Επικεφαλής Σοσιαλδημοκρατών (SPD): Να αναλάβει η Γερμανία ηγετικό ρόλο

Επικεφαλής Σοσιαλδημοκρατών (SPD): Να αναλάβει η Γερμανία ηγετικό ρόλο

Σε συνέδριο ο ηγέτης του SPD Λαρς Κλινγκμπάιλ αναφέρθηκε στις αυξημένες προσδοκίες διεθνώς

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Toν ρόλο της ηγετικής δύναμης στη διεθνή σκηνή πρέπει να αναλάβει η Γερμανία, σύμφωνα με τον Λαρς Κλινγκμπάιλ, επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD). Σε μια ομιλία αρχών στο συνέδριο του Ινστιτούτου Φρίντριχ Εμπερτ, ο Κλινγκμπάιλ αναφέρθηκε στις αυξημένες προσδοκίες από τη Γερμανία διεθνώς: «Επειτα από 80 χρόνια αυτοσυγκράτησης η Γερμανία έχει πλέον ένα νέο ρόλο στην παγκόσμια σκακιέρα. Η χώρα έχει εξασφαλίσει τις τελευταίες δεκαετίες ένα υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης, το οποίο συνοδεύεται και από εξίσου υψηλές προσδοκίες.

Η Γερμανία βρίσκεται όλο και συχνότερα στο προσκήνιο. Θα πρέπει να εκπληρώσουμε αυτήν την προσμονή», τόνισε. «Σε μια έξυπνη ηγετική κουλτούρα ανήκει η προσπάθεια συσπείρωσης των υπολοίπων και η ιδέα μιας φεμινιστικής εξωτερικής πολιτικής, όπως τη διατύπωσε η ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ». Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κλινγκμπάιλ, μέχρι τώρα η Γερμανία αντιλαμβανόταν εαυτήν περισσότερο ως μεσαία παρά ως ηγετική δύναμη στη διεθνή πολιτική σκηνή. Ωστόσο με την ομιλία του περί ιστορικής αλλαγής κατά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς διακήρυξε μια αλλαγή πλεύσης στη γερμανική πολιτική στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και της ασφάλειας και εγκαινίασε τον μαζικό εξοπλισμό της Μπούντεσβερ. Οπως επανειλημμένως τόνισε, με αυτό το πρόγραμμα η Γερμανία θα αποκτήσει τις ισχυρότερες ένοπλες δυνάμεις στην Ευρώπη. Ο Σολτς βέβαια ουδέποτε έκανε λόγο για τον ρόλο της Γερμανίας ως ηγετικής δύναμης, όπως τον περιέγραψε ο Κλινγκμπάιλ χθες.

Εξηγώντας πώς εννοεί αυτόν τον ρόλο, ο επικεφαλής του SPD είπε: «Το κλείσιμο των ματιών μπροστά στην πραγματικότητα οδηγεί στον πόλεμο. Αυτό βλέπουμε αυτήν τη στιγμή στην Ουκρανία. Η πολιτική ειρήνης σημαίνει, λοιπόν, κατά την άποψή μου να θεωρεί κανείς τη στρατιωτική βία θεμιτό μέσο για την άσκηση πολιτικής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT