Μακρόν για Τουρκία: Να ξεκαθαρίσει τη θέση της για την ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Μακρόν για Τουρκία: Να ξεκαθαρίσει τη θέση της για την ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Να ξεκαθαρίσει η Τουρκία τη θέση της για την ευρωπαϊκής αμυντική στρατηγική στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ζήτησε ο Εμανουέλ Μακρόν.

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να ξεκαθαρίσει τη θέση της για το θέμα της ευρωπαϊκής αμυντικής στρατηγικής στο πλαίσιο της Ατλαντικής Συμμαχίας θα ζητήσει από την Τουρκία ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Ενόψει της συνόδου κορυφής στη Μαδρίτη (28-30 Ιουνίου), ο Γάλλος πρόεδρος συναντήθηκε σήμερα στο Παρίσι με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ και συζήτησε μαζί του για την ανάγκη να ξεκαθαρίσει τη θέση της η Άγκυρα.

Παράλληλα, ο Μακρόν επανέλαβε την στήριξη της χώρας του στα αιτήματα της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για χώρες με σημαντικές αμυντικές ικανότητες οι οποίες θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της σταθερότητας και της ασφάλειας της ευρωατλαντικής ζώνης. Επανέλαβε, επίσης, την διαθεσιμότητα της Γαλλίας να εγγυηθεί την ασφάλεια των δύο χωρών ως την ένταξή τους στην Συμμαχία.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε επίσης το ουκρανικό, όπου διαπιστώθηκε η ανάγκη να συνεχιστεί η στενή συνεργασία μεταξύ των συμμάχων στο ΝΑΤΟ.

Καμία πρόοδος στις συνομιλίες Τουρκίας – Φινλανδίας – Σουηδίας

Σημειώνεται ότι μέχρι την τελευταία στιγμή συνεχίζονται οι συνομιλίες μεταξύ Άγκυρας, Στοκχόλμης και Ελσίνκι, χωρίς να υπάρξει κάποια πρόοδος στα εμπόδια που έχει προβάλει η Τουρκία για να άρει το βέτο της για την ένταξη των δύο τελευταίων στο ΝΑΤΟ.

Χτες και σήμερα, λαμβάνουν χώρα διαπραγματεύσεις όπου την Τουρκία εκπροσωπούν ο στενός σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν και ο υφυπουργός εξωτερικών, Σεντάντ Ονάλ. 

Διπλωματικές πηγές εκτίμησαν ότι ακόμα και αν η Τουρκία άρει τις επιφυλάξεις της για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, δεν υπάρχει χρόνος μέσα σε μία εβδομάδα να γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία των δύο χωρών και να μπορέσουν να συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ με το καθεστώς της «παρατηρήτριας» χώρας. Η επίτευξη συμβιβασμού, ωστόσο, θα ήταν μια «πολύ θετική εξέλιξη» εάν τελικά συμβεί πριν τη Μαδρίτη, σχολίαζαν οι ίδιες πηγές.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, στην περίπτωση που η Άγκυρα αλλάξει στάση, οι τρείς χώρες θα υπογράψουν μια κοινή δήλωση, η οποία θα απαντά στις τουρκικές ανησυχίες περί τρομοκρατίας, αλλά και στο αίτημά της για άρση του εμπάργκο όπλων από τη Σουηδία. 

Ωστόσο, οι απαιτήσεις που εξακολουθεί να έχει η Άγκυρα από το Ελσίνκι και κυρίως από τη Στοκχόλμη για να άρει τις επιφυλάξεις ασφαλείας της σχετικά με την τρομοκρατία είναι αδύνατο να ικανοποιηθούν, εκτιμούν διπλωματικές πηγές.

Παράλληλα, καθώς η Τουρκία έχει περισσότερα «ανοιχτά ζητήματα» με τη Σουηδία, ενώ με τη Φινλανδία τα πράγματα μοιάζουν πιο εύκολα, ουδείς επιθυμεί να προχωρήσει η ένταξη μόνο της Φινλανδίας, διότι κάτι τέτοιο θα την άφηνε εκτεθειμένη απέναντι στη ρωσική απειλή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή