Βρετανία: Ηχηρή παραίτηση συμβούλου του Μπόρις Τζόνσον

Βρετανία: Ηχηρή παραίτηση συμβούλου του Μπόρις Τζόνσον

Σε «δεινή θέση» περιήλθε ο σύμβουλος δεοντολογίας του Βρετανού πρωθυπουργού, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του την Τετάρτη το βράδυ

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Σε «δεινή θέση» περιήλθε ο σύμβουλος δεοντολογίας του Βρετανού πρωθυπουργού, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του την Τετάρτη το βράδυ. Στην επιστολή παραίτησής του, ο λόρδος Γκάιντ αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός τον έφερε σε δύσκολη θέση ζητώντας του να αγνοήσει τον κώδικα συμπεριφοράς του υπουργικού συμβουλίου.

Η παραίτηση του λόρδου Γκάιντ έγινε με αφορμή διαφωνία του με το αίτημα της κυβέρνησης να διατηρήσει ορισμένους δασμούς στον χάλυβα, παρότι αυτό παραβιάζει τους όρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Ο λόρδος, προσωπική επιλογή του Μπόρις Τζόνσον, είχε απειλήσει τον περασμένο μήνα με παραίτηση μετά τη δημοσιοποίηση της «έκθεσης Σου Γκρέι» για τις παραβιάσεις της καραντίνας από στελέχη της Ντάουνινγκ Στριτ κατά τη διάρκεια του lockdown του 2020 εξαιτίας της πανδημίας.

Ο λόρδος Γκάιντ ανέφερε ότι ήρθε σε δύσκολη θέση εξαιτίας των παραβιάσεων του κώδικα συμπεριφοράς του υπουργικού συμβουλίου.

Παρότι η παραίτηση του λόρδου προκάλεσε την έκπληξη του πρωθυπουργού, όπως φάνηκε και από την απάντησή του στην επιστολή παραίτησης, η δυσαρέσκεια του Γκάιντ ήταν εμφανής τους τελευταίους μήνες. Ο λόρδος είχε επισημάνει σε έγγραφό του προς τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, μετά τη δημοσίευση της έκθεσης Γκρέι, ότι το ερώτημα εάν ο Μπόρις Τζόνσον παραβίασε τον υπουργικό κώδικα συμπεριφοράς ήταν θεμιτό. «Οι όροι της αποστολής μου δεν με ικανοποιούν καθόλου, καθώς η θέση μου δεν μου προσφέρει την απαραίτητη ανεξαρτησία για να απολαύσω την εμπιστοσύνη του κοινού», ανέφερε ο λόρδος στο έγγραφό του προς το υπουργικό συμβούλιο.

Ο υπουργικός κώδικας ορίζει τους κανόνες συμπεριφοράς υπουργών, αλλά και του πρωθυπουργού. Ο Τζόνσον κατέβαλε πρόστιμο τον Απρίλιο για το εν λόγω πάρτι που διοργανώθηκε στην Ντάουνινγκ Στριτ τον Ιούνιο του 2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT