Η Κομισιόν προτείνει απαγόρευση σε προϊόντα θέρμανσης καπνού με γεύσεις

Η Κομισιόν προτείνει απαγόρευση σε προϊόντα θέρμανσης καπνού με γεύσεις

Η απαγόρευση αυτή αφορά σε προϊόντα θέρμανσης αληθινού καπνού και όχι σε ηλεκτρονικά τσιγάρα ή συσκευές ατμίσματος («vaping») που χρησιμοποιούν υγρά.

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Τετάρτη την απαγόρευση της πώλησης στην Ευρωπαϊκή Ένωσης προϊόντων θέρμανσης καπνού με γεύσεις, μετά τη μεγάλη αύξηση της κατανάλωσής τους.

«Με την αφαίρεση των αρωματισμένων προϊόντων θέρμανσης καπνού από την αγορά, κάνουμε ένα ακόμη βήμα προς την υλοποίηση του οράματός μας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Καταπολέμησης του Καρκίνου για τη δημιουργία μιας “Γενιάς Χωρίς Καπνό” με λιγότερο από 5% του πληθυσμού να κάνει χρήση καπνού έως το 2040», δήλωσε η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου.

Η προτεινόμενη απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ με τη σύμφωνη γνώμη των κυβερνήσεων και των νομοθετών της Ε.Ε. και θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ

Ακόμα και αν εγκριθεί σε όλο το μπλοκ, τα κράτη-μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους οκτώ μήνες για να μεταφέρουν την οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο και μετά τους επιπλέον τρεις μήνες μετάβασης, οι διατάξεις θα αρχίσουν να εφαρμόζονται.

Η κίνηση έρχεται αφότου η Κομισιόν υπολόγισε αύξηση 10% στους όγκους πωλήσεων θερμαινόμενων προϊόντων καπνού σε κάποιες χώρες της Ε.Ε. Έτσι, τα προϊόντα θέρμανσης καπνού ξεπέρασαν το 2,5% των συνολικών πωλήσεων προϊόντων καπνού στην ΕΕ, σύμφωνα με την Κυριακίδου.

Σημειώνεται ότι η απαγόρευση αυτή αφορά σε προϊόντα θέρμανσης αληθινού καπνού και όχι σε ηλεκτρονικά τσιγάρα ή συσκευές ατμίσματος («vaping») που χρησιμοποιούν υγρά.

Η Philip Morris International κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς θερμαινόμενου καπνού, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Μπαθ.

Με πληροφορίες από Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή