Κατάρ – Γαλλία: Ενώνουν δυνάμεις για την αύξηση των εξαγωγών LNG προς την Ευρώπη

Κατάρ – Γαλλία: Ενώνουν δυνάμεις για την αύξηση των εξαγωγών LNG προς την Ευρώπη

Με φόντο την σταδιακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η γαλλική TotalEnergies επενδύει 2 δισ. δολ. σε ενεργειακά πρότζεκτ στο Κατάρ το οποίο θέλει να αυξήσει τη δική του παραγωγή LNG κατά πάνω από 60% έως το 2027.

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με φόντο την επιδιωκόμενη σταδιακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η γαλλική TotalEnergies επενδύει 2 δισ. δολ. σε ενεργειακά πρότζεκτ στο Κατάρ το οποίο θέλει να αυξήσει τη δική του παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) κατά πάνω από 60% έως το 2027.

Το Κατάρ κατονόμασε σήμερα τη γαλλική TotalEnergies ως την πρώτη ξένη εταιρεία με την οποία θα συνεργαστεί για την επέκταση του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου στον κόσμο, μια επέκταση που θα συμβάλει στην άμβλυνση των ενεργειακών ανησυχιών της Ευρώπης στην σκιά πια των επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός πρόκειται να δαπανήσει περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια για το 6,25% του γιγαντιαίου πρότζεκτ North Field East χάρη στο οποίο το Κατάρ αναμένεται να αυξήσει την παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) κατά περισσότερο από 60% έως το 2027, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της TotalEnergies, Patrick Pouyanne, μιλώντας στο γαλλικό ειδησεογραφικό δίκτυο AFP.

Ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ, Saad Sherida al-Kaabi, χαρακτήρισε αυτήν την κοινοπραξία Γαλλίας – Κατάρ «πιο πολύ γάμο παρά αρραβώνα», καθώς πρόκειται να διαρκέσει ως το 2054.

Πέρα από την TotalEnergies, στο πρότζεκτ North Field της Qatar Energy (QE), για την επέκταση του οποίου αναμένεται να δαπανηθούν συνολικά περί τα 28 δισεκατομμύρια δολάρια, αναμένεται να συμμετάσχουν και άλλες εταιρείες από το εξωτερικό, ωστόσο καμία με τόσο μεγάλο μερίδιο όπως εκείνο του γαλλικού κολοσσού.  

Ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ δεν αποκάλυψε συγκεκριμένα ονόματα εταιρειών. Ωστόσο, δημοσιεύματα αναφέρουν τις: ExxonMobil, Shell και ConocoPhillips.

Υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από το κοίτασμα North Field αναμένεται να αρχίσει να «ρέει» το 2026.

Αξίζει να σημειωθεί, δε, πως και η Τανζανία υπέγραψε χθες, Σάββατο, συμφωνία με τους βρετανικούς και νορβηγικούς ενεργειακούς κολοσσούς Shell και Equinor για την υλοποίηση ενός έργου 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εξαγωγή του φυσικού αερίου της.

Με πληροφορίες από AFP, Al-Monitor

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή