ΕΕ: Σχέδια για αγορά έπαυλης αξίας 20 εκατ. ευρώ στο Μανχάταν

ΕΕ: Σχέδια για αγορά έπαυλης αξίας 20 εκατ. ευρώ στο Μανχάταν

Ένα προσφάτως ανακαινισμένο «αρχοντικό» αξίας 20 εκατ. ευρώ ετοιμάζεται να αγοράσει η διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ στο Μανχάταν, προκειμένου να στεγάσει εκεί τους επικεφαλής της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στα Ηνωμένα Έθνη.

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα προσφάτως ανακαινισμένο «αρχοντικό» αξίας ολίγων… δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων ετοιμάζεται να αγοράσει η διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ στο Μανχάταν, προκειμένου να στεγάσει εκεί τους επικεφαλής της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στα Ηνωμένα Έθνη.

«Τα πολυτελή διπλωματικά διαμερίσματα είναι μεν κάτι το συνηθισμένο, όχι μόνο στη Νέα Υόρκη αλλά και στις πρωτεύουσες στον υπόλοιπο κόσμο», ωστόσο αυτό που θέλει να αγοράσει η ΕΕ στον αριθμό 138 East 65th St. στην περιοχή του Upper East Side στο Μανχάταν «ξεχωρίζει» για τον «εξεζητημένα φανταχτερό» του διάκοσμο, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του το Politico.

Η τραπεζαρία έχει ταπετσαρία μάρκας Ralph Lauren με δερμάτινη επένδυση. Η πίσω αυλή έχει εντοιχισμένη ψησταριά και πέτρινο τζάκι. Σε ένα από τα δωμάτια, ένα από τα χαλιά είναι «ντυμένο» στα χρώματα της σημαίας του Ηνωμένου Βασιλείου, πράγμα μάλλον ειρωνικό δεδομένου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πια αποχωρήσει από την ΕΕ.

Η ανακαίνιση του εν λόγω «αρχοντικού» κράτησε τρία χρόνια και κόστισε περίπου 7 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

«Καλύτερο από το να νοικιάζεις»

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), τον διπλωματικό βραχίονα της ΕΕ, το εν λόγω ακίνητο στην πραγματικότητα «τα αξίζει τα λεφτά του», αποτελεί «καλή επένδυση» και είναι σε κάθε περίπτωση «καλύτερο από το να συνεχίζεις να νοικιάζεις», όπως σημειώνει στο σχετικό του δημοσίευμα το Politico, επικαλούμενο σχετικό έγγραφο της ΕΥΕΔ το οποίο μάλιστα αριθμεί 29 σελίδες.  

«Οι συνθήκες της αγοράς ακινήτων στη Νέα Υόρκη είναι τέτοιες ώστε μια αγορά να είναι οικονομικά πιο ενδιαφέρουσα από την ενοικίαση», σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο, στο οποίο μάλιστα σημειώνεται ότι «παρά τις υψηλές τιμές, υπάρχει βεβαιότητα ότι το ακίνητο θα αποκτήσει αξία με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που το καθιστά ασφαλή επένδυση».

Σημειωτέων πως μιλάμε για ένα «αρχοντικό» 543 τετραγωνικών μέτρων, με πέντε ορόφους και δεκάδες δωμάτια, η τιμή αγοράς του οποίου ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια ευρώ.

Ο στόχος αυτού του εγγράφου, όπως σημειώνεται, είναι να πείσει τους ευρωβουλευτές και τους αξιωματούχους της ΕΕ να δώσουν το πράσινο φως για την εν λόγω αγορά, με την σχετική ψηφοφορία να έχει προγραμματιστεί μάλιστα για την ερχόμενη Τρίτη, 21 Ιουνίου, όπως αναφέρεται.

Αξιωματούχος του ευρωκοινοβουλίου, τον οποίο επικαλείται το Politico, υποστηρίζει πως η τιμή για την αγορά της εν λόγω έπαυλης είναι υψηλή και ως εκ τούτου εγείρει ερωτήματα.

Η εν λόγω αγορά φέρεται, πάντως, να αποτελεί «προτεραιότητα» για τη διπλωματική αποστολή της ΕΕ «λόγω της σημασίας που έχει η παρουσία της ΕΕ» στη Νέα Υόρκη.

Επί του παρόντος, η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία νοικιάζει έναν χώρο γραφείων 1.923 τετραγωνικών μέτρων για 60 άτομα προσωπικό, και μια κατοικία τριών υπνοδωματίων για τον πρεσβευτή της ΕΕ στα Ηνωμένα Έθνη. Η ΕΕ έχει αγοράσει όμως και ένα άλλο αρχοντικό στο Upper East Side για τον αναπληρωτή επικεφαλής της αντιπροσωπείας της στον ΟΗΕ.

«Η κατοικία του επικεφαλής της αντιπροσωπείας θα πρέπει να είναι συγκρίσιμη με εκείνη των πρέσβεων των κρατών μελών», σημειώνεται στο έγγραφο που επικαλείται το Politico.

Η ίδια η ΕΥΕΔ υπερασπίζεται, πάντως, τη συγκεκριμένη πρόταση αγοράς, υπογραμμίζοντας ότι έχουν προηγηθεί ενδελεχείς έρευνες, με βάση αναλύσεις κόστους-οφέλους και αξιολογήσεις αναφορικά με το εάν η ενοικίαση ή η αγορά θα είναι η πιο κερδοφόρα επιλογή μακροπρόθεσμα.

Εάν πάντως όλα κυλήσουν βάσει προγράμματος, τότε η αγορά θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη Ιουλίου και η μετακόμιση στη νέα έπαυλη μέσα στον Σεπτέμβριο.

Με πληροφορίες από Politico

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή