Κλυδωνισμός με δύο άξονες στην ιταλική κυβέρνηση

Κλυδωνισμός με δύο άξονες στην ιταλική κυβέρνηση

ΡΩΜΗ. Ηταν η φωτογραφία της χρονιάς. Ολοι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ μαζί στο μουσείο Πράδο της Μαδρίτης, την Τετάρτη, και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ντράγκι μόνος του, σε ένα παγκάκι, να συνομιλεί στο κινητό

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Ηταν η φωτογραφία της χρονιάς. Ολοι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ μαζί στο μουσείο Πράδο της Μαδρίτης, την Τετάρτη, και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ντράγκι μόνος του, σε ένα παγκάκι, να συνομιλεί στο κινητό. Ο Ντράγκι επέστρεψε το ίδιο βράδυ στη Ρώμη και χθες το πρωί συνάντησε τον Ιταλό πρόεδρο Ματαρέλα για συζητήσεις σχετικά με μια κυβερνητική κρίση, η ύπαρξη της οποίας επισήμως διαψεύδεται.

Οι παράγοντες της έντασης είναι κυρίως δύο. Πρώτον, μεγάλο μέρος του Κινήματος 5 Αστέρων δεν επιθυμεί να στείλει η Ιταλία περισσότερη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Ο Ντράγκι φέρεται να τηλεφώνησε στον ιδρυτή του κινήματος Μπέπε Γκρίλο προκειμένου να παραπονεθεί για τη στάση του επικεφαλής Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος απάντησε ότι αν ο Ντράγκι δεν θέλει το κόμμα στην πλειοψηφία, δεν έχει παρά να τον ενημερώσει. Το ζήτημα προξένησε διάσπαση του κινήματος την περασμένη εβδομάδα, με ξεκάθαρη διαφοροποίηση του υπουργού Εξωτερικών, Λουίτζι ντι Μάιο.

Συζητήσεις Ντράγκι – Ματαρέλα σχετικά με μια κυβερνητική κρίση που επισήμως διαψεύδεται.

Ο δεύτερος παράγοντας έχει να κάνει με την επιθυμία της ξενοφοβικής Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι να σταματήσει τον νόμο που χορηγεί ιταλική υπηκοότητα σε ένα εκατομμύριο παιδιά τα οποία έχουν γεννηθεί στην Ιταλία από γονείς μετανάστες.

Ο νόμος, που βοηθάει την ενσωμάτωση της νέας γενιάς Ιταλών στην κοινωνία της χώρας, διαθέτει την πλειοψηφία που απαιτείται για να ψηφιστεί από τη Βουλή. Ο Σαλβίνι, όμως, ανέβασε τους τόνους καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι την ώρα που το κόστος ζωής εκτοξεύεται, ασχολείται με τους μετανάστες και τη νομιμοποίηση της κάνναβης.

Η καταγγελία ήταν λίγο άκαιρη, αφού μόλις χθες η κυβέρνηση Ντράγκι παρουσίασε πακέτο μέτρων ύψους 3 δισ. ευρώ για τη μείωση του ενεργειακού κόστους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Πηγή: CORRIERE DELLA SERA

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT