Περισσότερο πράσινο, μεγαλύτερη ευεξία

Περισσότερο πράσινο, μεγαλύτερη ευεξία

Επιστήμονες αξιοποίησαν συσκευές εικονικής πραγματικότητας, για να διαπιστώσουν ότι οι πολίτες καλωσορίζουν τέτοιες αισθητικές παρεμβάσεις.

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΙΛ. Τα χρώματα και το πράσινο στις πόλεις έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τους κατοίκους πιο χαρούμενους και ήρεμους, σύμφωνα με καινοτόμο πείραμα του Πανεπιστημίου της Λιλ, στη Γαλλία. Η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε συσκευές εικονικής πραγματικότητας για να δοκιμάσει τις αντιδράσεις πολιτών σε παραλλαγές μινιμαλιστικών αστικών τοπίων, με κτίσματα από τσιμέντο, γυαλί και μέταλλο.

Οι 36 συμμετέχοντες περιηγήθηκαν στον εικονικό χώρο φορώντας συσκευές εικονικής πραγματικότητας, οι οποίες κατέγραφαν τις κινήσεις των ματιών τους. Κατά τη διάρκεια του πειράματος οι ερευνητές μετέβαλαν το σκηνικό, προσθέτοντας συνδυασμούς δέντρων και φυτών, καθώς και έντονες αποχρώσεις του κίτρινου και του ροζ, σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας The Guardian.

Επιστήμονες αξιοποίησαν συσκευές εικονικής πραγματικότητας, για να διαπιστώσουν ότι οι πολίτες καλωσορίζουν τέτοιες αισθητικές παρεμβάσεις.

Η καταγραφή των οφθαλμικών κινήσεων των συμμετεχόντων στο πείραμα έδειξε στην επιστημονική ομάδα τι ενδιέφερε όσους πήραν μέρος στην έρευνα, με τους συμμετέχοντες να συμπληρώνουν ερωτηματολόγιο για την εμπειρία τους. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι πολίτες περπατούσαν πιο αργά και οι παλμοί της καρδιάς τους επιταχύνονταν όταν βρίσκονταν κοντά σε φυτά. Οι συμμετέχοντες έτειναν να κρατούν ψηλά το κεφάλι και να κοιτούν γύρω τους όταν περνούσαν μέσα από κατάφυτα σημεία, σκύβοντας και κοιτάζοντας το οδόστρωμα όταν το σκηνικό γύρω τους δεν ήταν αισθητικά ικανοποιητικό.

Η επικεφαλής της έρευνας, καθηγήτρια Ψυχολογίας Ιβόν Ντελβουά-Τουρέλ, υποστηρίζει ότι ακόμη και μικρές παρεμβάσεις στον ιστό της πόλης μπορούν να ανυψώσουν το ηθικό των πολιτών, έστω και αν η εμπειρία αυτή προσφέρεται μέσω συστημάτων εικονικής πραγματικότητας. Αμφιβολίες για την αξία μιας έρευνας μέσω εικονικής πραγματικότητας εκφράζει, ωστόσο, ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδας Στίβεν Λίμαν, αναρωτώμενος αν μια προσομοίωση μπορεί να οδηγήσει σε αξιόπιστα επιστημονικά συμπεράσματα, καθώς από αυτήν απουσιάζουν κρίσιμοι παράγοντες της αστικής εμπειρίας, όπως ο θόρυβος, η κίνηση οχημάτων και οι αλλαγές θερμοκρασίας και καιρού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή