Eυλογιά των πιθήκων: Η ΕΕ προχωρά σε αγορά 110.000 εμβολίων

Eυλογιά των πιθήκων: Η ΕΕ προχωρά σε αγορά 110.000 εμβολίων

Περίπου 900 κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων έχουν εντοπιστεί στην ΕΕ και 1.400 παγκοσμίως μέχρι τώρα.

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμφωνία για την αγορά 110.000 εμβολίων για την ευλογιά των πιθήκων κατέληξε η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανακοίνωσε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, προσερχόμενη στο Συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών στο Λουξεμβούργο.

«Σήμερα θα υπογράψω συμφωνία για αγορά 110.000 εμβολίων για την ευλογιά των πιθήκων για να μπορούν να εφοδιαστούν τα κράτη-μέλη, με τις πρώτες παραδόσεις να ξεκινούν στα τέλη Ιουνίου», σημείωσε η κ. Κυριακίδου, τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών.

Τα εμβόλια θα αγοραστούν με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και θα παραδοθούν στα κράτη-μέλη. Το όνομα του παραγωγού τους θα ανακοινωθεί σύντομα.

Όπως είπε, περίπου 900 κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων έχουν εντοπιστεί στην ΕΕ και 1.400 παγκοσμίως μέχρι τώρα.

Επιπροσθέτως, υπογράμμισε την ανάγκη διαβεβαίωσης ότι υπάρχουν τα απαραίτητα εμβόλια. Η Επίτροπος Υγείας ανέφερε ότι χρειάζεται παγκόσμια στρατηγική για την υγεία έτσι ώστε να είναι δυνατή η από κοινού αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων.

Οσον αφορά στην πανδημία του κορωνοϊού, επισήμανε ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα εξετάσουν στο σημερινό συμβούλιο τις εκστρατείες «για τους ερχόμενους μήνες, το φθινόπωρο και το χειμώνα».

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων είχε αναφέρει νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη δανική εταιρείας βιοτεχνολογίας Bavarian Nordic για το εμβόλιο Imvanex, το οποίο είναι για την ευλογιά.

Κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία και η Ισπανία, έχουν προχωρήσει ήδη από μόνες τους σε αγορές εμβολίων για την ευλογιά των πιθήκων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή