Δηλητηριάσεις και ψυχώσεις λόγω κάνναβης

Δηλητηριάσεις και ψυχώσεις λόγω κάνναβης

Τα νέα προϊόντα περιέχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε THC και δεν έχουν καμία σχέση με τα παραδοσιακά «τρίφυλλα»

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελίς ήταν 14 ετών όταν άρχισε να κάνει χρήση κάνναβης με ηλεκτρονικό τσιγάρο. Η μέθοδος αυτή ήταν εντελώς άοσμη, στερώντας από τους γονείς της τη δυνατότητα να καταλάβουν τι συνέβαινε. Μετά τη δεύτερη ή τρίτη δοκιμή, η Ελίς είχε εθιστεί. «Το αίσθημα ευφορίας ήταν απίστευτο. Ολα κινούνταν πιο αργά, πεινούσα συνέχεια και όλα μου έμοιαζαν αστεία», λέει η 18χρονη σήμερα Ελίς. Η ευφορία μετατράπηκε, όμως, σε άγχος και κατάθλιψη, με την κοπέλα να χάνει μια ημέρα τις αισθήσεις της επί 30 λεπτά στο μπάνιο.

Η κάνναβη αυτή δεν ήταν απλό «χόρτο». Τα έλαια και το «κερί» που αγόραζε από παράνομους πωλητές εμφάνιζαν συχνά περιεκτικότητα τετραϋδροκανναβινόλης 90%. Η ουσία αυτή προσφέρει στην κάνναβη τις παραισθησιογόνες ιδιότητές της. Καθώς, όμως, οι ουσίες αυτές προέρχονται από κάνναβη και είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς, η κοπέλα νόμισε ότι ήταν ασφαλείς. Οταν οι γονείς συνειδητοποίησαν τι συνέβαινε, έπεισαν την Ελίς να εγγραφεί σε πρόγραμμα απεξάρτησης.

Κρίσεις ναυτίας

Ενα χρόνο αφότου άρχισε να κάνει χρήση τέτοιων ουσιών, η Ελίς παρουσίασε κρίσεις ναυτίας, με πολλαπλούς εμετούς. Αρχικά, οι γιατροί δεν μπορούσαν να καταλάβουν τι συνέβαινε, ενώ η νεαρή γυναίκα θυμάται σήμερα ότι μία ημέρα έκανε εμετό 20 συνεχόμενες φορές σε διάστημα δύο ωρών. Ενα χρόνο αργότερα, εντερολόγος διέγνωσε σύνδρομο κανναβιδοειδούς υπερέμεσης, πάθηση που προκαλεί έντονη ναυτία σε χρόνιους χρήστες μαριχουάνας. Ειδικοί εκτιμούν ότι τα σημερινά προϊόντα κάνναβης, με μεγάλη περιεκτικότητα σε THC, δεν έχουν καμία σχέση με τα «τρίφυλλα» που κάπνιζαν οι χρήστες πριν από δέκα χρόνια, καθώς προκαλούν δηλητηριάσεις σε συστηματικούς χρήστες, περιλαμβανομένων και νέων, ψυχωσικά επεισόδια, ακόμη και αυτοκτονικό ιδεασμό. Αυτό δεν συμβαίνει μόνον εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε THC, αλλά και λόγω της μεγάλης ταχύτητας μεταφοράς της ουσίας στον εγκέφαλο, χάρη στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή