ΗΠΑ – Ιράν: Ξεκινούν ξανά συνομιλίες για τα πυρηνικά

ΗΠΑ – Ιράν: Ξεκινούν ξανά συνομιλίες για τα πυρηνικά

ΗΠΑ και Ιράν επιστρέφουν σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έπειτα από ένα «κενό» περίπου τεσσάρων μηνών, με τη μεσολάβηση των Ευρωπαίων και οικοδεσπότη το Κατάρ.

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΗΠΑ και Ιράν επιστρέφουν σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έπειτα από ένα «κενό» περίπου τεσσάρων μηνών, με στόχο να αναστήσουν την πυρηνική συμφωνία του 2015 από την οποία είχε αποχωρήσει η διοίκηση Τραμπ το 2018.

Οι δύο πλευρές είναι προγραμματισμένο να έχουν σήμερα έμμεσες συνομιλίες στη Ντόχα, με τη μεσολάβηση των Ευρωπαίων (ο Ζοζέπ Μπορέλ βρέθηκε στην Τεχεράνη το περασμένο Σαββατοκύριακο) και οικοδεσπότη το Κατάρ.

Ωστόσο, στον δρόμο προς την επίτευξη των όποιων συγκλίσεων εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά και διόλου ευκαταφρόνητα εμπόδια.

Η Τεχεράνη από την πλευρά της απαιτεί οι ΗΠΑ να άρουν τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβάλει κατά του Ιράν αλλά και να αφαιρέσουν τους Φρουρούς της Επανάστασης από τη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων. Ειδικά το θέμα της άρσης των κυρώσεων (που πλέον αποκτά νέα διάσταση στην σκιά της ουκρανικής κρίσης, με φόντο τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα και την άνοδο στις τιμές της ενέργειας διεθνώς) αναμένεται, όπως λέγεται, να κυριαρχήσει στις συνομιλίες μεταξύ Αμερικανών και Ιράν που ξεκινούν και πάλι.  

Υπενθυμίζεται πως μέσα στο καλοκαίρι, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να επισκεφθεί το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία… υπό το άγρυπνο βλέμμα της Τεχεράνης που προφανώς και θα παρακολουθεί στενά όσα αναμένεται να λάβουν χώρα κατά τη διάρκεια αυτών των επισκέψεων.  

Με πληροφορίες από Gzero

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή