Λιβύη: Αγεφύρωτο το χάσμα στο εσωτερικό – Το πολιτικό αδιέξοδο διαιωνίζεται

Λιβύη: Αγεφύρωτο το χάσμα στο εσωτερικό – Το πολιτικό αδιέξοδο διαιωνίζεται

Παρά τους πολλούς γύρους συνομιλιών που έχουν προηγηθεί, τα αντίπαλα «στρατόπεδα» δεν καταφέρνουν να βρουν κοινό έδαφος ώστε να πάει η χώρα σε εκλογές.

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα αντίπαλα λιβυκά «στρατόπεδα» δεν κατάφεραν, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ στην Αίγυπτο, να καταλήξουν σε μια συμφωνία αναφορικά με τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν προκειμένου η πολύπαθη χώρα της βόρειας Αφρικής να πάει σε εκλογές.

Ο τρίτος και τελευταίος γύρος των συνομιλιών που είχαν ξεκινήσει πίσω στις 12 Ιουνίου με στόχο να συμφωνηθεί το συνταγματικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πραγματοποιηθούν οι επόμενες εκλογές, ολοκληρώθηκε, χωρίς όμως οι δύο πλευρές να έχουν καταφέρει να βρουν κοινό έδαφος.

Η Στέφανι Γουίλιαμς, ειδική σύμβουλος του ΟΗΕ για τη Λιβύη, αναγνώρισε το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι συνομιλίες, οι οποίες όμως θα πρέπει να συνεχιστούν, όπως είπε

Από τη μια πλευρά βρίσκεται το Κοινοβούλιο που έχει την έδρα του στα ανατολικά, και από την άλλη το Ανώτατο Συμβούλιο του Κράτους που έχει την έδρα του στην Τρίπολη.

Επικαλούμενο λιβυκά δημοσιεύματα, το δίκτυο Al Jazeera υποστηρίζει πως οι δύο πλευρές εξακολουθούν να διαφωνούν αναφορικά με τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούνται προκειμένου να μπορεί να γίνει δεκτή μια προεδρική υποψηφιότητα, με το Ανώτατο Συμβούλιο του Κράτους – που έχει την έδρα του στην Τρίπολη – να θέλει να μπλοκάρει τις υποψηφιότητες ατόμων που προέρχονται από τις ένοπλες δυνάμεις (όπως για παράδειγμα του… Χαλίφα Χάφταρ) και το Κοινοβούλιο που έχει την έδρα του στα ανατολικά να αντιδρά.

Τα δύο – ανταγωνιστικά μεταξύ τους – σώματα δεν έχουν καταφέρει συμφωνήσουν στο θέμα της νέας κυβέρνησης που θα αντικαταστήσει την κυβέρνηση του μεταβατικού πρωθυπουργού Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά.

Οι εκλογές, που υποτίθεται πως θα πραγματοποιούνταν τον περασμένο Δεκέμβριο, αναβλήθηκαν και η νομιμοποίηση του Ντμπεϊμπά πλέον αμφισβητείται από τους αντιπάλους του.

Η πολιτική κρίση θα κλιμακωνόταν τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν τον Κοινοβούλιο επιχείρησε να κάνει πρωθυπουργό τον Φάτι Μπασάγκα προκαλώντας την αντίδραση του Ντμπεϊμπά που αρνήθηκε να παραδώσει την εξουσία.   

Με πληροφορίες από Al Jazeera

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή