Αμερικανικοί πύραυλοι HIMARS στην Ουκρανία

Αμερικανικοί πύραυλοι HIMARS στην Ουκρανία

Η ρωσική επίθεση για την ολοκληρωτική κατάληψη της επαρχίας Λουγκάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, πλησιάζει προς την «επίφοβη κορύφωσή της»

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ρωσική επίθεση για την ολοκληρωτική κατάληψη της επαρχίας Λουγκάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, πλησιάζει προς την «επίφοβη κορύφωσή της». Αυτή ήταν η εκτίμηση συμβούλου του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον οποίο επικαλούνταν το πρακτορείο Reuters, καθώς οι εισβολείς πλησίαζαν πιο κοντά στον στόχο τους για άλωση του Σεβεροντονέτσκ και του Λισιτσάνσκ, δύο γειτονικών πόλεων που είναι οι τελευταίες της επαρχίας όπου συνεχιζόταν μέχρι χθες η ουκρανική αντίσταση.

Οπως ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο του ουκρανικού στρατού, οι Ρώσοι κατέλαβαν τα χωριά Ράι Ολεξαντρίβκα και Λοσκουτίβκα, φτάνοντας σε απόσταση περίπου πέντε χιλιομέτρων από το Λισιτσάνσκ, το οποίο κινδύνευε άμεσα να περικυκλωθεί. Ο κυβερνήτης της επαρχίας Σέρχι Γκαϊντάι δήλωσε ότι οι Ουκρανοί υπερασπιστές της πόλης είναι πιθανόν να αποσυρθούν για να μην αιχμαλωτισθούν. Στην απέναντι όχθη του ποταμού Σεβέρσκι Ντονέτς, η πόλη Σεβεροντονέτσκ πρακτικά ελέγχεται εξ ολοκλήρου από τους Ρώσους, με εξαίρεση τη μεγάλη χημική βιομηχανία Azot, όπου υπολογίζεται ότι βρίσκονται χιλιάδες στρατιώτες και περίπου 500 άμαχοι.

Κεντρικός στόχος της ρωσικής εκστρατείας είναι ο έλεγχος ολόκληρης της βιομηχανικής περιοχής Ντονμπάς, που αποτελείται από τις γειτονικές επαρχίες Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας εκτιμούσε χθες ότι οι Ρώσοι ήλεγχαν το 95% του Λουγκάνσκ, αλλά μόνο το 50% του Ντονέτσκ, όπου οι δυνάμεις τους δεν έχουν σημειώσει ουσιαστική πρόοδο μετά την άλωση της Μαριούπολης.

Κερδίζουν έδαφος οι ρωσικές δυνάμεις, ενώ μαίνονται οι μάχες στο Ντονμπάς.

Σε αυτό το φόντο, το Κίεβο αδημονεί για την παραλαβή νέων, ισχυρότερων οπλικών συστημάτων από τη Δύση, ελπίζοντας ότι θα μπορούσαν να αντιστρέψουν τη φορά των εξελίξεων στο πεδίο της μάχης. Το καλό, για τους Ουκρανούς, νέο της χθεσινής ημέρας ήταν η άφιξη των αμερικανικών πυραύλων HIMARS, όπλων μεγάλου βεληνεκούς και υψηλής ακρίβειας, που θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη μάχη του Ντονμπάς. «Ευχαριστούμε τους Αμερικανούς φίλους μας και τον υπουργό Αμυνας Λόιντ Οστιν. Το καλοκαίρι θα είναι πολύ θερμό για τις δυνάμεις κατοχής», έγραψε στο Twitter ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ.

Στην Αγκυρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε χθες ότι η χώρα του ερευνά τις ουκρανικές καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία κλέβει σιτηρά από περιοχές που έχει καταλάβει και τα μεταφέρει σε τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Προσέθεσε όμως ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν προκύψει ενδείξεις που να τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς περί κλοπής από τους Ρώσους και πάντως απέκλεισε ότι ποσότητες ουκρανικών σιτηρών φτάνουν στην Τουρκία. Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Βρετανίδα ομόλογό του Λιζ Τρας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι το ενδιαφέρον της κυβέρνησής του εστιάζεται στις προσπάθειες μεσολάβησης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου ώστε να δρομολογηθεί η υλοποίηση του σχεδίου των Ηνωμένων Εθνών για ασφαλείς διόδους μεταφοράς των ουκρανικών σιτηρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή