Γκρίζοι Λύκοι, το μακρύ χέρι της Αγκυρας στη Βοσνία

Γκρίζοι Λύκοι, το μακρύ χέρι της Αγκυρας στη Βοσνία

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Αναζητώντας τους μοχλούς άσκησης επιρροής της Αγκυρας στη Βοσνία, η δημοσιογραφική ομάδα του Balkan Insight εντόπισε τον Χουσεΐν Τσακαλί, ιδρυτή του παραρτήματος των Γκρίζων Λύκων στη βαλκανική χώρα

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Αναζητώντας τους μοχλούς άσκησης επιρροής της Αγκυρας στη Βοσνία, η δημοσιογραφική ομάδα του Balkan Insight εντόπισε τον Χουσεΐν Τσακαλί, ιδρυτή του παραρτήματος των Γκρίζων Λύκων στη βαλκανική χώρα. Προκειμένου να ιδρύσει το παράρτημα της τουρκικής ακροδεξιάς οργάνωσης, ο Τσακαλί συντονίσθηκε με το μεγαλύτερο εθνικιστικό κόμμα των μουσουλμάνων της Βοσνίας, το Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης (SDA).

Πρόσφατα, η Γαλλία απαγόρευσε τις δραστηριότητες των Γκρίζων Λύκων στο έδαφός της, ενώ η Αυστρία απαγόρευσε τη χαρακτηριστική χειρονομία χαιρετισμού που χρησιμοποιούν τα μέλη της οργάνωσης και την οποία έχει χρησιμοποιήσει δημοσίως και ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, αποδεικνύοντας την αγαστή συνεργασία τουρκικού κράτους και παρακράτους.

Το βοσνιακό παράρτημα της τουρκικής ακροδεξιάς οργάνωσης δεν έλαβε ποτέ επίσημη αναγνώριση.

Περυσινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου περιέγραφε τους Γκρίζους Λύκους ως δεξιούς ρατσιστές, των οποίων η επιρροή αυξάνεται στην Ευρώπη και απαιτεί στενή παρακολούθηση. «Απειλoύν ιδιαίτερα άτομα κουρδικής, αρμενικής ή ελληνικής καταγωγής», ανέφερε. Στη Βοσνία, το παράρτημα των Γκρίζων Λύκων δεν έλαβε ποτέ επίσημη αναγνώριση, παρ’ όλα αυτά δραστηριοποιείται κανονικά. Η σελίδα του στο Facebook έχει 5.000 φίλους, αν και έχει χρόνια να ανανεωθεί. Ο Τσακαλί υποστηρίζει ότι οι δραστηριότητες της οργάνωσης στη Βοσνία είναι κατά βάση δύο. Πρώτον, στο παρελθόν κυνηγούσε τα μέλη του δικτύου του αντιπάλου του προέδρου Ερντογάν, Φετουλάχ Γκιουλέν. Δεύτερον, επιδίδεται σε φιλανθρωπικό έργο.

«Εγώ ο ίδιος έχω σφάξει 160 πρόβατα και επτά ταύρους για το τέλος του Ραμαζανίου και τα έχω μοιράσει σε όλη τη Βοσνία, όχι μόνο στις περιοχές όπου ζουν μουσουλμάνοι», λέει. Είναι η μέθοδός του για να κερδίζει την ευμένεια, αν όχι να βρίσκει συνεργάτες μεταξύ του γενικού πληθυσμού.

Πηγή: BALKAN INSIGHT

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT