Το Καλίνινγκραντ ενισχύει τη ρήξη Ρωσίας – Ε.Ε.

Το Καλίνινγκραντ ενισχύει τη ρήξη Ρωσίας – Ε.Ε.

Με οδυνηρές επιπτώσεις απειλεί τη Λιθουανία συνεργάτης του Πούτιν

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρόλο καταλύτη στην απότομη άνοδο της έντασης μεταξύ Ρωσίας και Ε.Ε. διαδραματίζει η απόφαση της Λιθουανίας να εμποδίσει τη μεταφορά, μέσω χερσαίων οδών, βασικών αγαθών στο Καλίνινγκραντ, ρωσικό θύλακο στη Βαλτική, κατ’ εφαρμογήν των κυρώσεων εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας που έχει επιβάλει η Ενωση λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. Ενδεικτική της βαρύτητας που αποδίδει το Κρεμλίνο στο θέμα ήταν η αποστολή στο Καλίνινγκραντ του Νικολάι Πατρούσεφ, επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και εκ των στενότερων συνεργατών του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν (και οι δύο θήτευσαν στη μυστική υπηρεσία της Σοβιετικής Ενωσης, KGB). «Η Ρωσία ασφαλώς και θα απαντήσει σε παρόμοιες εχθρικές πράξεις. Επεξεργαζόμαστε τα κατάλληλα απαντητικά μέτρα… οι συνέπειες των οποίων θα έχουν σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στον πληθυσμό της Λιθουανίας», δήλωσε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Σφηνωμένο ανάμεσα στη Λιθουανία και στην Πολωνία, το Καλίνινγκραντ, με πληθυσμό 430.000 ανθρώπων, δεν έχει εδαφική συνέχεια με τη Ρωσική Ομοσπονδία και εφοδιάζεται είτε σιδηροδρομικώς, μέσω Λευκορωσίας και Λιθουανίας, είτε μέσω της ναυτικής οδού. Η Ρωσία διατηρεί τη δυνατότητα να εφοδιάζει την περιοχή μέσω θαλάσσης, παρά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις. Με γραπτή δήλωσή της, η κυβέρνηση της Λιθουανίας τονίζει ότι δεν υφίσταται ζήτημα αποκλεισμού του ρωσικού θυλάκου, καθώς «η διέλευση ανθρώπων όπως και αγαθών που δεν εμπίπτουν στις κυρώσεις της Ε.Ε. μέσω της Λιθουανίας συνεχίζεται κανονικά» και ότι η βαλτική δημοκρατία δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να εφαρμόζει τις αποφάσεις της Ενωσης.

Απαιτήσεις και εκβιασμοί

Εντονη διαμαρτυρία του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στην Ε.Ε. για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία.

Την ώρα που ο Πατρούσεφ έφθανε στο Καλίνινγκραντ, στη Μόσχα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών καλούσε τον πρεσβευτή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Ρωσική Ομοσπονδία, Μάρκους Εντερερ, με σκοπό «να του εκφράσει την αποφασιστική αντίθεση» της χώρας στην απαγόρευση διέλευσης βασικών αγαθών στον θύλακο της Βαλτικής. Οπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση, η Ρωσία απαίτησε από την Ε.Ε. «την άμεση αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας» στη δίοδο προς το Καλίνινγκραντ, χαρακτηρίζοντας άνευ προηγουμένου και παράνομες τις απαγορεύσεις και απειλώντας ότι «σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν απαντητικά μέτρα».

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αντρέι Ρουντένκο προειδοποίησε τον Εντερερ ότι «οι συνεχιζόμενες παραδόσεις όπλων από την πλευρά της Ε.Ε. προς τον ουκρανικό στρατό είναι απαράδεκτες» και ότι τα εν λόγω όπλα «χρησιμοποιούνται για επιθέσεις εναντίον των πολιτικών υποδομών σε τοποθεσίες του Ντονμπάς, σκοτώνοντας αμάχους και παιδιά». Στην ίδια συνάντηση, η ρωσική πλευρά ενημέρωσε τον Ευρωπαίο διπλωμάτη για τις θέσεις της γύρω από τις εξελίξεις στην Ουκρανία και στις αυτόκλητες «Λαϊκές Δημοκρατίες» των φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντονέτσκ και στο Λουγκάνσκ. Ο Μάρκους Εντερερ κάλεσε τη Ρωσία «να απόσχει από πράξεις και ρητορείες που κλιμακώνουν την ένταση» με την Ευρώπη. «Του μεταφέραμε τις θέσεις μας για την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και εξηγήσαμε ότι η Λιθουανία εκπληρώνει τις αποφάσεις της Ενωσης, οι οποίες δεν συνιστούν αποκλεισμό», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ε.Ε., Πέτερ Στάνο, στις Βρυξέλλες.

Σε μιαν άλλη εξέλιξη, επιτροπή Τούρκων στρατιωτικών θα μεταβεί, την ερχόμενη εβδομάδα, στη Ρωσία προκειμένου να συζητήσει τις λεπτομέρειες διάνοιξης ασφαλούς θαλάσσιου διαδρόμου στη Μαύρη Θάλασσα για τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών, ανακοίνωσε χθες η τουρκική προεδρία και επιβεβαίωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή