Βρετανή ΥΠΕΞ: Το ΝΑΤΟ να αγνοήσει τη ρητορική Πούτιν για αντίποινα

Βρετανή ΥΠΕΞ: Το ΝΑΤΟ να αγνοήσει τη ρητορική Πούτιν για αντίποινα

Η συμμαχία πρέπει να συνεχίσει να παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στο Κίεβo, είπε η Λιζ Τρας

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αγνοήσει τη ρωσική ρητορική για αντίποινα κατά της επέκτασης της συμμαχίας και των προμηθειών όπλων στην Ουκρανία και να συνεχίσει να παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στο Κίεβo, δήλωσε την Πέμπτη σε συνέντευξή της στο Sky News η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, απαντώντας σε ερώτηση για το πώς το Λονδίνο αξιολογεί τα λόγια του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για «αντίδραση» στην επέκταση της στρατιωτικής υποδομής του ΝΑΤΟ σε Φινλανδία και Σουηδία.

«Ο κ. Πούτιν χαρακτήρισε την κόκκινη γραμμή τόσο την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ όσο και την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία από τις δυτικές χώρες, αλλά αυτό είναι απλώς ρητορική. Πρέπει να αγνοήσουμε τη ρητορική και, αντίθετα, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε την Ουκρανία με τα όπλα που χρειάζεται για να κερδίσει αυτόν τον φρικτό πόλεμο. Εάν δεν το κάνουμε αυτό, η απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια στο μέλλον θα γίνει πολύ ισχυρότερη», υποστήριξε η κα Τρας.

Τόνισε επίσης την ανάγκη να διατηρηθεί η πίεση των κυρώσεων στη Ρωσία και να αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες των μελών του ΝΑΤΟ, υπενθυμίζοντας ότι οι αμυντικοί προϋπολογισμοί των μελών της συμμαχίας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ τους.

Την Τετάρτη, ο κ. Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα δεν ανησυχεί για την πιθανή είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά θα απαντήσει σε τυχόν ανάπτυξη της στρατιωτικής υποδομής της συμμαχίας σε αυτές τις χώρες.

Παράλληλα τόνισε ότι «η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι καθόλου ίδια με την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, αυτά είναι τελείως διαφορετικά πράγματα».

Πηγή: TASS, Sky News

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή