Γαλλία: Μία από τα ίδια η νέα κυβέρνηση Μπορν

Γαλλία: Μία από τα ίδια η νέα κυβέρνηση Μπορν

Σε περιορισμένο ανασχηματισμό, χωρίς θεαματικές αλλαγές που να προμηνύουν νέες πολιτικές σε κρίσιμους τομείς, προχώρησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε περιορισμένο ανασχηματισμό, χωρίς θεαματικές αλλαγές που να προμηνύουν νέες πολιτικές σε κρίσιμους τομείς, προχώρησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τον κατηγορούν ότι κωφεύει στα ηχηρά μηνύματα που έστειλαν οι πολίτες στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Τόσο η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν όσο και ο υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ διατήρησαν τις θέσεις τους.

Τρεις υπουργοί της πρώτης κυβέρνησης Μπορν έχασαν τα χαρτοφυλάκιά τους, αφού είχαν αποτύχει να διατηρήσουν την έδρα τους στις εκλογές και τις κατέλαβαν ο γιατρός Φρανσουά Μπρον στο υπουργείο Υγείας, ο Κριστόφ Μπεσί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και ο Ερβ Μπερβίλ ως υφυπουργός Ναυτιλίας.

Στη δεύτερη κυβέρνηση Μπορν δεν περιλαμβάνεται ούτε ο μέχρι χθες υπουργός Αλληλεγγύης και Μέριμνας για τα άτομα με ειδικές ανάγκες Νταμιάν Αμπάντ, ο οποίος τελεί υπό δικαστική διερεύνηση για κατηγορίες περί απόπειρας βιασμού. Αντίθετα, διατήρησε τη θέση της ως υφυπουργός αρμόδια για την Ανάπτυξη, τη Γαλλοφωνία και τις Διεθνείς Συνεργασίες η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, γυναικολόγος, η οποία επίσης κατηγορήθηκε για βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση. Η πιο θεαματική αλλαγή ήταν η ανάθεση καθηκόντων κυβερνητικού εκπροσώπου στον Ολιβιέ Βεράν, κατά γενική ομολογία επιτυχημένο υπουργό Υγείας, ο οποίος διαχειρίστηκε την πανδημία. Ωστόσο, ομόφωνη είναι η εκτίμηση των Γάλλων αναλυτών ότι ο Μακρόν, ο οποίος στερείται πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο, απέτυχε να διευρύνει στο ελάχιστο την πολιτική βάση της κυβέρνησής του, καθώς ακόμη και το πιο κοντινό του, κεντροδεξιό κόμμα, Οι Ρεπουμπλικανοί, επέλεξε να μείνει στην αντιπολίτευση. «Προφανώς δεν υπάρχουν πολλοί εθελοντές να μπαρκάρουν στον Τιτανικό», σχολίασε σαρκαστικά ο βουλευτής του αριστερού συνασπισμού Nupes, Μανουέλ Μπομπάρ. «Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αγνοεί την ετυμηγορία των ψηφοφόρων και την αξίωση του γαλλικού λαού για διαφορετικές πολιτικές», δήλωσε η επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, Μαρίν Λεπέν.

Ο Γάλλος πρόεδρος επέρριψε τις ευθύνες στα κόμματα της αντιπολίτευσης, που απέκρουσαν τις προτάσεις του για κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας. Στο Παρίσι επρόκειτο να βρεθεί χθες και ο Γερμανός καγκελάριος Oλαφ Σολτς για γεύμα εργασίας με τον Εμανουέλ Μακρόν με αντικείμενο «διεθνή και διμερή θέματα», σύμφωνα με τη λακωνική ανακοίνωση της καγκελαρίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή