Υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στην Ε.Ε. η τρόικα

Υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στην Ε.Ε. η τρόικα

Υψηλού συμβολισμού επίσκεψη Μακρόν, Σολτς, Ντράγκι στο Κίεβο

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς ο αγώνας των Ουκρανών για την απόκρουση της ρωσικής εισβολής διέρχεται μία από τις πιο δύσκολες, όσο και κρίσιμες καμπές του, οι ηγέτες των τριών μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρώπης έστειλαν ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης επισκεπτόμενοι το Κίεβο υπό τους ήχους των σειρήνων που προειδοποιούσαν για επικείμενους αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας ταξίδεψαν προς την ουκρανική πρωτεύουσα τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, με ειδικό τρένο που τους είχε διαθέσει γι’ αυτόν τον σκοπό ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ με ξεχωριστή αμαξοστοιχία έφτασε στο Κίεβο ο Ρουμάνος πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις. Η επίσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών είχε ιδιαίτερο πολιτικό συμβολισμό, αφού έγινε μία ημέρα προτού η Κομισιόν ανακοινώσει τη θέση της αναφορικά με το αίτημα της Ουκρανίας για γρήγορη ένταξη στην Ε.Ε.

Πρώτος σταθμός στην περιοδεία των τεσσάρων ήταν το Ιρπίν, στα περίχωρα του Κιέβου, πεδίο σφοδρών μαχών τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, που κατέληξαν σε απώθηση των εισβολέων, αλλά με βαρύτατο αντίτιμο για τους Ουκρανούς. Αντικρίζοντας ένα γκράφιτι στο Ιρπίν, που έγραφε «Κάντε Ευρώπη, όχι πόλεμο», ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σχολίασε: «Είναι πολύ συγκινητικό. Είναι το σωστό μήνυμα». Ο Ολαφ Σολτς καυτηρίασε τη «βαναυσότητα της ρωσικής εισβολής», ενώ ο Μάριο Ντράγκι υποσχέθηκε ότι οι φίλοι της Ουκρανίας, με την ενεργή στήριξη της Ε.Ε., θα συμβάλουν αποφασιστικά στην ανοικοδόμηση του Ιρπίν.

Συνάντηση με τον πρόεδρο

Περισσότερα βαριά όπλα και γρήγορη ένταξη στην Ε.Ε. ζητεί ο Ζελένσκι από τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντήθηκαν με τον Ζελένσκι, ο οποίος νωρίτερα είχε απευθύνει νέα έκκληση για περισσότερη και ταχύτερη στρατιωτική βοήθεια, ιδιαίτερα σε βαριά όπλα. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου του Ουκρανού προέδρου με τους επισκέπτες του, ο Μακρόν δήλωσε ότι και οι τέσσερις Ευρωπαίοι ηγέτες θα υποστηρίξουν να δοθεί στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιου κράτους-μέλους κατά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Η ατμόσφαιρα στο Κίεβο δεν ήταν ιδιαίτερα ενθουσιώδης για τους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι έχουν κατηγορηθεί για επαμφοτερίζουσα στάση έναντι της Ρωσίας. «Θα μας πουν ότι πρέπει να σταματήσουμε τον πόλεμο που προκαλεί επισιτιστικά και οικονομικά προβλήματα, ότι πρέπει να σώσουμε τα προσχήματα για τον κ. Πούτιν», δήλωσε ο Ολέξι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Ζελένσκι. Περισσότερο σαρκαστικός, ο Σέρχι Χαϊντάρ, κυβερνήτης της ανατολικής επαρχίας Λουγκάνσκ όπου διεξάγονται αυτή τη στιγμή οι πιο σφοδρές μάχες του πολέμου, ευχήθηκε να μην ασκηθούν πιέσεις από τους τρεις Ευρωπαίους ηγέτες για κατάπαυση του πυρός με εδαφικές παραχωρήσεις στη Ρωσία και προσέθεσε: «Ο πρόεδρός μας δεν θα κάνει παραχωρήσεις εδαφών μας. Αν θέλουν να σταματήσουν τον Πούτιν δίνοντάς του εδάφη, η Γερμανία έχει τη Βαυαρία, η Ιταλία την Τοσκάνη και η Γαλλία θα μπορούσε να παραχωρήσει την Προβηγκία, για παράδειγμα».

Στο Λονδίνο ανακοινώθηκε νέο πακέτο μέτρων εναντίον της Ρωσίας, στο οποίο περιλαμβάνονται κυρώσεις εναντίον του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών, Κυρίλλου. Η βρετανική κυβέρνηση κατηγορεί τον 75χρονο Πατριάρχη για την υποστήριξη του πολέμου και του απαγορεύει την είσοδο στο βρετανικό έδαφος, ενώ «παγώνει» τα περιουσιακά στοιχεία του στη Βρετανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή