Συνάντηση Μπάιντεν με τον πρίγκιπα της Σ. Αραβίας

Συνάντηση Μπάιντεν με τον πρίγκιπα της Σ. Αραβίας

Με τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, πρόκειται να έχει συνάντηση ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή τον Ιούλιο.

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Με τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, πρόκειται να έχει συνάντηση ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή τον Ιούλιο. Με τη συνάντηση αυτή, ο Μπάιντεν παραβιάζει την προεκλογική του δέσμευση για διπλωματική απομόνωση του βασιλείου.

Λίγες εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Μπάιντεν υιοθέτησε σκληρή στάση απέναντι στο Ριάντ εξαιτίας των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς, αλλά και λόγω της δολοφονίας και διαμελισμού του δημοσιογράφου της Washington Post, Τζαμάλ Κασόγκι, στην Τουρκία το 2018 κατ’ εντολήν του πρίγκιπα.

Ο προκάτοχος του Μπάιντεν, Ντόναλντ Τραμπ, διατηρούσε στενή σχέση με τον διάδοχο του θρόνου των Σαούντ, ο οποίος διοικεί τη χώρα για λογαριασμό του ασθενούς πατέρα του. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το 2019, ο Μπάιντεν είχε δεσμευθεί να «υποχρεώσει τη Σαουδική Αραβία να πληρώσει το τίμημα για τη δολοφονία Κασόγκι και να τους κάνει το κράτος παρία που πραγματικά είναι».

Ο Λευκός Οίκος επέμενε, τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Ιουνίου, ότι η άποψη του Μπάιντεν δεν έχει μεταβληθεί για τη Σαουδική Αραβία. Η νέα ενεργειακή κρίση και η εκτίναξη του πληθωρισμού, όμως, μπορεί να οδηγήσει τον Μπάιντεν να αναθεωρήσει τη στάση του απέναντι στο Ριάντ.

Περιοδεία του Αμερικανού προέδρου στη Μέση Ανατολή τον Ιούλιο.

«Αν ο πρόεδρος εκτιμά ότι η χώρα θα ωφεληθεί από μία συζήτηση με κάποιον ηγέτη και αν η συζήτηση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε αποτελέσματα, τότε θα το κάνει», είπε στο Reuters ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος στην Ουάσιγκτον. Ο κυβερνητικός αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, υπογράμμισε τη συμβολή του πρίγκιπα Μοχάμεντ στην ανανέωση της εκεχειρίας μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών στον εμφύλιο της Υεμένης, υποστηρίζοντας ότι η εμπλοκή του Ριάντ είναι καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπιση των εντάσεων στην περιοχή. Η επίσκεψη του Μπάιντεν στο βασίλειο θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Ιουλίου, μετά την απόφαση της συνόδου των κρατών μελών του OPEC να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου προκειμένου να αντισταθμιστεί η έλλειψη ρωσικού πετρελαίου.

Βελτίωση σχέσεων

Η επιθυμία της Ουάσιγκτον να βελτιώσει τις σχέσεις της με τις μοναρχίες του Περσικού Κόλπου απέκτησε επείγοντα χαρακτήρα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο και την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. Ενόσω θα βρίσκεται στο Ριάντ, ο Μπάιντεν θα συμμετάσχει σε σύνοδο του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, στην οποία θα προσπαθήσει να πείσει τα κράτη- μέλη να υιοθετήσουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας και να εγκαταλείψουν την ουδετερότητά τους. Ο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τους ηγέτες του Ιράκ, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, με την Ουάσιγκτον να προτείνει πρωτοβουλίες ενίσχυσης της ασφάλειας, της επισιτιστικής επάρκειας και της ενεργειακής ασφάλειας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ισραήλ δύο ημέρες νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος θα υπογραμμίσει τη δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια της χώρας και την ενίσχυση της αμυντικής βοήθειας προς την Ιερουσαλήμ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT