Πακιστάν: Πολύωρα μπλακάουτ σε πολλές περιοχές της χώρας

Πακιστάν: Πολύωρα μπλακάουτ σε πολλές περιοχές της χώρας

Το «πυρηνικό» Πακιστάν των 230 εκατομμυρίων κατοίκων καλείται πια να αντιμετωπίσει μια πολύ σοβαρή ενεργειακή κρίση οι «ρίζες» της οποίας φτάνουν στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλά και στην Κίνα.

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «πυρηνικό» Πακιστάν των 230 εκατομμυρίων κατοίκων καλείται πια να αντιμετωπίσει μια πολύ σοβαρή ενεργειακή κρίση, οι «ρίζες» της οποίας φτάνουν στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλά και στην Κίνα.

Ενώ οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται και ο πληθωρισμός καλπάζει (13%) στη χώρα, την ίδια ώρα πολλές περιοχές βυθίζονται καθημερινά στο σκοτάδι, με την ηλεκτροδότηση να διακόπτεται σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και για οχτώ ώρες ημερησίως.   

Ακόμη και πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, που έμελλε να συμπαρασύρει προς τα πάνω τις τιμές της ενέργειας και πολλών τροφίμων, το Πακιστάν αντιμετώπιζε δικά του εσωτερικά προβλήματα τα οποία πολλοί αποδίδουν σε διαχρονικά ελλείμματα και φαινόμενα κακοδιοίκησης – κακοδιαχείρισης.

Δεν είναι, ωστόσο, μόνον η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που έχει επηρεάσει τις εξελίξεις.

Είναι παράλληλα και η «ρήξη» στις σχέσεις μεταξύ Ισλαμαμπάντ και Πεκίνου, που έχει όμως άμεσο αντίκτυπο στην αγορά της ενέργειας καθώς οι δύο χώρες έχουν ενισχύσει τους μεταξύ τους ενεργειακούς δεσμούς στο πλαίσιο του επονομαζόμενου Οικονομικού Διαδρόμου Κίνας – Πακιστάν (China Pakistan Economic Corridor – CPEC).

Παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από την Κίνα έχουν αναστείλει τη λειτουργία πολλών δικών τους εγκαταστάσεων επειδή η πακιστανική κυβέρνηση δεν κατάφερε να πληρώσει τέλη ύψους 1,5 δισ. δολ., σημειώνει σε δημοσίευμά του το ιαπωνικό Nikkei Asia.

Η πακιστανική κυβέρνηση από την πλευρά της προσπαθεί επί του παρόντος να καταλήξει σε μια συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό ΤαμείοΔΝΤ, που θα της επιτρέψει να αποκτήσει πρόσβαση σε ένα πακέτο βοήθειας ύψους 6 δισ. δολ. Ωστόσο, όπως λέγεται, το ΔΝΤ φέρεται να ζητά ως προϋπόθεση από τις πακιστανικές Αρχές να επαναδιαπραγματευθούν προηγουμένως κάποιες από τις συμφωνίες που έχουν συνάψει με τους Κινέζους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό (βλ. άρση των προγραμμάτων επιδότησης καυσίμων), με την υποσημείωση ωστόσο ότι κάποιες από αυτές τις μεταρρυθμίσεις μπορεί να έχουν δυσβάσταχτο πολιτικό κόστος για την πακιστανική κυβέρνηση.

Με πληροφορίες από Nikkei, Gzero

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή