Γαλλία: Ο Πύργος του Άιφελ έχει άμεση ανάγκη επισκευών – Τι απαντά η διαχειρίστρια εταιρία

Γαλλία: Ο Πύργος του Άιφελ έχει άμεση ανάγκη επισκευών – Τι απαντά η διαχειρίστρια εταιρία

Το κυριότερο αξιοθέατο στο Παρίσι είναι πλέον γεμάτο σκουριά

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Πύργος του Άιφελ είναι γεμάτος σκουριά και χρειάζεται γενική επισκευή, αλλά αντ’ αυτού λαμβάνει ένα διακοσμητικό βάψιμο αξίας 60 εκατομμυρίων ευρώ ενόψει των Ολυμπιακών του 2024 στο Παρίσι, σύμφωνα με αναφορές που επικαλείται το γαλλικό περιοδικό Marianne.

Ο πύργος ύψους 324 μέτρων από σφυρήλατο σίδερο, που χτίστηκε από τον Γουσταύο Άιφελ στα τέλη του 19ου αιώνα, συγκαταλέγεται στα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα στον κόσμο, υποδεχόμενος περίπου 6 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο.

Ωστόσο, εμπιστευτικές αναφορές ειδικών που επικαλείται το Marianne υποδηλώνουν ότι το μνημείο είναι σε κακή κατάσταση και έχει σκουριάσει.

«Είναι απλό, αν ο Γουσταύος Άιφελ επισκεπτόταν το μέρος θα πάθαινε… καρδιακή προσβολή», είπε στη Marianne διευθυντής του πύργου που απέφυγε να κατονομαστεί.

Επί του παρόντος, ο πύργος ξαναβάφεται έναντι κόστους 60 εκατ. ευρώ για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 – πρόκειται για την 20η φορά που ο Πύργος ξαναβάφεται.

Περίπου το 30% του πύργου υποτίθεται ότι είχε απογυμνωθεί και στη συνέχεια εφαρμόστηκαν δύο νέες στρώσεις, αλλά οι καθυστερήσεις στην εργασία που προκλήθηκαν από την πανδημία και η παρουσία μολύβδου στην παλιά βαφή σημαίνει ότι μόνο το 5% θα υποστεί επεξεργασία, ανέφερε το Marianne.

Ο Πύργος του Άιφελ «θα συνεχίσει να στέκει με αυτό το άψογο σίδερο», διαβεβαίωσε ο Πάτρικ Μπράνκο Ρουϊβό, ο γενικός διευθυντής της εταιρείας που επιβλέπει τον πύργο, Societe d’ Exploitation de la Tour Eiffel (SETE).

Ο ίδιος διαβεβαιώνει ότι η συνεχιζόμενη εκστρατεία βαφής, από το 2019, στοχεύει στη «περιποίηση και προστασία» της λεγόμενης στη Γαλλία «Σιδηράς Κυρίας».

Για πρώτη φορά «ξεγυμνώσαμε τον πύργο, αφαιρέσαμε δηλαδή όλες τις στρώσεις μπογιάς» στη νότια αψίδα που βρίσκεται πάνω από το Πεδίο του Άρεως. Πιο πάνω «ανακαλύψαμε ότι το σφυρήλατο σίδερο ήταν άψογο όταν βρισκόμασταν στο πιο κατεστραμμένο μέρος» από τη σκουριά», συνεχίζει, καταγράφοντας το τέλος της επιχείρησης με την αποξήλωση σκαλωσιάς 450 τόνων.

Η SETE φέρεται απρόθυμη να κλείσει τον πύργο για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω των τουριστικών εσόδων που θα χαθούν, πρόσθεσε το περιοδικό.

Πηγή: Reuters, CNN

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή