Κοινό ανακοινωθέν G7: Θα είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί

Κοινό ανακοινωθέν G7: Θα είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί

Με κοινό ανακοινωθέν που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα, οι ηγέτες της ομάδας των G7, που συναντώνται στις βαυαρικές Άλπεις, διαμηνύουν πως θα σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρόνο χρειαστεί, εντείνοντας παράλληλα την πίεση προς την πλευρά της Μόσχας.

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κοινό ανακοινωθέν που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα, οι ηγέτες της ομάδας των G7, που συναντώνται στις βαυαρικές Άλπεις, διαμηνύουν πως θα σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρόνο χρειαστεί.

Συνεχίζοντας, υπογραμμίζουν πως η αλληλεγγύη τους προς τον ουκρανικό λαό είναι σταθερή και επαναβεβαιώνουν την υποστήριξή τους προς την ουκρανική κυβέρνηση.

Οι ηγεσίες της ομάδας των G7 δηλώνουν, επίσης, πως είναι έτοιμες να υποστηρίξουν ένα διεθνές σχέδιο για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας σε στενή συνεργασία με άλλους εταίρους, σε διμερές και πολυμερές επίπεδο.

Οι ηγέτες της Ομάδας των 7 επαναλαμβάνουν πως καταδικάζουν την αδικαιολόγητη όπως την χαρακτηρίζουν πυρηνική ρητορική της Ρωσίας, ενώ παράλληλα εκφράζουν και την ανησυχία τους για την ανακοίνωση που είχε γίνει προ ημερών ότι η Μόσχα θα μπορούσε να μεταφέρει πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνικά στο έδαφος της Λευκορωσίας, με το βλέμμα στραμμένο στη Λιθουανία και στο Καλίνινγκραντ.

Κατά τα λοιπά, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της ομάδας των G7, το μέλλον των όποιων διευθετήσεων στην Ουκρανία θα το αποφασίσουν οι ίδιοι οι Ουκρανοί και οι ουκρανικές Αρχές χωρίς εξωτερική πίεση και χωρίς εξωτερικές επιρροές.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στα πεδία των μαχών, οι ηγέτες της ομάδας των G7 διαμηνύουν πως θα συνεχίσουν να συντονίζουν τις προσπάθειές τους με στόχο να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις άμεσες στρατιωτικές και αμυντικές ανάγκες της Ουκρανίας.

Σημειώνουν, επίσης, πως ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, που έχουν παγώσει στο εξωτερικό στο πλαίσιο των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα λόγω του πολέμου, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και την κάλυψη των αναγκών της σε ανθρωπιστική βοήθεια.

Επιπλέον, στέλνουν το μήνυμα πως πρόκειται να επιβάλουν στοχευμένες κυρώσεις σε εκείνους που βρίσκονται πίσω από τα εγκλήματα που έχουν λάβει χώρα το τελευταίο διάστημα στην Ουκρανία, αλλά και να επεκτείνουν τις κυρώσεις που περιορίζουν τη ρωσική πρόσβαση σε κρίσιμους τομείς και κρίσιμες τεχνολογίες/υπηρεσίες.

Δηλώνουν, επίσης, πως πρόκειται όχι μόνο να διατηρήσουν αλλά και να εντείνουν την πίεση προς την πλευρά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.

Οι ηγέτες των G7 ζητούν, μεταξύ άλλων, από τη Ρωσία να απελευθερώσει όλους τους Ουκρανούς που έχουν μεταφερθεί χωρίς τη θέλησή τους εντός των ρωσικών συνόρων το τελευταίο διάστημα.

Με πληροφορίες από Reuters 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT