Πόλεμος στην Ουκρανία: Πυραυλική επίθεση σε πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πυραυλική επίθεση σε πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο

Πύραυλοι έπληξαν ουκρανικό εμπορικό κέντρο με πάνω από 1.000 ανθρώπους μέσα στην πόλη Κρεμεντσούκ - Προς το παρόν υπάρχουν αναφορές για 13 νεκρούς και 58 τραυματίες

4' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 58 τραυματίστηκαν σε ρωσική πυραυλική επίθεση σε εμπορικό κέντρο στην πόλη Κρεμεντσούκ στην κεντρική Ουκρανία, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Πολτάβα, ο Ντίμτρι Λουνίν, προειδοποιώντας ότι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί.

«Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Αυτή είναι η τρέχουσα κατάσταση στο Κρεμεντσούκ λόγω της πυραυλικής επίθεσης», δήλωσε ο Ντμίτρο Λούνιν.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του προέδρου Ζελένσκι, Κίριλο Τιμοσένκο, δήλωσε νωρίτερα ότι αρκετοί από τους τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι πάνω από 1.000 άνθρωποι βρίσκονταν στο εμπορικό κέντρο την ώρα του πυραυλικού πλήγματος και ότι ξέσπασε φωτιά.

«Το εμπορικό κέντρο καίγεται, οι πυροσβέστες προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά, είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς τον αριθμό των θυμάτων», δήλωσε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο Telegram και πρόσθεσε: «Δεν έχει νόημα να ελπίζουμε σε ευπρέπεια και ανθρωπιά από τη Ρωσία».

Ο Ουκρανός ηγέτης είπε ότι ο στόχος δεν παρουσίαζε «καμία απειλή για τον ρωσικό στρατό» και «καμία στρατηγική αξία» και κατηγόρησε τη Ρωσία ότι σαμποτάρει «τις προσπάθειες των ανθρώπων να ζήσουν μια κανονική ζωή, που εξοργίζουν τους κατακτητές».

Ο δήμαρχος της πόλης, Βιτάλι Μελέτσκι, δήλωσε ότι η επίθεση προκάλεσε θανάτους και τραυματισμούς, αλλά δεν έδωσε ακριβή στοιχεία. 

Ο ανταποκριτής του Economist, Όλιβερ Κάρολ, αναφέρει «σκηνές τρόμου», επικαλούμενος άνδρα του που μιλούσε στο τηλέφωνο και του είπε: Άνθρωποι ήταν στο κτίριο και οι τοίχοι έχουν αρχίσει να πέφτουν μέσα.

Στα βίντεο που ήδη κυκλοφόρησαν, υπάρχουν εικόνες με πυκνούς μαύρους καπνούς να υψώνονται από ένα κτίριο που καίγεται.

Το Κρέμεντσουκ είναι μια βιομηχανική πόλη 217.000 κατοίκων και εκεί βρίσκεται το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της Ουκρανίας.

Ο βασικός σύμβουλος του Ζελένσκι, Μιχαήλο Ποντόλιακ, ανάρτησε στο Twitter ένα βίντεο από το σημείο που χτυπήθηκε, σημειώνοντας: «Το Κρέμεντσουκ αυτή τη στιγμή… Η Ρωσία χτύπησε εσκεμμένα το εμπορικό κέντρο, με περισσότερους από χίλιους πολίτες εντός. Στη μέση της ημέρας. Ακριβώς επειδή θέλει να σκοτώσει. Να γεμίσουν τα πάντα με ουκρανικό αίμα. Η Ρωσία είναι ένα κράτος τρομοκράτης. Η Ρωσία κάνει τον πιο αηδιαστικό πόλεμο».

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Πολτάβα, Ντίμτρι Λουνίν, τόνισε πως ρωσικές δυνάμεις έπληξαν ένα κτίριο σε μια επίθεση στην πόλη. «Δυστυχώς, υπάρχουν θύματα. Περισσότερες λεπτομέρειες αργότερα», είπε.

Δεν υπήρξε κανένα σχόλιο από τη Ρωσία, η οποία έχει διαψεύσει κατ’ επανάληψη ότι πλήττει σκοπίμως αμάχους.

ΟΗΕ: Αξιοκατάκριτη επίθεση

Τα Ηνωμένα Έθνη εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις εντεινόμενες μάχες στην Ουκρανία και για την «αξιοκατάκριτη» επίθεση σε εμπορικό κέντρο στην πόλη Κρεμεντσούκ στην κεντρική Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, Στεφάν Ντουζαρίτς.

«Είναι αξιοθρήνητο, το λιγότερο που μπορούμε να πούμε. Οποιοδήποτε είδος μη στρατιωτικής υποδομής, κάτι που περιλαμβάνει προφανώς εμπορικά κέντρα και αμάχους, δεν πρέπει ποτέ να αποτελεί στόχος», είπε ο Ντουζαρίτς σε δημοσιογράφους.

Μπόρις Τζόνσον: Ο Πούτιν έχει βυθιστεί στη βαρβαρότητα

«Αυτή η φρικτή επίθεση έδειξε για άλλη μια φορά τα βάθη της σκληρότητας και της βαρβαρότητας στα οποία θα βυθιστεί ο Ρώσος ηγέτης», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

«Για άλλη μια φορά οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες των αθώων θυμάτων στην Ουκρανία. Ο Πούτιν πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η συμπεριφορά του δεν θα κάνει τίποτα άλλο από το να ενισχύσει την αποφασιστικότητα της Ουκρανίας και κάθε άλλης χώρας της G7 να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο διάστημα χρειαστεί», πρόσθεσε.


Τα social media γέμισαν με βίντεο από το σημείο της επίθεσης 


Βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο

Τουλάχιστον 4 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 19 τραυματίστηκαν από νέους βομβαρδισμούς από τις ρωσικές δυνάμεις στα περίχωρα του Χαρκόβου, δήλωσαν οι ουκρανικές αρχές.

Το ρωσικό πυροβολικό έπληξε μια κατοικημένη περιοχή στις βορειοανατολικές παρυφές της πόλης, σύμφωνα με το γραφείο του δημάρχου και την περιφερειακή διοίκηση. Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι ο αριθμός των νεκρών και ο αριθμός των τραυματιών αναμένεται να αυξηθεί. 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή