Ισπανία: Κεντροδεξιά νίκη στις εκλογές της Ανδαλουσίας

Ισπανία: Κεντροδεξιά νίκη στις εκλογές της Ανδαλουσίας

Το Λαϊκό Κόμμα δεν θα υποχρεωθεί να συνασπισθεί με το ακροδεξιό Βοξ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΕΒΙΛΛΗ. Μεγάλη νίκη πέτυχε το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα στις τοπικές εκλογές της Ανδαλουσίας, εξασφαλίζοντας 58 έδρες από τις 109 στο κοινοβούλιο της περιοχής, γεγονός που του επιτρέπει να κυβερνήσει αυτόνομα την πολυπληθέστερη επαρχία της Ισπανίας.

Στις τοπικές εκλογές του 2018, το Λαϊκό Κόμμα είχε εξασφαλίσει μόλις 26 έδρες. Οι Σοσιαλιστές, από την πλευρά τους, κατέγραψαν το χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία τους στην Ανδαλουσία, η οποία υπήρξε παραδοσιακό προπύργιό τους από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν θεσμοθετήθηκε το τοπικό κοινοβούλιο. Ο πληθυσμός της περιοχής είναι 8,5 εκατ., με την Ανδαλουσία να φιλοξενεί ποσοστό 25% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

«Αυτή ήταν μια νίκη της μετριοπάθειας και της νέας πολιτικής πρακτικής», δήλωσε η υπ’ αριθμόν δύο του Λαϊκού Κόμματος, Κούτσα Γκαμάρα. Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά εκλογική ήττα των Σοσιαλιστών από το Λαϊκό Κόμμα σε τοπικές αναμετρήσεις, μετά τις εκλογές στη Μαδρίτη τον Μάιο του 2021 και στην Καστίγια-Λεόν τον Φεβρουάριο. Η αριστερή συμμαχία του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τις αρνητικές επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, που περιλαμβάνουν ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις και αυξημένες τιμές ενέργειας.

Ισχυρό πλήγμα κατά των Σοσιαλιστών, εγείρει σοβαρές αμφιβολίες για την ικανότητα του Πέδρο Σάντσεθ να επανεκλεγεί στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Η ήττα στην Ανδαλουσία αποτελεί ισχυρό πλήγμα κατά των Σοσιαλιστών και γεννάει αμφιβολίες για την ικανότητα του Σοσιαλιστή πρωθυπουργού να επανεκλεγεί στις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου έτους. «Το Λαϊκό Κόμμα αποκτά ορμή, ενώ οι ανησυχίες των ψηφοφόρων για την αύξηση των τιμών δυσχεραίνουν την προσπάθεια του Σάντσεθ να προβάλει τα επιτεύγματα της κυβέρνησής του στις επερχόμενες γενικές εκλογές», σημειώνει ο αναλυτής Αντόνιο Μπαρόσο. Το ποσοστό πληθωρισμού στην Ισπανία έφθασε τον Μάιο στο 8,7%, το υψηλότερο εδώ και δεκαετίες.

Η κυβέρνηση Σάντσεθ υιοθέτησε σειρά μέτρων για τη στήριξη των καταναλωτών, όπως επιδότηση καυσίμων στο πρατήριο, αύξηση του κατώτατου μισθού, παροχή οικονομικού βοηθήματος σε οδηγούς φορτηγών και ορισμένες κατηγορίες αγροτών.

Το αποτέλεσμα της κάλπης στην Ανδαλουσία και η αυτοδυναμία του κεντροδεξιού κόμματος απαλλάσσει το Λαϊκό Κόμμα από την ανάγκη να συνασπισθεί με το ακροδεξιό Βοξ, το οποίο εξασφάλισε 14 έδρες. Μέχρι τώρα το Βοξ στήριξε σιωπηλά το Λαϊκό Κόμμα, χωρίς ωστόσο να συμμετέχει στην τοπική κυβέρνηση. Το Λαϊκό Κόμμα κυβερνά από το 2018 στην Ανδαλουσία χάρη σε συμμαχία με το μικρό φιλελεύθερο κόμμα Σιουδαδάνος, το οποίο δεν εξασφάλισε καμία έδρα στις εκλογές της Κυριακής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή