Με τηλεχειριζόμενα αυτόνομα υποβρύχια η μεταφορά των ναρκωτικών

Με τηλεχειριζόμενα αυτόνομα υποβρύχια η μεταφορά των ναρκωτικών

Εξοπλισμένα με σύστημα GPS τα «drones» που εντοπίστηκαν από τις ισπανικές αρχές ελέγχονται με τη βοήθεια συσκευής τάμπλετ

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Τρία τηλεχειριζόμενα αυτόνομα υποβρύχια, κατασκευασμένα για τη μεταφορά ναρκωτικών από το Μαρόκο στην Ευρώπη, εντόπισαν και δέσμευσαν οι ισπανικές αρχές. Τα τηλεχειριζόμενα σκάφη είχαν τη δυνατότητα να μεταφέρουν 200 κιλά σε κάθε ταξίδι. Η ισπανική αστυνομία συνέλαβε οκτώ άτομα σε Κάδις, Μάλαγα και Βαρκελώνη. Η συμμορία είχε επεκταθεί και στην εξαγωγή τεχνογνωσίας, κατασκευάζοντας τα υποθαλάσσια οχήματα για να τα πουλήσει σε διακινητές ναρκωτικών σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Εξοπλισμένα με σύστημα εντοπισμού γεωγραφικού στίγματος GPS, τα υποβρύχια μπορούσαν να ελέγχονται θεωρητικά από κάθε μέρος του κόσμου με τη βοήθεια συσκευής τάμπλετ. Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται πατέρας και γιος, ένας από τους οποίους ήταν διπλωματούχος πιλότος ελικοπτέρων και διέθετε τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις για την κατασκευή των υποβρυχίων. Η συμμορία είχε ειδικευθεί στην κατασκευή ιπτάμενων και θαλάσσιων μέσων μεταφοράς ναρκωτικών από τα Στενά του Γιβραλτάρ στην ευρωπαϊκή ήπειρο, ενώ συνεργαζόταν με εγκληματικές οργανώσεις σε Δανία, Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία. Νωρίτερα φέτος, το πολεμικό ναυτικό της Κολομβίας εντόπισε υποβρύχιο σκάφος που μετέφερε 4 τόνους κοκαΐνης στα νερά της Καραϊβικής με προορισμό τη Φλόριντα των ΗΠΑ.

Πρόγραμμα ανταμοιβής

Την ίδια ώρα, ο αμερικανικός 5ος Στόλος με έδρα τη Μέση Ανατολή θα αρχίσει να προσφέρει χρηματική αμοιβή και καταναλωτικά προϊόντα για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό και στη δέσμευση παράνομων φορτίων, όπως ναρκωτικών και όπλων. Παρότι η ανακοίνωση του αρχηγείου του 5ου Στόλου αποφεύγει να κατονομάσει το Ιράν, αυτές οι πληροφορίες αποσκοπούν στη διακοπή της ροής οπλισμού από την Τεχεράνη στους Χούτι της Υεμένης. Ο 5ος Στόλος ανακοίνωσε ότι πλοία της διεθνούς συμμαχίας έχουν κατασχέσει ναρκωτικές ουσίες αξίας 500 εκατ. δολαρίων το 2021. Την ίδια χρονική περίοδο, ο 5ος Στόλος δέσμευσε 9.000 όπλα.

Το πρόγραμμα ανταμοιβής του 5ου Στόλου, που επινόησε ο διοικητής του αντιναύαρχος Μπραντ Κούπερ, αποτελεί ακόμη μία προσπάθεια του Πενταγώνου να απομονώσει τους υποστηριζόμενους από το Ιράν Χούτι της Υεμένης, η συνεχιζόμενη μαχητική διάθεση των οποίων απειλεί με ναυάγιο την εύθραυστη εκεχειρία στον εμφύλιο της πολύπαθης χώρας. Την πρωτοβουλία συλλογής πληροφοριών οργάνωσε το Πρόγραμμα Ανταμοιβών του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ, με στόχο την άντληση στοιχείων και δεδομένων στα πεδία μαχών του Αφγανιστάν, του Ιράκ και σε άλλους τόπους δράσης της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα στον απόηχο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Η αμοιβή για αξιόπιστες πληροφορίες μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 100.000 δολάρια ή αντίστοιχης αξίας σκάφος, όχημα ή ποσότητα τροφίμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή