Μεταναστευτικό: Αντιδράσεις για τη Μελίγια

Μεταναστευτικό: Αντιδράσεις για τη Μελίγια

Αν. Μπέρμποκ: Οι ευρωπαϊκές αξίες έχουν εφαρμογή και στα εξωτερικά σύνορα

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. «Οι φρικτές εικόνες και ειδήσεις από τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. δεν υποφέρονται. Με αγγίζουν βαθύτατα. Οι κοινές μας αξίες, η ανθρωπιά και τα ανθρώπινα δικαιώματα ισχύουν και στα εξωτερικά σύνορα». Με αυτή τη δήλωση, ακολουθούμενη από δύο αναφορές (#Μελίγια και #Εβρος), η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ αντέδρασε χθες στην πολύνεκρη τραγωδία της Παρασκευής στα σύνορα Ισπανίας Μαρόκου, αλλά και στη νέα έρευνα διεθνών μέσων ενημέρωσης για τις βίαιες μεθόδους επαναπροωθήσεων στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

«Τα συμβάντα και οι κατηγορίες πρέπει να διερευνηθούν και δεν πρέπει να επαναληφθούν. Εχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας στην πολιτική ασύλου και μετανάστευσης», προσέθεσε η Μπέρμποκ στην ανάρτησή της στο Τwitter. Για τους θανάτους δεκάδων μεταναστών έξω από τον φράχτη της Μελίγια, η ισπανική εισαγγελία άνοιξε χθες έρευνα, ενώ η δικαστική έρευνα των Αρχών του Μαρόκου στρέφεται εις βάρος όσων συνελήφθησαν προσπαθώντας να περάσουν τον φράχτη. H Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ζήτησε από τις δύο χώρες να προσδιορίσουν αν οι θάνατοι προήλθαν «από την απόπειρα περάσματος του φράχτη ή αν υπήρξε παρέμβαση των αρχών ασφαλείας».

Αιτήσεις ασύλου

Οι τουλάχιστον 23 νεκροί στη Μελίγια ήταν κατά κύριο λόγο Αφρικανοί, οι οποίοι αποτελούν μικρή υποομάδα όσων ζητούν άσυλο στην Ε.Ε.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι τουλάχιστον 23 νεκροί στη Μελίγια ήταν κατά κύριο λόγο Αφρικανοί, οι οποίοι αποτελούν μικρή υποομάδα όσων ζητούν άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σύμφωνα, δε, με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου, το 2021 η Ε.Ε. δέχθηκε 648.000 αιτήσεις ασύλου, περίπου 30% περισσότερες σε σύγκριση με το 2020. Τις περισσότερες αιτήσεις υπέβαλαν άτομα από τη Συρία και το Αφγανιστάν, τρεις στις δέκα ήταν γυναίκες και τρία στα δέκα ήταν παιδιά. Επιπλέον, φέτος, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου έλαβε 3,4 εκατ. αιτήματα προσωρινής προστασίας από ανθρώπους που έφυγαν από τον πόλεμο της Ουκρανίας. Συνολικά έξι εκατ. άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, αναγκάστηκαν να φύγουν από την Ουκρανία εξαιτίας του πολέμου, αν και πολλοί εν τω μεταξύ έχουν επιστρέψει.

Ως προς τον πόλεμο στη Συρία, ο οποίος ξεκίνησε το 2011, ο ΟΗΕ προχώρησε χθες σε νέα εκτίμηση για τον αριθμό των απωλειών αμάχων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, 306.887 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους από τον Μάρτιο του 2011, αριθμός που ισοδυναμεί με το 1,5% του προπολεμικού πληθυσμού της χώρας. Οι γραμμές των μετώπων στη Συρία έχουν «παγώσει», αλλά πολλοί κάτοικοι της χώρας παραμένουν εκτοπισμένοι εντός συνόρων.

Τα στοιχεία αναφέρονται στη δεκαετία από τον Μάρτιο του 2011 έως τον Μάρτιο του 2021 και δεν περιλαμβάνουν θανάτους από τις ασθένειες και τις στερήσεις που έφερε ο πόλεμος, ούτε όσους έπεσαν στα πεδία των μαχών. Εστω και έτσι, η Συρία επί δέκα χρόνια έχανε 83 ανθρώπους την ημέρα εξαιτίας του πολέμου, εκ των οποίων οι 18 ήταν παιδιά.

Πηγή: REUTERS, DER SPIEGEL

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή