Γερμανία: Υπεραιωνόβιος πρώην φρουρός των Ναζί καταδικάστηκε σε πενταετή φυλάκιση για 3.500 δολοφονίες

Γερμανία: Υπεραιωνόβιος πρώην φρουρός των Ναζί καταδικάστηκε σε πενταετή φυλάκιση για 3.500 δολοφονίες

Γερμανικό δικαστήριο καταδίκασε σε πενταετή φυλάκιση πρώην φρουρό των SS, ο οποίος σήμερα είναι σε ηλικία 101 ετών, για συνέργεια στη δολοφονία 3.500 κρατουμένων σε στρατόπεδο συγκέντρωσης

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γερμανικό δικαστήριο καταδίκασε σε πενταετή φυλάκιση πρώην φρουρό των SS, ο οποίος σήμερα είναι σε ηλικία 101 ετών, για συνέργεια στη δολοφονία χιλιάδων κρατουμένων σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο κατηγορούμενος, ο οποίος καθ΄όλη τη διάρκεια της διαδικασίας υποστήριζε ότι είναι αθώος, συμμετείχε στις δολοφονίες 3.518 κρατουμένων, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Ζάξενχαουζεν, βόρεια του Βερολίνου, από το 1942 έως το 1945.

Ο Γιόσεφ Σ., σύμφωνα με την Deutsche Welle, ισχυρίστηκε ότι την περίοδο αυτή εργαζόταν ως αγρότης σε άλλη περιοχή της χώρας. «Δεν γνωρίζω γιατί βρίσκομαι εδώ», τόνισε την τελευταία ημέρα της δίκης του, σύμφωνα με το Agence-France Presse. 

Παρά τα λεγόμενά του, ο δικαστής δήλωσε ότι προσκομίστηκαν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ότι ο Γιόσεφ Σ. εργαζόταν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης για τρία χρόνια ήδη από το 1942. «Υποστηρίξατε πρόθυμα αυτή τη μαζική εξόντωση με την εργασία σας», ανέφερε ένας δικαστής.

Ο δικηγόρος του, Στέφαν Γουότερκαμπ, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο Γιόσεφ Σ. είναι το γηραιότερο άτομο που δικάστηκε ποτέ στη Γερμανία για συνέργεια σε εγκλήματα των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η δίκη διήρκεσε σχεδόν εννέα μήνες, καθώς οι γιατροί έκριναν ότι ο κατηγορούμενος ήταν εν μέρει ικανός να δικαστεί και έτσι οι συνεδριάσεις διαρκούσαν μόλις δύο με δυόμισι ώρες ημερησίως.

Mε πληροφορίες από Washington Post

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή