Χονγκ Κονγκ: 25 χρόνια από την επιστροφή της πρώην βρετανικής αποικίας στην Κίνα

Χονγκ Κονγκ: 25 χρόνια από την επιστροφή της πρώην βρετανικής αποικίας στην Κίνα

«Η πολιτική εξουσία πρέπει να βρίσκεται στα χέρια των πατριωτών», δήλωσε σήμερα ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ, με φόντο τις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 25 ετών από την παράδοση της πρώην βρετανικής αποικίας του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα.

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μιλώντας έπειτα από την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υποστήριξε πως το Χονγκ Κονγκ εισέρχεται πλέον σε μια νέα φάση, αφήνοντας πίσω του το «χάος».

Για τον Κινέζο ηγέτη, αυτή ήταν η πρώτη επίσκεψη στο Χονγκ Κονγκ έπειτα από τις ταραχές που σημειωθεί εκεί το 2019.

«Η πολιτική εξουσία πρέπει να βρίσκεται στα χέρια των πατριωτών. Δεν υπάρχει χώρα ή περιοχή στον κόσμο που θα επέτρεψε σε αντιπατριωτικές ή ακόμη και προδοτικές δυνάμεις να πάρουν την εξουσία», δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ έπειτα από την ορκωμοσία του νέου τοπικού ηγέτη, ο οποίος είναι μάλιστα πρώην αστυνομικός που είχε ηγηθεί των επιχειρήσεων καταστολής στην περιοχή το 2019.

Σύμφωνα με τους New York Times, η σημερινή τελετή, που έγινε παρουσία του Σι Τζινπίνγκ, για τα 25 χρόνια από την επιστροφή του Χονγκ Κονγκ υπό κινεζικό έλεγχο, έρχεται να φανερώσει πόσο βαθιά έχουν αλλάξει τα δεδομένα στη συγκεκριμένη περιοχή τα τελευταία χρόνια.

«Τα τελευταία τρία χρόνια, οι Αρχές έχουν συλλάβει χιλιάδες διαδηλωτές και ακτιβιστές, έχουν επιβάλει νόμο για την εθνική ασφάλεια που ποινικοποιεί σχεδόν κάθε διαφωνία και έχουν απαγορεύσει στους επικριτές της κυβέρνησης να συμμετέχουν σε εκλογές», όπως σημειώνεται στο σχετικό άρθρο των NY Times.

Σημειώνεται πως ο Σι αναμένεται σε λίγους μήνες να διεκδικήσει (και να εξασφαλίσει) μια νέα τρίτη θητεία στην εξουσία, παγιώνοντας έτσι την θέση του ως ο ισχυρότερος ηγέτης της Κίνας μετά τον Μάο Τσε Τουνγκ.

Η άλλοτε βρετανική αποικία του Χονγκ Κονγκ παραδόθηκε στην Κίνα το 1997, πριν από ακριβώς 25 χρόνια, αλλά υπό «ειδικές» συνθήκες. Βάσει όσων είχαν συμφωνηθεί, το Χονγκ Κονγκ θα αποτελούσε ειδική διοικητική περιοχή της Κίνας (special administrative region) και σε αυτό το πλαίσιο θα διατηρούσε για μια περίοδο τουλάχιστον 50 ετών την διοικητική και οικονομική αυτονομία του, υπό την ταμπέλα «μια χώρα, δύο συστήματα».

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, και ειδικά από το 2017 και έπειτα, επί Σι Τζινπίνγκ, οι κινεζικές Αρχές κατηγορούνται πως έχουν επιβάλει σαρωτικές αλλαγές περιορίζοντας δραστικά την αυτονομία της περιοχής.

Στην σκιά αυτών των καταγγελιών, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον υποσχέθηκε, από την πλευρά του, ότι «δεν θα εγκαταλείψει» το Χονγκ Κονγκ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 25 ετών από την επιστροφή της πρώην βρετανικής αποικίας στην Κίνα.

«Δεν θα εγκαταλείψουμε το Χονγκ Κονγκ» ανέφερε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο Twitter. «Πριν από 25 χρόνια δώσαμε μια υπόσχεση στην περιοχή και στον λαό της και έχουμε σκοπό να την τηρήσουμε, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τηρήσει η Κίνα τις δεσμεύσεις της ώστε το Χονγκ Κονγκ να διοικείται και πάλι από τους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ, για τους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ», πρόσθεσε.

Ο Τζόνσον εκτίμησε ότι από κάποια στιγμή και μετά, το Πεκίνο σταμάτησε να τηρεί τις υποχρεώσεις του, επιβάλλοντας μια κατάσταση που «απειλεί τα δικαιώματα και τις ελευθερίες» των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ.

Στη δική της ανακοίνωση, η υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Λιζ Τρας κατήγγειλε «τη συνεχή διάβρωση των αστικών και πολιτικών ελευθεριών», κυρίως αφού τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος περί εθνικής ασφάλειας, στις 30 Ιουνίου 2020. «Οι Αρχές (της Κίνας) κατέπνιξαν την αντιπολίτευση», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από New York Times, ΑΠΕ-ΜΠΕ   

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή