Ενόχληση των ΗΠΑ για τις σχέσεις Ρωσίας – Κίνας

Ενόχληση των ΗΠΑ για τις σχέσεις Ρωσίας – Κίνας

Τη δυσαρέσκεια της Ουάσιγκτον προκάλεσε η στήριξη που προσέφερε στον Βλαντιμίρ Πούτιν, μεσούντος του πολέμου στην Ουκρανία, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυσαρέσκεια της Ουάσιγκτον προκάλεσε η στήριξη που προσέφερε στον Βλαντιμίρ Πούτιν, μεσούντος του πολέμου στην Ουκρανία, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, διαβεβαιώνοντας τον Ρώσο ομόλογό του για την ακλόνητη στάση του υπέρ της «κυριαρχίας και ασφάλειας» της χώρας του. «Η Κίνα ισχυρίζεται ότι είναι ουδέτερη, αλλά η συμπεριφορά της καθιστά σαφές ότι συνεχίζει να επενδύει στους στενούς δεσμούς με τη Ρωσία», σχολίασε εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για να προσθέσει: «Τα έθνη που στέκονται στο πλευρό του Πούτιν τοποθετούνται στη λάθος πλευρά της Ιστορίας», ενώ πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον «παρακολουθεί στενά» τις κινήσεις της Κίνας και την κατηγόρησε ότι «διαδίδει τη ρωσική προπαγάνδα διεθνώς».

Επικοινωνία Πούτιν με Σι

Ο Πούτιν τηλεφώνησε στον Σι με αφορμή την 69η επέτειο των γενεθλίων του και ήταν η δεύτερη επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών (ή τουλάχιστον η δεύτερη που δημοσιοποιήθηκε) μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τη Μόσχα, οι δύο άνδρες συμφώνησαν να αναβαθμίσουν την ήδη σημαντική οικονομική συνεργασία τους (η Κίνα είναι ο υπ’ αριθμόν ένα οικονομικός εταίρος της Ρωσίας) απέναντι στις «παράνομες» κυρώσεις της Δύσης.

«Οσοι υποστηρίζουν τον Πούτιν βρίσκονται στη λάθος πλευρά της Ιστορίας», σχολιάζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Συμφωνήθηκε να επεκταθεί η συνεργασία στην ενέργεια, στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στη βιομηχανία, στις μεταφορές και σε άλλα πεδία, δεδομένου ότι η παγκόσμια οικονομία έχει γίνει περισσότερο περίπλοκη λόγω της έκνομης πολιτικής κυρώσεων της Δύσης», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου. Η κρατική τηλεόραση της Κίνας CCTV ανέφερε ότι ο Σι εξέφρασε τη βούληση «να εντατικοποιηθεί ο στρατηγικός συντονισμός ανάμεσα στις δύο χώρες» και τη δέσμευσή του ότι η χώρα του «θα συνεχίσει να προσφέρει πολλαπλή βοήθεια στη Ρωσία σε θέματα που αφορούν κεντρικά συμφέροντα και μείζονες ανησυχίες, όπως η εθνική κυριαρχία και η ασφάλεια».

Χωρίς να προσφέρει ανοιχτή υποστήριξη στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Κίνα απέφυγε να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία και προσπαθεί να εμφανιστεί ως δυνητικός μεσολαβητής για την κατάπαυση του πυρός. ΗΠΑ και Ε.Ε. προειδοποιούν ότι ενδεχόμενη βοήθεια της Κίνας ώστε η Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί θα έχει άμεσες επιπτώσεις στις σχέσεις του ασιατικού γίγαντα με τη Δύση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή