E.E.: Στο στόχαστρο των κυρώσεων και ο χρυσός;

E.E.: Στο στόχαστρο των κυρώσεων και ο χρυσός;

Παρόλο που στην Σύνοδο Κορυφής αυτής της εβδομάδας οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν συμφώνησαν σε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, σε επόμενο χρόνο δεν αποκλείεται να βάλουν στο στόχαστρο τον χρυσό.

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν αναμένεται να αποφασίσουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη Σύνοδο Κορυφής αυτής της εβδομάδας, αν και στο στόχαστρο ενός επόμενου πακέτου ενδέχεται να μπει ο χρυσός.

Σύμφωνα με την τελευταία εκδοχή του σχεδίου των συμπερασμάτων που είδε το Reuters, oι ηγέτες της Ε.Ε. αναφέρουν απλά ότι «θα συνεχιστεί η δουλειά με τις κυρώσεις, μεταξύ άλλων για να ενισχυθεί η εφαρμογή τους και να εμποδιστεί η παράκαμψή τους».

Από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι Βρυξέλλες έχουν υιοθετήσει έξι πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει κυρώσεις σε αρκετούς τομείς, όπως αυτός του φυσικού αερίου, καθώς κυβερνήσεις της ΕΕ προσπαθούν να αποφύγουν μέτρα που θα μπορούσαν να βλάψουν την οικονομία τους περισσότερο από εκείνη της Ρωσίας.

Το τωρινό κείμενο είναι ένας συμβιβασμός ανάμεσα στις σκανδιναβικές και τις ανατολικές χώρες, από τη μια πλευρά, που άσκησαν πίεση για μια σαφή αναφορά σε ένα έβδομο πακέτο στη δήλωση της Συνόδου Κορυφής, και σε χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, οι οποίες επιμένουν ότι η Ε.Ε. πρέπει να επικεντρωθεί στην εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων, παρά να προσθέσει αμέσως και άλλα.

Σε μια προηγούμενη εκδοχή του κειμένου, δεν υπήρχε αναφορά σε περισσότερη δουλειά πάνω σε κυρώσεις. Από την άλλη, σύμφωνα με την επιθυμία του Βερολίνου, το νέο κείμενο δεν αναφέρεται ρητά σε ένα έβδομο πακέτο.

Επόμενος στόχος ο χρυσός

Μολονότι αυτή τη στιγμή δεν προετοιμάζεται ένα νέο πακέτο κυρώσεων, συνεχίζεται η δουλειά για να εντοπιστούν τομείς οι οποίοι θα μπορούσαν να πληγούν, δήλωσαν αξιωματούχοι που γνωρίζουν το περιεχόμενο των συζητήσεων των Ευρωπαίων ηγετών, προσθέτοντας ότι ο χρυσός είναι ένας από τους ενδεχόμενους νέους στόχους.

Σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση των απεσταλμένων στην Ε.Ε. την περασμένη εβδομάδα, η Δανία πρότεινε ότι οι επόμενες κυρώσεις θα μπορούσαν να αφορούν τον χρυσό, μεταξύ άλλων τομέων, σύμφωνα με εκπρόσωπο του δανού πρεσβευτή στην ΕΕ.

Σύμφωνα με άλλη πηγή του Reuters, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για να προστεθεί ο χρυσός σε έναν ενδεχόμενο επόμενο γύρο κυρώσεων, παρόλο που δεν είναι ακόμη σαφές αν με το μέτρο θα μπορούσαν να απαγορευθούν οι εξαγωγές στη Ρωσία, οι εισαγωγές από τη Ρωσία ή και τα δύο.

Ο χρυσός είναι ένα περιουσιακό στοιχείο κρίσιμης σημασίας για τη ρωσική κεντρική τράπεζα, η οποία, εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων, αντιμετωπίζει περιορισμούς στην πρόσβαση σε μερικά περιουσιακά στοιχεία της τα οποία βρίσκονται στο εξωτερικό.

«Αποφύγετε την κλιμάκωση στο Καλίνινγκραντ»

Παράλληλα, ο πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μόσχα ζήτησε από τη Ρωσία να αποφύγει τα «βήματα και τη ρητορική κλιμάκωσης» στο Καλίνινγκραντ, καθώς το Κρεμλίνο ισχυρίζεται ότι υπάρχουν «αντιρωσικοί περιορισμοί» σε αγαθά που μεταφέρονται ανάμεσα στο λιμάνι της Βαλτικής και την υπόλοιπη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο, ο πρέσβης της Ε.Ε. στη Μόσχα «μετέφερε τη θέση μας για τη βιαιότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και εξήγησε ότι η Λιθουανία εφαρμόζει ευρωπαϊκές κυρώσεις, ενώ δεν υπάρχει ναυτικό μπλόκο».

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο κάλεσε σε απολογία τον πρέσβη του μπλοκ στη Μόσχα, ζήτησε οι μεταφορές στην περιοχή να αποκατασταθούν «αμέσως» και απείλησε με αντίποινα αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση.

Με πληροφορίες από Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT