Η Κένυα επαναφέρει κοραλλιογενείς υφάλους στη ζωή

Η Κένυα επαναφέρει κοραλλιογενείς υφάλους στη ζωή

Tέσσερις δύτες που μεταφέρουν όργανα μέτρησης, υποδήματα και οδοντόβουρτσες βουτούν διαδοχικά στη θάλασσα ανοικτά του χωριού Σιμονί, στη νοτιοανατολική Κένυα. Στόχος τους, η αποκατάσταση του κοραλλιογενούς υφάλου στον πυθμένα. Θα συλλέξουν κομμάτια κοραλλιών ώστε να δημιουργήσουν «εκτροφεία», εξηγεί ο δύτης Γιατίν Πατέλ

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tέσσερις δύτες που μεταφέρουν όργανα μέτρησης, υποδήματα και οδοντόβουρτσες βουτούν διαδοχικά στη θάλασσα ανοικτά του χωριού Σιμονί, στη νοτιοανατολική Κένυα. Στόχος τους, η αποκατάσταση του κοραλλιογενούς υφάλου στον πυθμένα. Θα συλλέξουν κομμάτια κοραλλιών ώστε να δημιουργήσουν «εκτροφεία», εξηγεί ο δύτης Γιατίν Πατέλ. «Οταν τα μικρά αναπτυχθούν, θα μεταφερθούν στους υποθαλάσσιους κήπους».

Οι δύτες είναι μέλη του ιδρύματος REEFolution και ασχολούνται με τον καθαρισμό των εκτροφείων κοραλλιών και τη μέτρηση των νέων οργανισμών που αναπτύσσονται εκεί. Συνολικά, μετά το 2012, στη θαλάσσια περιοχή γύρω από το νησί Ουάσινι της Κένυας αναπτύσσονται κάθε χρόνο 8.000 κοράλλια και έχουν τοποθετηθεί περίπου 800 τεχνητοί ύφαλοι, σε μια προσπάθεια ανανέωσης των «υποθαλάσσιων κήπων» του νησιού. Η κατάσταση φέτος επιδεινώθηκε, όχι μόνον εξαιτίας της αύξησης του κόστους, αλλά και λόγω της επαπειλούμενης δημιουργίας αλιευτικού λιμένα στο Σιμονί.

Δύτες ασχολούνται με τον καθαρισμό αλλά και τη δημιουργία εκτροφείων κοραλλιών.

Χθες ξεκίνησε στη Λισσαβώνα η Διάσκεψη για τους Ωκεανούς του ΟΗΕ και στην ημερήσια διάταξη εντάχθηκε η συντήρηση και ανάπλαση των κοραλλιογενών υφάλων. Ηδη, η κατάσταση των κοραλλιών, λόγω κυρίως της κλιματικής αλλαγής, επιδεινώνεται συμπαρασύροντας όλα τα είδη του οικοσυστήματός τους. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα δυσμενή εξέλιξη για τις κοινότητες της δυτικής Αφρικής, που ήδη αντιμετωπίζουν επισιτιστική κρίση εξαιτίας της ξηρασίας και του πολέμου στην Ουκρανία.

Στις αρχές Μαρτίου, η Διακυβερνητική Επιτροπή για το Κλίμα του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι τα νησιωτικά συμπλέγματα και οι παράκτιες κοινότητες της Αφρικής κινδυνεύουν από την απόλυτη κατάρρευση των κοραλλιών στον δυτικό Ινδικό Ωκεανό. Η ΜΚΟ Nature Seychelles, η πρώτη που, πριν από δέκα χρόνια, πραγματοποίησε προσπάθειες αναφύτευσης των υφάλων, συνεχίζει το έργο της ακόμη και σήμερα.

Η πρωτοβουλία αποκατάστασης των κοραλλιών στο νησί Ουάσινι ακολουθεί επεισόδια ακραίας λεύκανσής τους εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας των ωκεάνιων υδάτων, ενώ η δημιουργία αλιευτικού λιμένα στο Σιμονί θα προκαλέσει βλάβες στα κοράλλια και στα συστήματά τους, με άγνωστες συνέπειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή