Πρώτα θύματα οι Αφροαμερικανίδες

Πρώτα θύματα οι Αφροαμερικανίδες

Μετά την ανατροπή της απόφασης Roe v. Wade, η νομιμότητα της άμβλωσης υπόκειται τώρα στην κρίση τοπικών κοινοβουλίων. Αυτό αναμένεται να έχει δεινές συνέπειες για τις Αφροαμερικανίδες στις ΗΠΑ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Μετά την ανατροπή της απόφασης Roe v. Wade, η νομιμότητα της άμβλωσης υπόκειται τώρα στην κρίση τοπικών κοινοβουλίων. Αυτό αναμένεται να έχει δεινές συνέπειες για τις Αφροαμερικανίδες στις ΗΠΑ. Η υποχρεωτική κύηση παραμένει ιδιαίτερα επικίνδυνη, παρά την πρόοδο της ιατρικής, ενώ πολλές έγκυες αντιμετωπίζουν το δίλημμα να σώσουν τη ζωή τους ή αυτή του αγέννητου παιδιού τους.

Σε ό,τι αφορά τις Αφροαμερικανίδες, ο κίνδυνος να πεθάνουν είναι σημαντικά αυξημένος, σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας The Guardian. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι μαύρες γυναίκες έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από επιπλοκές της κύησης, από ό,τι οι λευκές συμπατριώτισσές τους. Στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον, 90% των θανάτων στη γέννα αφορούν Αφροαμερικανίδες.

Ενδημικός ρατσισμός

Ο ενδημικός ρατσισμός του αμερικανικού υγειονομικού συστήματος ευθύνεται για την αυξημένη θνησιμότητα των μαύρων γυναικών, τα συμπτώματα των οποίων αγνοούνται συχνά από τις ιατρικές υπηρεσίες. Ακόμη, όμως, και όταν Αφροαμερικανίδες έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστη περίθαλψη, η γέννα συνεχίζει να αποτελεί πραγματικό ναρκοπέδιο για αυτές. Διασημότητες όπως η Μπιγιονσέ και η Σερένα Γουίλιαμς έχουν μιλήσει ανοιχτά για τις τραυματικές και σχεδόν θανατηφόρες εμπειρίες τους στη γέννα. To 2018, η Γουίλιαμς στράφηκε στον ακτιβισμό, μετά την πνευμονική εμβολή που υπέστη την ώρα του τοκετού. Οταν η τενίστρια ζήτησε βοήθεια –έχοντας υποστεί και παλαιότερα εμβολή– το ιατρικό προσωπικό δεν της έδωσε σημασία, πιστεύοντας ότι είχε ζαλιστεί από την επισκληρίδιο ένεση.

Μελέτη του 2021 δείχνει ότι η καθολική κατάργηση της άμβλωσης θα αυξήσει κατά 21% τους επιλόχειους θα- νάτους σε όλες τις γυναίκες και κατά 33% στις Αφροαμερικανίδες.

Μελέτη του 2021 δείχνει ότι η καθολική κατάργηση της άμβλωσης θα αυξήσει κατά 21% το ποσοστό επιλόχειων θανάτων σε όλες τις γυναίκες και κατά 33% τους θανάτους Αφροαμερικανίδων. Η απαγόρευση της άμβλωσης διακινδυνεύει τις ζωές όλων των γυναικών, με την επιπλέον θνησιμότητα να αφορά κυρίως μαύρες γυναίκες.

Η σημασία των αριθμών

Οι αριθμοί αυτοί έχουν ξεχωριστή σημασία. Η ελεύθερη και ασφαλής άμβλωση δεν αφορά μόνο τη μητρική και την παιδική θνησιμότητα. Οι Αφροαμερικανίδες έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες για εγκυμοσύνη εκτός γάμου και για γέννηση μωρού μεταξύ των Αμερικανίδων. Την ίδια ώρα, πολλές έρευνες έδειξαν ότι οι γυναίκες που δεν έχουν πρόσβαση σε αμβλώσεις και υποχρεώνονται να γεννήσουν, αντιμετωπίζουν οξύτερα οικονομικά προβλήματα και εργασιακή ανασφάλεια για πολλά χρόνια. Η απαγόρευση της άμβλωσης θα υποχρεώσει πολλές μαύρες γυναίκες στις ΗΠΑ να υποστούν ανεπιθύμητες γέννες και να παραμείνουν εγκλωβισμένες σε φαύλο κύκλο χρόνιας ανέχειας και έλλειψης ευκαιριών.

Οι μαύρες Αμερικανίδες επιβιώνουν σήμερα σε κοινωνία η οποία δεν τις εκτιμά και δεν θεωρεί τα προβλήματά τους σημαντικά. Αντίθετα, οι λευκοί συντηρητικοί καλλιεργούν συνειδητά τον μύθο της οκνηρής μαύρης γυναίκας, η οποία μένει έγκυος από απροσεξία ή από ψυχρό υπολογισμό προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε δήθεν πλουσιοπάροχα κοινωνικά επιδόματα.

Πηγή: REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή