10 Μαρτίου.

20:04

Ο Πούτιν στα ταξίδια του στο εξωτερικό συνοδεύεται από άτομο της υπηρεσίας ασφαλείας που συλλέγει τα κόπρανα και τα ούρα και τα στέλνει με βαλίτσα στη Ρωσία

Στα ταξίδια που κάνει στο εξωτερικό ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνοδεύεται από έναν υπάλληλο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας (FSO), ο οποίος είναι επιφορτισμένος με το να συλλέγει τα κόπρανα και τα ούρα του αρχηγού του κράτους, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Γάλλου δημοσιογράφου Ρεζίς Ζαντέ και του Ρώσου δημοσιογράφου ερευνητικής δημοσιογραφίας του ιστότοπου «Proekt» Μιχαήλ Ρούμπιν στην ιστοσελίδα του Paris Match. 

19:59

Σεβεροντονέτσκ: Οι φιλορώσοι αντάρτες λένε ότι περικύκλωσαν το εργοστάσιο χημικών Αζότ 

Οι φιλορώσοι αντάρτες του Ντονμπάς υποστηρίζουν ότι έχουν περικυκλώσει το εργοστάσιο χημικών Αζότ, στο Σεβεροντονέτσκ, μια πόλη που βρίσκεται στο επίκεντρο των μαχών εδώ και εβδομάδες.

«Μια μικρή ομάδα Ουκρανών μαχητών δεν μπορεί να φύγει πλέον από το εργοστάσιο. Όλες οι οδοί διαφυγής είναι αποκομμένες για αυτούς», ανέφερε ο «πρεσβευτής» της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ στη Μόσχα, Ραντιόν Μιρόσνικ, σε ανάρτηση στο Telegram.

Ο Μιρόσνικ παραδέχτηκε ότι είναι πιθανόν στο πολιορκημένο Αζότ να έχουν καταφύγει και άμαχοι.

 

19:26

Η χολέρα και άλλες ασθένειες θα μπορούσαν να σκοτώσουν χιλιάδες στη Μαριούπολη

Χιλιάδες άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν από χολέρα και άλλες ασθένειες στη Μαριούπολη, καθώς τα πτώματα από τις μάχες δεν έχουν περισυλλεχθεί και με την άφιξη του καλοκαιριού η θερμοκρασία αυξάνεται, προειδοποίησε ο δήμαρχος της πόλης αυτής.

19:02

NEXTA: Η Γαλλία είναι έτοιμη να συμμετάσχει στην επιχείρηση απεμπλοκής του λιμανιού της Οδησσού

18:58

Στο Κίεβο ο βρετανός υπουργός Άμυνας

Ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπεν Γουάλας, ταξίδεψε στο Κίεβο για να συναντήσει τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον υπουργό Άμυνας του Ολεξίι Ρέζνικοφ, για να συζητήσουν την υποστήριξη της Βρετανίας στην Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι είπε ότι είναι «ευγνώμων στη Μεγάλη Βρετανία, την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό».

Ο Γουάλας, επισκεπτόμενος την πόλη δύο μήνες μετά τον Μπόρις Τζόνσον, επαίνεσε τον Ζελένσκι για την ηγεσία του εν καιρώ πολέμου και είπε ότι το «έκανε καταπληκτικά».

18:29
18:27

100-200 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώνονται σε μάχη κάθε μέρα

Ο Μιχαήλο Ποντόλιακ είπε στο BBC ότι ένας από τους κύριους λόγους για τον μεγάλο αριθμό θυμάτων είναι η έλλειψη ισοτιμίας μεταξύ των ουκρανικών και ρωσικών στρατιωτικών δυνατοτήτων.

17:58

Η Ουκρανία πιστεύει ότι η Ρωσία μπορεί να συνεχίσει τον πόλεμο «με τον σημερινό της ρυθμό» για ένα χρόνο

Η Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών της Ουκρανίας πιστεύει ότι η Ρωσία μπορεί να συνεχίσει τη σύγκρουση για έναν ακόμη χρόνο, προειδοποιώντας ότι η Ουκρανία είναι σημαντικά αποδυναμωμένη στην πρώτη γραμμή.

«Η ηγεσία του Κρεμλίνου πιθανότατα θα προσπαθήσει να παγώσει τον πόλεμο για λίγο προκειμένου να πείσει τη Δύση να άρει τις κυρώσεις, αλλά κατόπιν να συνεχίσει την επιθετικότητα», ανέφερε μέσω Telegram η Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών του Ουκρανικού Υπουργείου Άμυνας. «Οι οικονομικοί πόροι της Ρωσίας θα επιτρέψουν στη χώρα να συνεχίσει τον πόλεμο με τους σημερινούς ρυθμούς του για έναν ακόμη χρόνο».

«Η Ουκρανία έχει ένα πυροβόλο για 10 έως 15 ρωσικά», είπε ο Βαντίμ Σκίμιτσκι, «ως εκ τούτου, όλα εξαρτώνται τώρα από τα όπλα που μας δίνουν οι δυτικοί εταίροι».

«Παρατηρήσαμε ότι η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει πυραύλους Kh-22. Είναι παλιοί σοβιετικοί πύραυλοι της δεκαετίας του 1970. Αυτό δείχνει ότι η Ρωσία εξαντλείται όσον αφορά στους πυραύλους υψηλής ακρίβειας», πρόσθεσε.

17:10

 

Καπνός πάνω από το Σεβεροντόνετσκ - η πόλη δέχεται βομβαρδισμό

17:07

Γερμανική συνδρομή σε θέματα παροχής ιατρικής υποστήριξης

Η Γερμανία θα βοηθήσει την Ουκρανία στην παροχή ιατρικής υποστήριξης σε θύματα πολέμου, βοηθώντας στην κατασκευή κέντρων για τραυματίες, δωρίζοντας προσθετικά μέλη και αναπτύσσοντας Γερμανούς γιατρούς στη χώρα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της, Καρλ Λάουτερμπαχ.

«Η Ουκρανία χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια το ίδιο επειγόντως με τη στρατιωτική μας υποστήριξη», είπε ο υπουργός κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Λβιβ.

Η βοήθεια θα περιλαμβάνει την προμήθεια προσθετικών, την ανάπτυξη 200 γιατρών στην Ουκρανία, τη δημιουργία εκπαίδευσης για τη θεραπεία εγκαυμάτων και τη σύνδεση ορισμένων νοσοκομείων στην Ουκρανία με υπηρεσία τηλεϊατρικής, ανέφερε το υπουργείο, σύμφωνα με το Reuters.

16:54

Οι Βρετανοί «θα πρέπει να ανταλλαχθούν με αιχμάλωτους Ρώσους» για να αποκτήσουν ελευθερία

Ο Richard Goldstone, πρώτος γενικός εισαγγελέας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία και τη Ρουάντα, μίλησε στο Sky News για τους δύο Βρετανούς που είχαν ενταχθεί στον ουκρανικό στρατό αλλά τώρα έχουν καταδικαστεί σε θάνατο στο Ντονμπάς.

Αμφισβήτησε τη βάση της πεποίθησης των ανδρών ως μισθοφόρων. «Στην περίπτωση που έχουμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή, μου φαίνεται ότι δεν έχουμε να κάνουμε καθόλου με μισθοφόρους», είπε.

«Όπως καταλαβαίνω, και οι δύο Βρετανοί ήταν μέλη των Πεζοναυτών ως τακτικός στρατός της Ουκρανίας και ζουν και οι δύο στην Ουκρανία από το 2018. Τα περισσότερα σχόλια υποδηλώνουν ότι θα πρέπει να τους παρασχεθεί η προστασία των κανονικών αιχμαλώτων πολέμου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», είπε και πρόσθεσε: «Τα περισσότερα σχόλια υποδηλώνουν ότι θα πρέπει να τους παρασχεθεί η προστασία των κανονικών αιχμαλώτων πολέμου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

16:48

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας μειώνει τα επιτόκια σε προπολεμικά επίπεδα

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας μείωσε σήμερα τα επιτόκια στα προπολεμικά επίπεδα, ισχυριζόμενη ότι ο πληθωρισμός και η οικονομική δραστηριότητα εξελίσσονταν καλύτερα από το αναμενόμενο παρά τις σαρωτικές κυρώσεις της Δύσης που επιβλήθηκαν ως απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η τράπεζα μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες, στο 9,5%.

Έρχεται αφότου το ποσοστό είχε φτάσει στο 20% μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου στην Ουκρανία και τις επακόλουθες κυρώσεις από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλα έθνη που περιορίζουν τις συναλλαγές με ρωσικές τράπεζες, ιδιώτες και εταιρείες.

Με την πάροδο του χρόνου οι κυρώσεις θα διαβρώσουν την ανάπτυξη και την παραγωγικότητα, σύμφωνα με οικονομολόγους, αλλά η κεντρική τράπεζα κατάφερε να σταθεροποιήσει το νόμισμα και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας μέσω δραστικών μέτρων όπως τα υψηλά επιτόκια, οι περιορισμοί στις ροές χρήματος από τη χώρα και η απαίτηση οι εισαγωγείς να πωλούν τα κέρδη τους σε ξένο νόμισμα για ρούβλια.

16:43

Ρωσία: Αποκαλυπτήρια για το νέο logo της McDonald’s

Το νέο λογότυπο που αντικαθιστά τις «χρυσές αψίδες» των McDonald’s στη Ρωσία αποκάλυψε η εταιρεία που ανέλαβε τη διαχείριση των εστιατορίων στη χώρα.

Το νέο λογότυπο αποτυπώνει έναν κύκλο και δυο γραμμές, τα οποία λέγεται πως αναπαριστούν ένα μπέργκερ και δύο πατάτες τηγανητές. «Το πράσινο φόντο του λογότυπου συμβολίζει την ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών, στα οποία έχουν συνηθίσει οι πελάτες μας», δήλωσε εκπρόσωπος της Sistema PBO, της εταιρείας που διαχειρίζεται πλέον την επιχείρηση.

Διαβάστε αναλυτικά

16:15

Ανησυχία ΟΗΕ μετά την καταδίκη σε θάνατο των τριών αλλοδαπών μαχητών

Η μη δίκαιη δίκη αιχμαλώτων πολέμου συνιστά «έγκλημα πολέμου», ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ, μετά την καταδίκη σε θάνατο από δικαστήριο της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ τριών αλλοδαπών που συνελήφθησαν ενώ πολεμούσαν για την Ουκρανία.

14:59

Μόσχα: Συχνά «υστερικό» το Λονδίνο

Η Ρωσία δήλωσε ότι η Βρετανία πρέπει να προσφύγει στις αρχές της αποσχισθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ (DPR) - η οποία είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως τμήμα της Ουκρανίας - για δύο Βρετανούς πολίτες που καταδικάστηκαν σε θάνατο από δικαστήριο του Ντονέτσκ.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα ανέφερε σε δήλωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου ότι η αντίδραση της Βρετανίας σε τέτοιες περιπτώσεις είναι «συχνά υστερική».

14:58

«Σοκαρισμένος» ο Τζόνσον για τη θανατική ποινή στους δύο Βρετανούς

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας είναι «σοκαρισμένος» από το γεγονός πως καταδικάστηκαν σε θάνατο οι Άιντεν Άσλιν και Σον Πίνερ και διέταξε τους υπουργούς να κάνουν «ό,τι περνάει από το χέρι τους» για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωσή τους, δήλωσε εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον.

14:49

Στο Μπαχμούτ και στον ποταμό Σεβέρσκι Ντονέτς επικεντρώνονται οι Ρώσοι

Η Ρωσία αναζητεί αδύναμα σημεία της ουκρανικής άμυνας κοντά στον ποταμό Σεβέρσκι Ντονέτς στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ.

Οι ρωσικές δυνάμεις δεν εγκατέλειψαν τις προσπάθειες να εξαπολύσουν εφόδους στην περιοχή, πρόσθεσε σε δηλώσεις που έκανε σε εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Αν η Ρωσία καταλάβει τις πόλεις Σεβεροντονέτσκ και Λισίτσανσκ στον ποταμό Σιβέρσκι Ντονέτς, θα έχει υπό την κατοχή της όλο το Λουχάνσκ, τη μία από τις δύο επαρχίες στην περιφέρεια του Ντονμπάς, την οποία διεκδικεί η Μόσχα για λογαριασμό των αυτονομιστών.

Παράλληλα, σύμφωνα με το γενικό επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, καθώς οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται στην περιφέρεια του Ντονμπάς, οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν στην Μπαχμούτ με επιθέσεις που έχουν στόχο όπως φαίνεται να αποκόψουν το Σεβεροντονέτσκ από τις γραμμές ανεφοδιασμού.

«Ο εχθρός προχωρά προς την κατεύθυνση της Βοζντβιζένκα-Ρότι, έχει εν μέρει επιτυχία», αναφέρει το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας στην ενημέρωσή του για την κατάσταση στο πεδίο σήμερα.

Οι πόλεις αυτές βρίσκονται περίπου 10 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Μπαχμούτ. Από αυτές τις πόλεις οι ρωσικές δυνάμεις θα μπορούν επίσης να βομβαρδίσουν τον δρόμο από το Μπαχμούτ προς το Σεβεροντονέτσκ με βαρύ εξοπλισμό.

Στο μεταξύ οι μάχες γύρω από το Σεβεροντονέτσκ συνεχίζονται χωρίς να υπάρχουν σημαντικές αλλαγές. Σύμφωνα με το γενικό επιτελείο του ουκρανικού στρατού, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να προσπαθούν ανεπιτυχώς να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της πόλης.

Τώρα, όσον αφορά το Σλοβιάνσκ, άλλον έναν βασικό στρατηγικό στόχο της επιχείρησης των ρωσικών δυνάμεων στο Ντονμπάς, η Μόσχα έχει εστιάσει την προσοχή των δυνάμεών της «στις προσπάθειες δημιουργίας των συνθηκών για την επανάληψη της επίθεσης», σύμφωνα με την ενημέρωση του ουκρανικού γενικού επιτελείου, το οποίο επισήμανε εξάλλου ότι το τελευταίο 24ωρο, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν απωθήσει 7 επιθέσεις στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ.

14:08

Κίεβο: Η Μόσχα χρησιμοποιεί ως ομήρους τους Βρετανούς και τον Μαροκινό που καταδικάστηκαν σε θάνατο

Η Ρωσία θέλει να χρησιμοποιήσει τους δύο Βρετανούς και τον Μαροκινό που καταδικάστηκαν σε θάνατο επειδή πολεμούσαν τις ρωσικές δυνάμεις ως «ομήρους» για να ασκήσει πίεση στη Δύση με φόντο τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με ανώτερο Ουκρανό αξιωματούχο.

14:03

Λαβρόφ: Οι Βρετανοί κι ο Μαροκινός που καταδικάστηκαν σε θάνατο «διέπραξαν εγκλήματα στο Ντονέτσκ»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι δύο Βρετανοί και ο Μαροκινός υπήκοος που καταδικάστηκαν σε θάνατο στη «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ» διέπραξαν εγκλήματα στο έδαφος του αυτοαποκαλούμενου κράτους.

12:57

Nέα αποστολή όπλων από τη Φινλανδία στην Ουκρανία

Η φινλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι επίκειται νέα αποστολή οπλισμού και πολεμικού εξοπλισμού στην Ουκρανία.

Ωστόσο το Ελσίνκι προσέθεσε ότι στο εξής δεν πρόκειται να ανακοινώνει λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο, τον χρόνο και την παράδοση της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχεται ώστε να εξασφαλιστεί η επιτυχής και ασφαλής μεταφορά της.

12:51

Ζαχάροβα: Ο φιλελευθερισμός θέλει τον διχασμό των Χριστιανών

Σε νέο κήρυγμα κατά του φιλελευθερισμού επιδόθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείο Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, ισχυριζόμενη ότι διχάζει τον χριστιανικό κόσμο.

Σχολιάζοντας την επιστολή επιφανών Γερμανών προς το Συμβούλιο και τη Σύνοδο της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Γερμανίας περί διακοπής των σχέσεων με τη ρωσική εκκλησία, η κα Ζαχάροβα έγραψε σε ανάρτησή της στο Telegram: «Τι απαιτούν αυτοί οι άνθρωποι; Να καταστραφεί η με θεϊκή εντολή ενότητα των Χριστιανών, σε αντίθεση με τις εντολές των Γραφών».

«Το ίδιο το γεγονός ότι πολιτικοί και δημόσια πρόσωπα παρεμβαίνουν στις εκκλησιαστικές υποθέσεις είναι μια άλλη πινελιά στη συνολική εικόνα της δικτατορίας του φιλελευθερισμού. Η φιλελεύθερη δικτατορία ακυρώνει ό,τι δεν της ταιριάζει», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του ρωσικού διπλωματικού σώματος.

«Ταυτόχρονα στην ίδια την Ευρώπη, η αριστερή-φιλελεύθερη επιταγή, έχοντας διεισδύσει σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής εξουσίας, ξεκίνησε να εκριζώσει στη θρησκευτική κοινωνία και απαιτεί να απαγορευτεί η επικοινωνία των Χριστιανών μεταξύ τους», ισχυρίστηκε η κα Ζαχάροβα.

12:31

Κίεβο: Αμυνόμαστε στο Σεβεροντονέτσκ κι ενισχύουμε το Λισιτσάνσκ

Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας κρατούν την άμυνα του Σεβεροντονέτσκ, αλλά οι Ρώσοι δεν εγκαταλείπουν την προσπάθειά τους να περάσουν τον ποταμό Σεβέρσκι Ντόνετς, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ.

«Γενικά, η κατάσταση ελέγχεται από τις αμυντικές δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, οι οποίες σήμερα υπερασπίζονται το Σεβεροντονέτσκ και οχυρώνουν την πόλη Λισιτσάνσκ, περιμένοντας πιθανές επιθετικές ενέργειες από τον εχθρό. Σήμερα δεν υπάρχουν εχθροπραξίες», είπε.

Κατά τον Ουκρανός εκπρόσωπο, οι Ρώσοι αναζητούν αδύναμα σημεία στην ουκρανική άμυνα περί τον ποταμό ώστε να μπορέσουν να τον περάσουν.

Όσον αφορά τον λεγόμενο «διάδρομο της ζωής», δηλαδή τον αυτοκινητόδρομος που συνδέει το Λισιτσάνσκ με το Μπαχμούτ, στην περιφέρεια του Λουχάνσκ, «δυστυχώς, είναι στη γραμμή του πυρός και δεν είναι ασφαλής», πρόσθεσε, «αλλά θέλω να τονίσω ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας βρίσκουν όλους τους δυνατούς τρόπους για να ενισχύσουν μονάδες», είπε ο κ. Μοτουζιάνικ.

12:18

Ρωσόφιλοι Ντονέτσκ: Στο Σλαβιάνσκ πλέον οι σκληρότερες μάχες

Ο εκ των κορυφαίων στελεχών των ρωσόφιλων του Ντονέτσκ, Έντβαρντ Μπασούριν, ανέφερε στο πρώτο κανάλι της ρωσικής τηλεόρασης ότι στην αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ οι πιο σκληρές μάχες διεξάγονται μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων στην περιοχή του Σλαβιάνσκ.

Σύμφωνα με τους ρωσόφιλους στο Ντονέτσκ, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν μέχρι σήμερα καταλάβει 235 οικισμούς στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, όπου ανήκει και η Μαριούπολη.

Το Σλαβιάνσκ, στο βόρειο τμήμα της περιφέρειας, αντιστέκεται ακόμη στους εισβολείς.

12:00

«Θα επιστρέψω!»: Το συγκινητικό βίντεο των προσφυγόπουλων που δίνει κουράγιο στους Ουκρανούς

Με ένα πολύ συγκινητικό βίντεο που αγγίζει την ανθρώπινη πλευρά του ουκρανικού δράματος η ουκρανική πρεσβεία στην Πολωνία επιχείρησε να φέρει κοντά τα εκατομμύρια των Ουκρανών προσφύγων στη χώρα με τον πολωνικό πληθυσμό, δείχνοντας την εικόνα των γυναικών και κυρίως των παιδιών από την Ουκρανία που αφενός ευχαριστούν τους Πολωνούς για τη βοήθεια που τους παρέχουν και αφετέρου υπογραμμίζουν την πρόθεσή τους να γυρίσουν στην πατρίδα τους μόλις ο πόλεμος τελειώσει.

Αρχικό ακροατήριο του μηνύματος ήταν τόσο οι Ουκρανοί στην Πολωνία όσο και οι Πολωνοί, γι' αυτό και είναι στα ουκρανικά με πολωνικούς υποτίτλους.

Ωστόσο το βίντεο αυτό, που κυκλοφόρησε τον Μάιο στην Πολωνία, έγινε πλέον βασικό μέσο εμψύχωσης του πληθυσμού που παραμένει πίσω στην Ουκρανία και υφίσταται τη ρωσική εισβολή, με πρώτους τους Ουκρανούς άνδρες που πολεμούν νύχτα και μέρα στην ανατολική και νότια Ουκρανία ενώ τα παιδιά τους και οι γυναίκες τους έχουν περάσει τα σύνορα με την Πολωνία και άλλες χώρες.

Το συγκεκριμένο βίντεο παίζει πλέον καθημερινά στο κοινό δίκτυο που έχουν συστήσει από την έναρξη της ρωσικής εισβολής οι τηλεοπτικοί σταθμοί της χώρας, με το σύνθημα «Για ποβερνούς», δηλαδή «θα επιστρέψω!» να αποκτά διάσταση υπόσχεσης ενός καλύτερου μέλλοντος για την πολύπαθη χώρα.

Το βίντεο, με τη φωνή ενός μικρού Ουκρανού αφηγείται μεταξύ άλλων τα εξής: «Θα επιστρέψω στο σχολείο μου. Στο φλιτζάνι μου στην κουζίνα. Στα κάστανά μου. Στους συγγενείς μου!

«Είμαστε άτυχοι που έχουμε έναν γείτονα ο οποίος καταλαβαίνει στην πράξη την "αδελφότητα" με βλήματα και τρόμο. Αλλά ήμουν εξαιρετικά τυχερός με έναν άλλο γείτονα, την Πολωνία, η οποία έχει γίνει η πιο στενή φίλη της Ουκρανίας, κι όχι μόνο γεωγραφικά. Η Πολωνία προσέφερε στέγη σε σχεδόν 3 εκατομμύρια Ουκρανούς, παρέχοντάς μας όχι μόνο προσωρινή στέγαση, αλλά και μόνιμη περίθαλψη, δωρεάν ιατρική και εκπαίδευση.

«Θα επιστρέψουμε, γιατί δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το σπίτι. Και σίγουρα θα προσκαλέσουμε τους Πολωνούς να τους ευχαριστήσουμε για κάτι περισσότερο από τη φιλοξενία: Για την πραγματική απουσία συνόρων. Θα επιστρέψω!» υπόσχονται ένα προς ένα τα προσφυγόπουλα, αφού το καθένα έχει αναφέρει τον τόπο καταγωγής του.

11:27

Ρωσικό πλήγμα σε μονάδα αποκατάστασης οπλισμού στο Χάρκοβο

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατέστρεψαν τις εγκαταστάσεις μιας επιχείρησης για την αποκατάσταση όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην περιοχή του Χαρκόβου.

11:23

Το Κίεβο βομβαρδίζει ρωσικές θέσεις στη Χερσώνα

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε ρωσικές θέσεις στην περιοχή της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, μια περιοχή που βρίσκεται σχεδόν ολόκληρη υπό τον έλεγχο της Ρωσίας. «Η πολεμική μας αεροπορία έπληξε ρωσικές θέσεις, σημεία όπου έχει συγκεντρωθεί εξοπλισμός και προσωπικό και αποθήκες γύρω από πέντε πόλεις της επαρχίας της Χερσώνας», ανακοίνωσε μέσω Facebook το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας.

11:21

Κυβερνήτης Λουγκάνσκ: Ο ουκρανικός στρατός κατέστρεψε βάση της ομάδας Βάγκνερ

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιφέρειας Λουγκάνσκ, οι ουκρανικές δυνάμεις κατέστρεψαν βάση της ομάδας Βάγκνερ στην υπό ρωσικό έλεγχο περιοχή Καντίιβκα.

10:59

Σουηδή ΥΠΕΞ: Ελπίζουμε σε πρόοδο στις συνομιλίες με την Άγκυρα για το ΝΑΤΟ

Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε δήλωσε την Παρασκευή ότι η Σουηδία αποσκοπεί άμεσα να σημειώσει εποικοδομητική πρόοδο στις συνομιλίες με την Τουρκία σχετικά με την αίτηση της σκανδιναβικής χώρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Η αίτησή μας έχει λάβει ευρεία υποστήριξη μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ», ανέφερε, αφού η Σουηδία, μαζί με τη Φινλανδία, υπέβαλαν αίτηση τον περασμένο μήνα για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Η φιλοδοξία μας είναι, με εποικοδομητικό πνεύμα, να σημειώσουμε πρόοδο στα ζητήματα που έθεσε η Τουρκία», είπε στο σουηδικό κοινοβούλιο.

09:19

Κίνδυνος χολέρας στη Μαριούπολη

Υπό τον κίνδυνο χολέρας βρίσκεται η Μαριούπολη, καθώς οι ιατρικές υπηρεσίες έχουν σχεδόν καταρρεύσει, ανέφερε σήμερα σε ενημέρωσή του το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.

Κατά την ίδια πηγή πιθανότατα υπάρχει επίσης μια κρίσιμη έλλειψη φαρμάκων στη Χερσώνα.

Τέλος, η Ρωσία δυσκολεύεται στην παροχή βασικών δημοσίων υπηρεσιών στον πληθυσμό στα κατεχόμενα εδάφη.

08:42
Σεβεροντονέτσκ. Φωτογραφία: Α.Ρ.

 

08:36

Βρετανικό υπ. Άμυνας: Συνεχίζονται οι μάχες στο Σεβεροντονέτσκ

Συνεχίζονται, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, οι μάχες γύρω από το Σεβεροντονέτσκ, με τις ρωσικές δυνάμεις να έχουν εκ νέου υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος της πόλης. Σύμφωνα με το Λονδίνο, οι ρωσικές δυνάμεις σημείωσαν ελάχιστη πρόοδο στις προσπάθειές τους να περικυκλώσουν την ευρύτερη περιοχή από τον βορρά και τον νότο.

08:31

Ζελένσκι: «Εδώ κρίνεται η μοίρα του Ντονμπάς»

Αποφασιστικής σημασίας η σκληρή μάχη του Σεβερεντονέτσκ, λέει ο Ζελένσκι

08:00

Συζήτηση Ζελένσκι-Μακρόν για αποστολή βαρέων όπλων και ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

07:58

Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών συνοπτικά

Στη μάχη για το Σεβεροντονέτσκ, που αρνείται ακόμη να πέσει εξ ολοκλήρου στα χέρια των Ρώσων, έχει στραφεί η παγκόσμια προσοχή αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τις οδομαχίες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών να εξακολουθούν ανελέητες, την ώρα που το Κίεβο ζητεί ενισχύσεις σε όπλα όχι μόνο αυξημένες σε ποσότητα αλλά και σε δυνατότητες.

Ακολουθεί σύντομη σύνοψη των εξελίξεων κατά τις τελευταίες ώρες:

  • Δρόμο-δρόμο συνεχίζεται η σκληρή μάχη για το Σεβεροντονέτσκ, με τους Ουκρανούς να συνεχίζουν την αντίστασή τους στη ρωσική εισβολή στον κυριότερο ελεύθερο θύλακο της περιφέρεια του Λουχάνσκ. Σύμφωνα με τον γραμματέα του ουκρανικού συμβουλίου ασφαλείας, Ολεκσίι Ντανίλοφ, η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη γιατί οι Ρώσοι έχουν ρίξει εκεί όλο τους το βάρος.
  • Ο διοικητής της τοπικής στρατιωτικής δύναμης των Ουκρανών ανέφερε ότι προτιμά να σύρει τους Ρώσους σε οδομαχίες, όπου οι Ουκρανοί φέρονται να έχουν κάποιο πλεονέκτημα, διότι αυτό εξουδετερώνει το ρωσικό αβαντάζ που προσφέρει το υπέρτερο πυροβολικό των εισβολέων.
  • Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συζήτησε σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον Γάλλο ομόλογό του για την αποστολή βαρέων όπλων στο Κίεβο και για την απονομή καθεστώτος υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρας στην Ουκρανία.
  • Ο στενός συνεργάτης του κ. Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντόλιακ, εκτίμησε σε συνέντευξή του στο BBC ότι οι Ουκρανοί χάνουν περί τους 200 μαχητές κάθε μέρα του πολέμου. Πάντως αντίστοιχη φέρεται (πάντα κατά τους Ουκρανούς) να είναι και η καθημερινή απώλεια στρατιωτών των Ρώσων.
  • Με τον τσάρο Μεγάλο Πέτρο παρομοίασε τον εαυτό του κατά τη διάρκεια ομιλίας του την Πέμπτη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.
  • Οι Ουκρανοί συνεχίζουν να κάνουν λόγο για αποτελεσματική παρεμπόδιση των ρωσικών σχεδίων στις περιφέρειες της Ζαπορίζια και της Χερσώνας - στη δε τελευταία φέρονται να συνεχίζουν την αντεπίθεσή τους.
  • Δικαστήριο των ρωσόφιλων στο Ντονέτσκ καταδίκασε σε θάνατο δύο Βρετανούς κι έναν Μαροκινό που πολεμούσαν στο πλευρό των Ουκρανών. Το Λονδίνο αντέδρασε κάνοντας λόγο για απόφαση χωρίς την παραμικρή νομιμοποίηση.