Φρίκη στα σύνορα της Ευρώπης

Φρίκη στα σύνορα της Ευρώπης

Υποτονικές οι αντιδράσεις για τη «σφαγή» μεταναστών από τις μαροκινές αρχές

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Η φρίκη στα σύνορα είναι επίσημη πολιτική της Ευρώπης. Αυτό προκύπτει από τις υποτονικές επίσημες αντιδράσεις στη σφαγή στον φράκτη του ισπανικού θυλάκου Μελίγια, την Παρασκευή, όπου οι Αρχές του Μαρόκου, υλοποιώντας τις συμφωνίες με την Ισπανία, σκότωσαν τουλάχιστον 23 μετανάστες που επιχειρούσαν να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Οι απερίγραπτες εικόνες των νεκρών και ζωντανών σε μια άμορφη μάζα, καθώς Μαροκινοί αστυνομικοί τούς χτυπούσαν ακόμη και σε αυτή την κατάσταση με κλομπ, υπό φυσιολογικές συνθήκες θα είχαν συγκλονίσει βαθύτατα την Ευρώπη, ανοίγοντας τεράστια συζήτηση για τις ακρότητες της «Ευρώπης-φρουρίου». Αντ’ αυτού, το θέμα χάθηκε από την επικαιρότητα, ενώ κάπου στο τέλος του σχετικού τηλεγραφήματος του πρακτορείου Ρόιτερς βρίσκουμε ανώνυμο Ευρωπαίο αξιωματούχο να δίνει την εξής εξήγηση. «Θεωρούμε ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει την επισιτιστική κρίση για να υποκινήσει μεταναστευτικό ρεύμα προς την Ευρώπη παρόμοιο με αυτό του 2015», ισχυρίστηκε ο αξιωματούχος. Το γεγονός ότι η Ισπανία ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει τη συνδρομή του ΝΑΤΟ για τον έλεγχο των νότιων συνόρων της είναι ένα ακόμη στοιχείο που προδίδει τις επίσημες ανησυχίες.

Επαινοι από Σάντσεθ

Αμέσως μετά την τραγωδία, ο σοσιαλιστής Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ επαίνεσε τη χωροφυλακή του Μαρόκου, δηλώνοντας ότι «συνεργάστηκε με τις αρχές ασφαλείας του κράτους για να αποτρέψει αυτή την τόσο βίαιη επίθεση». Ο Σάντσεθ είχε επιρρίψει τις ευθύνες για την «απόπειρα εισβολής» στις «μαφίες των συνόρων».

Σύμφωνα με κάποιες μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι νεκροί ήταν τουλάχιστον 37 – Καταγγελίες για μαζικές ταφές.

Χθες, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Βανγουάρδια», ο Ισπανός πρωθυπουργός ήταν πιο συγκαταβατικός, εκφράζοντας θλίψη «για τις χαμένες ζωές ανθρώπων απελπισμένων, που αναζητούσαν μια καλύτερη ζωή». Το συγκυβερνών κόμμα Ποδέμος βρέθηκε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, με την επικεφαλής του, Ιρένε Μοντέρο, να αποφεύγει τα σχόλια στην κοινή συνέντευξη Τύπου με την κυβερνητική εκπρόσωπο, Ισαβέλ Ροδρίγες. Οπως επισημαίνει η εφημερίδα «Ελ Παΐς», το ζήτημα της Μελίγια είναι το πρώτο στο οποίο το Ποδέμος συμφωνεί με το αντιπολιτευόμενο Λαϊκό Κόμμα, καθώς και τα δύο κόμματα ζήτησαν τη διεξαγωγή έρευνας.

Σκοτεινά σημεία

Τα σκοτεινά σημεία είναι πολλά, ξεκινώντας από τον αριθμό των θυμάτων, τα οποία σύμφωνα με κάποιες μη κυβερνητικές οργανώσεις ήταν τουλάχιστον 37. Δεν ήταν καν σίγουρο αν τα θύματα επρόκειτο να ταυτοποιηθούν ή αν ίσχυαν οι καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες οι Αρχές του Μαρόκου έσπευσαν σε μαζικές ταφές.

«Ζητώ άμεση έρευνα για το ζήτημα και υπενθυμίζω σε όλες τις χώρες τις ευθύνες τους υπό το διεθνές δίκαιο για αξιοπρεπή συμπεριφορά προς όλους τους μετανάστες, σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποφυγή της χρήσης υπερβολικής βίας», δήλωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής της Αφρικανικής Ενωσης, Μούσα Φακί Μαχάματ.

Πηγή: EL PAIS, THE GUARDIAN, REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή