Ε.Ε.: Αρση του βέτο από Βουλγαρία για Βόρεια Μακεδονία

Ε.Ε.: Αρση του βέτο από Βουλγαρία για Βόρεια Μακεδονία

Ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης στην Ε.Ε.

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία εβδομάδα πριν από τη λήξη του εξαμήνου της, η γαλλική προεδρία της Ε.Ε. πιστώνεται μια σημαντική διπλωματική επιτυχία: με μεγάλη πλειοψηφία, το βουλγαρικό Κοινοβούλιο δέχθηκε τη συμβιβαστική πρόταση της Γαλλίας στη διένεξη μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων, βάσει της οποίας προχώρησε στην άρση του βέτο αναφορικά με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ενωσης και της Βόρειας Μακεδονίας.

Μια ημέρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. η οποία αποφάσισε να δώσει καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και στη Μολδαβία, το Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας, με ψήφους 170 υπέρ έναντι 37 κατά και με 21 αποχές, έδωσε το πράσινο φως για την άρση του βέτο. Την εξέλιξη αυτή επέτρεψε η μεταστροφή δύο αντιπολιτευόμενων κομμάτων, μεταξύ των οποίων και εκείνο του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, τα οποία μεταπείστηκαν από τη γαλλική παρέμβαση. Μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, του 2018, που επέτρεψε την άρση του ελληνικού βέτο στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας, ήρθε να μπλοκάρει την ένταξή της η Σόφια, επικαλούμενη ανοιχτές εθνικές, γλωσσικές και ιστορικές διαφορές. Η συμβιβαστική πρόταση που προώθησε η γαλλική προεδρία της Ενωσης καλεί τη Βουλγαρία να άρει το βέτο με τον όρο ότι η Βόρεια Μακεδονία θα τροποποιήσει το σύνταγμά της ώστε να περιλάβει τους Βούλγαρους στις αναγνωρισμένες εθνικές ομάδες και να θέσει σε εφαρμογή μια συνθήκη φιλίας του 2017, που έχει στόχο να εξαλειφθούν οι ομιλίες μίσους.

Παρά τις αντιδράσεις μεγάλου μέρους των πολιτών, ο φιλοευρωπαίος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ ακολούθησε πολιτική προσέγγισης με τα Σκόπια. Ωστόσο η χθεσινή απόφαση του Κοινοβουλίου δεν αποκλείει να υπάρξουν υποτροπές. Το κείμενο που εγκρίθηκε, τονίζει ότι «τίποτα στη διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε. δεν μπορεί να ερμηνευθεί ως αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας», την οποία η Σόφια θεωρεί βουλγαρική διάλεκτο.

Η συμβιβαστική πρόταση της Γαλλίας έγινε αποδεκτή από το βουλγαρικό Κοινοβούλιο, αλλά μένει να εγκριθεί και από τη Βόρεια Μακεδονία.

Επιπλέον, η υλοποίηση της γαλλικής πρότασης προϋποθέτει την αποδοχή της και από τα Σκόπια. Μέχρι την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι χαρακτήριζε την πρόταση «απαράδεκτη», υπό τη συγκεκριμένη μορφή της. Τέλος, ο ίδιος ο Πέτκοφ είναι πρωθυπουργός υπό απόσυρση, αφού η κυβέρνησή του ανετράπη την Τετάρτη, όταν το Κοινοβούλιο υπερψήφισε πρόταση δυσπιστίας.

Ενας από τους λόγους που επικαλούνταν οι αντίπαλοί της για να την ανατρέψουν ήταν ότι παραβλέπει τα εθνικά συμφέροντα με την πρότασή της για άρση του βέτο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή