Γαλλία – βουλευτικές εκλογές: Ο δεύτερος γύρος σε αριθμούς

Γαλλία – βουλευτικές εκλογές: Ο δεύτερος γύρος σε αριθμούς

Οι Γάλλοι επιστρέφουν στις κάλπες στις 19 Ιουνίου για τον δεύτερο και τελευταίο γύρο των βουλευτικών εκλογών που πρόκειται να κρίνει πρωθυπουργία και νέο υπουργικό συμβούλιο.

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Γάλλοι επιστρέφουν στις κάλπες στις 19 Ιουνίου, για τον δεύτερο και τελευταίο γύρο των βουλευτικών εκλογών που πρόκειται να κρίνει πρωθυπουργία και νέο υπουργικό συμβούλιο.

577 έδρες στην εθνοσυνέλευση – Το σύνολο των εδρών στην εθνοσυνέλευση είναι 577. Πέντε βουλευτές κατάφεραν να εκλεγούν από τον πρώτο γύρο στις 12 Ιουνίου, όπερ σημαίνει ότι απομένουν 572 έδρες προς εκλογή αυτήν την Κυριακή.

289 έδρες για την πλειοψηφία – Ο «μαγικός» αριθμός των εδρών που εξασφαλίζει την πλειοψηφία στην εθνοσυνέλευση είναι 289.

48,5 εκατομμύρια – Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι που δικαιούνται να ψηφίσουν.

52,5% – Το ποσοστό της αποχής στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών που πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιουνίου.

Δύο – Τα μεγάλα μπλοκ των κομμάτων που κοντράρονται σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση: Από τη μια πλευρά, ο συνασπισμός Ensemble! (Μαζί!) υπό τον Εμανουέλ Μακρόν. Από την άλλη πλευρά, η ένωση NUPES υπό τον Ζαν Λικ Μελανσόν.

Πέντε χρόνια – Η θητεία της εθνοσυνέλευσης, με τις επόμενες βουλευτικές εκλογές να αναμένονται κανονικά στη χώρα το 2027.

Δημοσκοπήσεις – Ο συνασπισμός υπό τον Μακρόν προβλέπεται να λάβει 255 με 300 έδρες, σύμφωνα με τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις, και εκείνος υπό τον Μελανσόν 150 με 210 έδρες. Η ακροδεξιά παράταξη της Μαρίν Λεπέν εκτιμάται πως θα λάβει από 20 έως και 45 έδρες, από οχτώ που είχε το 2017. Το κεντροδεξιό μπλοκ (UDC) στο επίκεντρο του οποίου βρίσκονται οι Ρεπουμπλικάνοι τοποθετείται μεταξύ 40 και 75 εδρών.   

21.359 ψήφοι – Η διαφορά μεταξύ Ensemble! και NUPES στον πρώτο γύρο, με το μπλοκ του Μακρόν να διατηρεί το προβάδισμα.  

35°C με 42°C – Η θερμοκρασία που αναμένεται στη Γαλλία την ερχόμενη Κυριακή.

Με πληροφορίες από France24

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή