Τουρκία: Χιλιάδες σπίτια σε Ρώσους που πληρώνουν για να πάρουν την τουρκική υπηκοότητα

Τουρκία: Χιλιάδες σπίτια σε Ρώσους που πληρώνουν για να πάρουν την τουρκική υπηκοότητα

Οι πωλήσεις κατοικιών αυξάνονται στην Τουρκία σε σχέση με πέρυσι. Χιλιάδες ξένοι σπεύδουν να αγοράσουν οικίες. Στην κορυφή της κατάταξης των ξένων αγοραστών οι Ρώσοι με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πωλήσεις κατοικιών αυξάνονται στην Τουρκία σε σχέση με πέρυσι. Χιλιάδες ξένοι σπεύδουν να αγοράσουν οικίες, ενώ όσοι επενδύουν από ένα ποσό και πάνω (ήταν 250.000 δολάρια, έγινε 400.000 δολάρια) παίρνουν και την τουρκική υπηκοότητα. Στην κορυφή της κατάταξης των ξένων αγοραστών οι Ρώσοι, με φόντο πια τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις συνακόλουθες κυρώσεις της Δύσης.

Οι πωλήσεις κατοικιών κατέγραψαν ένα άλμα της τάξεως του 107,5% τον Μάιο στην Τουρκία σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα από το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο, με τους Ρώσους να βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης των ξένων αγοραστών για δεύτερο συνεχή μήνα.

Οι πωλήσεις σε ξένους σημείωσαν άλμα 235,7% σε ετήσια βάση στα 5.962 ακίνητα, σύμφωνα με το ινστιτούτο, καθώς αυτοί προσπάθησαν να εκμεταλλευθούν το κυβερνητικό σχέδιο που δίνει τουρκική υπηκοότητα σε όσους αγοράζουν σπίτια.

Στελέχη του κλάδου υπογραμμίζουν ότι οι πωλήσεις σε ξένους σημείωσαν άλμα προτού τεθεί σε ισχύ αυτήν την εβδομάδα ο νόμος που ανεβάζει την – απαιτούμενη προκειμένου να μπορέσει να πάρει κανείς την τουρκική υπηκοότητα – κατώτατη αξία αγοράς ακινήτου στα 400.000 δολάρια από τα 250.000 δολάρια.

Οι Ρώσοι πολίτες είναι και πάλι τον Μάιο στην κορυφή της κατάταξης με 1.275 σπίτια, συγκριτικά με 1.152 τον Απρίλιο. Ακολουθούν οι Ιρανοί και οι Ιρακινοί. Οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί αντιστοιχούν σε πάνω από το 25% των πωλήσεων σε ξένους, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Οι πλούσιοι Ρώσοι διοχετεύουν χρήματα σε ακίνητα στην Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις επακόλουθες κυρώσεις της Δύσης.

Η Μακμπούλ Γιονέλ Μάγια, γενική διευθύντρια της εταιρίας εκτίμησης ακινήτων TSKB, δήλωσε ότι εκτός από το υψηλότερο όριο για τη χορήγηση υπηκοότητας, οι πωλήσεις σε ξένους είχαν επίσης αυξηθεί λόγω της υψηλότερης ζήτησης από Ρώσους μετά το ξέσπασμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Οι πωλήσεις σε ξένους φέρνουν επίσης ξένο συνάλλαγμα στην τουρκική οικονομία, με πολλούς να ελπίζουν σε στήριξη της λίρας, που συνεχίζει να υφίσταται πιέσεις.

Άνθρωποι της αγοράς εκτιμούν ότι 10 δισεκατομμύρια δολάρια εισέρευσαν στην τουρκική οικονομία το 2021 χάρη στις πωλήσεις κατοικιών σε ξένους, με τις πωλήσεις να ανέρχονται σε 58.576 ακίνητα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή