Πυρετός διαβουλεύσεων για το τουρκικό βέτο

Πυρετός διαβουλεύσεων για το τουρκικό βέτο

Τη θεματική ενίσχυση των δυνάμεων άμεσης αντίδρασης του ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας αναμένεται να εγκρίνει η σύνοδος κορυφής της Συμμαχίας που αρχίζει σήμερα και ολοκληρώνεται την Πέμπτη στη Μαδρίτη

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη θεματική ενίσχυση των δυνάμεων άμεσης αντίδρασης του ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας αναμένεται να εγκρίνει η σύνοδος κορυφής της Συμμαχίας που αρχίζει σήμερα και ολοκληρώνεται την Πέμπτη στη Μαδρίτη. Σκιές στην ενδυναμωμένη, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενότητα του ευρωατλαντικού στρατοπέδου ρίχνει ωστόσο η επιμονή της Αγκυρας στο βέτο που έχει ασκήσει αναφορικά με τα αιτήματα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Οπως ανέφερε χθες ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, ο Τζο Μπάιντεν «είναι πολύ πιθανό» να συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου και να συζητήσει μαζί του τις τουρκικές ενστάσεις. Ο Αμερικανός αξιωματούχος κράτησε μικρό καλάθι, λέγοντας ότι μπορεί να μην αρθούν όλες οι αντιρρήσεις του Τούρκου προέδρου με αυτήν τη συνάντηση, στόχος της οποίας θα είναι «να λυθούν όσο γίνεται περισσότερα προβλήματα» ώστε να δοθεί ώθηση στην ενταξιακή πορεία των δύο χωρών.

Συνάντηση στις Βρυξέλλες

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ οργανώνει σήμερα στις Βρυξέλλες συνάντηση κορυφής Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Ταγίπ Ερντογάν. Προηγουμένως, η Αγκυρα είχε υψώσει ακόμη ψηλότερα τον πήχυ των απαιτήσεών της, όπως προέκυψε από τηλεοπτική συνέντευξη του Ιμπραχίμ Καλίν. Εκεί, ο υπ’ αριθμόν 1 σύμβουλος του Ερντογάν επέμεινε στην αξίωση της Τουρκίας να χαρακτηρίσουν οι δύο σκανδιναβικές χώρες «τρομοκρατικές» τις οργανώσεις των Κούρδων της βόρειας Συρίας, ζητώντας μάλιστα «αλλαγές στους νόμους και στα συντάγματα» των εν λόγω χωρών. 

Αναφορικά με το βασικό θέμα της συνόδου κορυφής, ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι το ΝΑΤΟ θα αυξήσει τις δυνάμεις του που βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή από 40.000 που είναι σήμερα σε 300.000, με βασικό στόχο την ανάσχεση της Ρωσίας. 

Παράλληλα, αναμένεται να αποφασιστεί η ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα ανατολικά σύνορα της Συμμαχίας και ιδίως στις Βαλτικές Χώρες σε επίπεδο ταξιαρχίας. «Συνολικά, πρόκειται για τη μεγαλύτερη αναμόρφωση του αποτρεπτικού μας δυναμικού από τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου», επισήμανε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Οι αλλαγές θα έχουν την αντανάκλασή τους και στο νέο στρατηγικό δόγμα της Συμμαχίας, όπου η Ρωσία, από «στρατηγικός εταίρος» που χαρακτηριζόταν μέχρι σήμερα, θα αναγορευτεί στην «πιο άμεση και ευθεία απειλή». Το νέο δόγμα θα κάνει για πρώτη φορά μνεία στην Κίνα, με αναφορά στις «προκλήσεις» που θέτει η ηγεσία της για την ασφάλεια, τα συμφέροντα και τις αξίες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

Πηγή: REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή