Ισραήλ: Σε «μονομαχία» Νετανιάχου – Λαπίντ εξελίσσονται οι επόμενες εκλογές

Ισραήλ: Σε «μονομαχία» Νετανιάχου – Λαπίντ εξελίσσονται οι επόμενες εκλογές

Ο πρώην πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου και ο νυν ΥΠΕΞ Γ. Λαπίντ ετοιμάζονται για τη «μεγάλη μάχη» ενόψει των εκλογών του ερχόμενου φθινοπώρου.

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ισραήλ επιστρέφει στις κάλπες το Φθινόπωρο, κατά πάσα πιθανότητα στα τέλη Οκτωβρίου, με την επόμενη εκλογική αναμέτρηση να είναι μάλιστα η πέμπτη που διεξάγεται εκεί μέσα σε περίπου τριάμισι χρόνια.  

Ο νυν πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ θεωρείται, πια, «ξοφλημένος» («lame duck» στο αγγλικό κείμενο), σύμφωνα με όσα γράφει η δημοσιογράφος Mazal Mualem στον ιστοχώρο Al-Monitor. Ο Μπένετ, του κόμματος Yamina, δεν είναι καν βέβαιο ότι θα πάρει μέρος ο ίδιος στις επόμενες εκλογές, όπως σημειώνεται.

Ο 58χρονος Γιαΐρ Λαπίντ ωστόσο από την άλλη πλευρά, του κόμματος Yesh Atid, έχει καθιερωθεί ως ο ηγέτης της κεντροαριστεράς, παίρνοντας θέση απέναντι από τον αντίπαλο πόλο που είναι ο Νετανιάχου ως ο ηγέτης του δεξιού-υπερορθόδοξου μπλοκ.

Για τους υποστηρικτές του, ο 58χρονος Λαπίντ είναι ο ηγέτης του κοσμικού, φιλελεύθερου, πολιτικά μετριοπαθούς στρατοπέδου, του επονομαζόμενου «στρατοπέδου των λογικών». Αυτό το στρατόπεδο θα επιχειρήσει να αποδομήσει τον 72χρονο Νετανιάχου, παρουσιάζοντάς τον ως «ακραίο», και εστιάζοντας στις εναντίον του κατηγορίες περί δωροδοκίας και απάτης.

Κατά ανάλογο αλλά αντίστροφο τρόπο, ο Νετανιάχου θα επιχειρήσει να παρουσιάσει τον Λαπίντ ως «μια άπειρη μαριονέτα της κυβέρνησης Μπάιντεν, που δεν γνωρίζει τίποτα για θέματα ασφαλείας, και που διώκει τους υπερορθοδόξους και τους δεξιούς», όπως σημειώνει η Mualem στο άρθρο της.

Δημοσκοπήσεις

Η παράταξη του Λαπίντ είναι επί του παρόντος η δεύτερη μεγαλύτερη στο ισραηλινό κοινοβούλιο (Κσενέτ) έπειτα από το κόμμα Λικούντ (Likud) του Νετανιάχου.

Σύμφωνα τις δημοσκοπήσεις (103FM), το Likud αναμένεται να λάβει 36 έδρες στις επόμενες εκλογές και το Yesh Atid του Λαπίντ 20. Η παράταξη του νυν ΥΠΕΞ και πρώην δημοσιογράφου θα είναι, με άλλα λόγια, η μεγαλύτερη μεταξύ εκείνων που διαμηνύουν πως δεν προτίθενται να ενταχθούν σε μια κυβέρνηση υπό τον Νετανιάχου.

Με πληροφορίες από Al-Monitor

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή