Ο Ρώσος δημοσιογράφος Μουράτοφ πουλά το Νόμπελ Ειρήνης – Θα προσφέρει τα χρήματα στην Ουκρανία

Ο Ρώσος δημοσιογράφος Μουράτοφ πουλά το Νόμπελ Ειρήνης – Θα προσφέρει τα χρήματα στην Ουκρανία

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρώσος δημοσιογράφος και βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Ντμίτρι Μουράτοφ δημοπρατεί το βραβείο του, προκειμένου να προσφέρει τα χρήματα για τους Ουκρανούς πρόσφυγες, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο Μουράτοφ είναι απογοητευμένος από την εξάλειψη των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης στη χώρα του, όπου -όπως λέει- όλο και λιγότεροι άνθρωποι υποστηρίζουν τη στρατιωτική εκστρατεία της Μόσχας.

Eίναι ο συνιδρυτής και επί μακρόν διευθυντής σύνταξης της Novaya Gazeta, μιας εφημερίδας που επικρίνει το Κρεμλίνο και ιδρύθηκε το 1993 με χρήματα από το Νόμπελ Ειρήνης του πρώην Σοβιετικού προέδρου, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Η Novaya Gazeta για χρόνια αψηφούσε τους αυστηρούς περιορισμούς στα μέσα ενημέρωσης, αλλά τον Μάρτιο ανέστειλε τις διαδικτυακές και έντυπες δραστηριότητές της αφού μετετράπη σε έγκλημα -τιμωρούμενο με 15 χρόνια φυλάκιση- η όποια αναφορά σχετικά με την εισβολή στην Ουκρανία που ξεφεύγει από την επίσημη γραμμή του Κρεμλίνου.

Ο Ρώσος δημοσιογράφος Μουράτοφ πουλά το Νόμπελ Ειρήνης – Θα προσφέρει τα χρήματα στην Ουκρανία-1
Stian Lysberg Solum/NTB/via REUTERS

«Η χώρα μου εισέβαλε σε ένα άλλο κράτος, την Ουκρανία. Υπάρχουν τώρα 15,5 εκατομμύρια πρόσφυγες… Σκεφτήκαμε για πολύ καιρό τι θα μπορούσαμε να κάνουμε… και σκεφτήκαμε ότι όλοι έπρεπε να χαρίσουν κάτι αγαπημένο τους, σημαντικό για αυτούς», είπε ο Μουράτοφ σε συνέντευξή του στο Reuters.

Το να δημοπρατήσει το μετάλλιο του, σημαίνει ότι συμμετείχε κατά κάποιο τρόπο στη μοίρα των προσφύγων που είχαν χάσει μέρος από το «παρελθόν τους», είπε.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή