Εισβολή στην Ουκρανία: Περιμένουν κλιμάκωση του πολέμου

Εισβολή στην Ουκρανία: Περιμένουν κλιμάκωση του πολέμου

Πιο ασφυκτικός έγινε το τελευταίο σαρανταοκτάωρο ο ρωσικός κλοιός γύρω από τις δίδυμες πόλεις Σεβεροντονέτσκ και Λισιτάνσκ, τα τελευταία οχυρά του ουκρανικού στρατού στην ανατολική επαρχία Λουγκάνσκ.

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιο ασφυκτικός έγινε το τελευταίο σαρανταοκτάωρο ο ρωσικός κλοιός γύρω από τις δίδυμες πόλεις Σεβεροντονέτσκ και Λισιτάνσκ, τα τελευταία οχυρά του ουκρανικού στρατού στην ανατολική επαρχία Λουγκάνσκ. Οι Ουκρανοί ανακοίνωσαν χθες ότι έχασαν τον έλεγχο του Μετόλκιν, χωριού στην περιφέρεια του Σεβεροντονέτσκ, οι τελευταίοι υπερασπιστές του οποίου έχουν καταφύγει στο βιομηχανικό συγκρότημα Azot, ενώ όλος ο αστικός ιστός ελέγχεται πλέον από τους εισβολείς. Παράλληλα, οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές κατέλαβαν την Τοσκίβκα, κωμόπολη νότια του Λισιτσάνσκ.

Μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης σε διεθνές φόρουμ που έλαβε χώρα στο Μιλάνο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε νέα έκκληση για περισσότερα και ισχυρότερα οπλικά συστήματα ώστε να ενισχυθεί η άμυνα της χώρας του εναντίον των Ρώσων. Λίγες ώρες νωρίτερα, στο τελευταίο τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Ζελένσκι είχε καλέσει τους ομοεθνείς του να περιμένουν κλιμάκωση των ρωσικών επιθέσεων αυτή τη βδομάδα και να προετοιμάζονται ανάλογα. Από την πλευρά τους, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εκτίμησαν ότι ο πόλεμος θα τραβήξει σε μάκρος, πιθανόν δε να κρατήσει και χρόνια.

Απειλές Μόσχας προς Λιθουανία μετά την απαγόρευση διέλευσης προϊόντων προς το Καλίνινγκραντ.

Οι φόβοι για επέκταση της κρίσης ενισχύθηκαν χθες, καθώς το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απείλησε τη Λιθουανία ότι η Μόσχα «θα αναλάβει δράση για να προστατεύσει τα εθνικά της συμφέροντα» αν δεν αρθεί το μπλόκο στη χερσαία μεταφορά εμπορευμάτων προς τον ρωσικό θύλακο του Καλίνινγκραντ. Οι Λιθουανοί απάντησαν ότι απλώς εφαρμόζουν τις κυρώσεις της Ε.Ε.

Την Κυριακή, το ουκρανικό κοινοβούλιο ψήφισε δύο νομοσχέδια με τα οποία επιβάλλονται περιορισμοί στα ρωσικά βιβλία και τη ρωσική μουσική, στο πλαίσιο της εκστρατείας «απορωσοποίησης» που έχει κηρύξει η κυβέρνηση Ζελένσκι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή