Οπλοκατοχή: Από τη μουσική σκηνή, στο λουτρό αίματος του Σικάγο

Οπλοκατοχή: Από τη μουσική σκηνή, στο λουτρό αίματος του Σικάγο

Από την αρχή της χρονιάς οι Αμερικανοί είχαν δει σχολεία, εκκλησίες και καταστήματα να βάφονται στο αίμα από επιθέσεις ενόπλων, που έφεραν στην πρώτη γραμμή της δημόσιας αντιπαράθεσης το τεράστιο πρόβλημα της οπλοκατοχής

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την αρχή της χρονιάς οι Αμερικανοί είχαν δει σχολεία, εκκλησίες και καταστήματα να βάφονται στο αίμα από επιθέσεις ενόπλων, που έφεραν στην πρώτη γραμμή της δημόσιας αντιπαράθεσης το τεράστιο πρόβλημα της οπλοκατοχής. Τουλάχιστον 15 από αυτά τα περιστατικά άφησαν πίσω τους τέσσερις ή περισσότερους νεκρούς. Ωστόσο, ο τελευταίος κρίκος της αλυσίδας, το προχθεσινό μακελειό στο Χάιλαντ Παρκ του Ιλινόι, απέκτησε μεγαλύτερο συμβολικό βάρος, καθώς έριξε βαριά σκιά στην ημέρα της εθνικής εορτής, την 4η Ιουλίου.

Yστερα από ανθρωποκυνηγητό πολλών ωρών και σύντομη καταδίωξη, αστυνομικοί συνέλαβαν τον 22χρονο Ρόμπερτ (Μπόμπι) Κρίμο, οκτώ χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο της τραγωδίας, ως ύποπτο για το ακατανόητο, μέχρι στιγμής, συμβάν. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο Κρίμο, νόμιμος κάτοχος επαναληπτικής καραμπίνας, ανέβηκε σε ταράτσα πολυκατοικίας την ώρα που άρχιζε η παρέλαση και άρχισε να πυροβολεί στα τυφλά. Οι παρόντες αρχικά νόμισαν ότι ήταν πυροτεχνήματα, ενώ μετά τράπηκαν πανικόβλητοι σε φυγή, ποδοπατώντας ο ένας τον άλλον. Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 30 τραυματίστηκαν.

Γιος υποψηφίου δημάρχου στο προάστιο των πλουσίων ο νεαρός ράπερ, που πήρε τουλάχιστον επτά ζωές.

Σύμφωνα με τις Αρχές, ο δράστης το σχεδίαζε εδώ κι εβδομάδες, ενώ διέφυγε μέσα από το πλήθος ντυμένος με γυναικεία ρούχα για να κρύψει την ταυτότητά του.

Σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από το κέντρο του Σικάγο, το Χάιλαντ Παρκ είναι προάστιο των πλουσίων και πολλών διασήμων (όπως ο θρύλος του μπάσκετ Μάικλ Τζόρνταν), πάνω στη λίμνη Μίσιγκαν. Ο πατέρας του φερόμενου ως δράστη είναι ιδιοκτήτης καταστήματος με ντελικατέσεν και υπήρξε υποψήφιος δήμαρχος το 2019. Ο Μπόμπι Κρίμο είχε παρουσία στη ραπ μουσική σκηνή και ανέβαζε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο –αρκετά με βίαιο περιεχόμενο– με την επωνυμία Awake the Rapper. Οι διωκτικές αρχές αναμένονταν να απαγγείλουν κατηγορίες εναντίον του χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδος), ενώ ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε «σοκαρισμένος από την ακατανόητη βία των όπλων, που για μια ακόμη φορά βύθισε στο πένθος την Αμερική». Την ίδια μέρα δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν από σφαίρες στη Φιλαδέλφεια, την πόλη όπου εκδόθηκε η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή