Κατανόηση δείχνει ο Κίσινγκερ για τη Γερμανία

Κατανόηση δείχνει ο Κίσινγκερ για τη Γερμανία

Κατανόηση για τη δυσκολία της Γερμανίας να διαχειριστεί την κατάσταση στην Ουκρανία έδειξε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ, σημειώνοντας ότι, με δεδομένο το ιστορικό παρελθόν, είναι δύσκολο για τη Γερμανία να αναλάβει τον ρόλο της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Κατανόηση για τη δυσκολία της Γερμανίας να διαχειριστεί την κατάσταση στην Ουκρανία έδειξε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ, σημειώνοντας ότι, με δεδομένο το ιστορικό παρελθόν, είναι δύσκολο για τη Γερμανία να αναλάβει τον ρόλο της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης. Ο Κίσινγκερ επανέλαβε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία «δεν μπορεί να συνεχιστεί χωρίς έναν στόχο με τον οποίο να μπορούν οι διάφορες χώρες να σχετιστούν».

Ο στόχος αυτός, σύμφωνα με τον Κίσινγκερ, θα πρέπει να είναι η εκδίωξη της Ρωσίας στις θέσεις που κατείχε πριν από την 24η Φεβρουαρίου. «Το ζήτημα της Ουκρανίας αποτελείται από δύο σκέλη. Αφενός, υπάρχει ένα μέρος της Ουκρανίας που η Ρωσία έχει προσαρτήσει εδώ και 10 χρόνια, κάτι στο οποίο η υπόλοιπη Ευρώπη και οι ΗΠΑ είχαν συγκατανεύσει. Αφετέρου έχουμε την Ουκρανία όπως ήταν πριν ξεκινήσει η ρωσική εισβολή. Πιστεύω ότι αν η άμυνα της Ουκρανίας φθάσει αυτά τα σύνορα, στερώντας από τη Ρωσία κάθε νέα κατάκτηση, μπορεί να αρχίσει μια συζήτηση για τη μελλοντική σχέση».

Το παρελθόν κάνει δύσκολο για τη χώρα να αναλάβει τον ρόλο της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης.

Ο Κίσινγκερ σημείωσε ότι ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι είχε χαρακτηρίσει «μεγάλη νίκη» το ενδεχόμενο να απωθηθεί ο ρωσικός στρατός πίσω στη γραμμή προ της 24ης Φεβρουαρίου. Ο Κίσινγκερ παραδέχθηκε ότι η θέση της Ουκρανίας ως «γέφυρας» Ανατολής και Δύσης, την οποία είχε αναπτύξει στο παρελθόν, δεν μπορεί πια να υπάρξει, αφού «στην πράξη η Ουκρανία είναι μέρος των σχεδιασμών του ΝΑΤΟ».

Ως προς τον ρόλο της Γερμανίας, σημείωσε ότι το Βερολίνο θα χρειαστεί να δραστηριοποιηθεί για να υπάρξει ένα «νέο σχέδιο Μάρσαλ» για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Στην ίδια τη γερμανική πρωτεύουσα, εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι διαξιφισμοί σχετικά με το τι ακριβώς σημαίνει γερμανική ιστορική ευθύνη. Απέναντι στον φιλόσοφο Γιούργκεν Χάμπερμας, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι η ιστορία της χώρας υπαγορεύει την ανάγκη μετριοπάθειας, ο ιστορικός Τίμοθι Σνάιντερ υποστήριξε ότι η προσπάθεια της Γερμανίας στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν να εξαφανίσει την Ουκρανία, μετατρέποντάς την σε «αποικία» της, σημαίνει ότι το Βερολίνο σήμερα έχει αυξημένη ευθύνη να στηρίξει το Κίεβο απέναντι στην τωρινή αποικιοκρατική δύναμη, που είναι η Ρωσία.

Πηγή: STERN, FAZ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή