Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η βόρεια Ιταλία

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η βόρεια Ιταλία

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τέθηκαν πέντε περιφέρειες του ιταλικού Βορρά εξαιτίας της έντονης και παρατεταμένης ξηρασίας που μαστίζει την κοιλάδα του Πάδου.

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τέθηκαν πέντε περιφέρειες του ιταλικού Βορρά εξαιτίας της έντονης και παρατεταμένης ξηρασίας που μαστίζει την κοιλάδα του Πάδου. Η εξαγγελία θα επιτρέψει την άμεση διοχέτευση οικονομικής βοήθειας στους πληγέντες.

Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τις περιφέρειες Εμίλια Ρομάνια, Φριούλι – Βενέτσια Τζούλια, Λομβαρδίας, Πιεμόντε και Βένετο. Το μέτρο θα αρθεί στις 31 Δεκεμβρίου. Οι πληγέντες θα αποζημιωθούν με το ποσό των 36,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι αρμόδιες αρχές έχουν πλέον τη δυνατότητα εγγύησης της δημόσιας ασφάλειας και εξασφάλισης φυσιολογικών συνθηκών διαβίωσης για τους κατοίκους.

Η Ιταλία πλήττεται με δριμύτητα από ανομβρία και εξαιρετικά πρώιμους καύσωνες, με το επίκεντρο της μετεωρολογικής καταστροφής να βρίσκεται στην κοιλάδα του Πάδου, όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη ξηρασία των τελευταίων 70 ετών.

Κινδυνεύει η παραγωγή

Επιβλήθηκε σε πέντε περιφέρειες εξαιτίας της έντονης και παρατεταμένης ξηρασίας που μαστίζει την κοιλάδα του Πάδου.

Η Coldiretti, η μεγαλύτερη ιταλική αγροτική ένωση, προειδοποίησε ότι η ξηρασία θέτει σε κίνδυνο το 30% της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας και τη μακροημέρευση του 50% των αγροκτημάτων στην κοιλάδα του Πάδου, όπου παράγεται και το διάσημο «προσούτο της Πάρμας».

Την ίδια στιγμή, στις λίμνες Ματζόρε και Γκάρντα η στάθμη των υδάτων είναι πολύ χαμηλότερη από την αναμενόμενη για την εποχή, όπως συμβαίνει και στον ποταμό Τίβερη. Ο ποταμός Πάδος συνιστά τη μεγαλύτερη υδάτινη δεξαμενή της Ιταλίας και χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο για γεωργική χρήση.

Ηδη, πολλές δημοτικές αρχές έχουν εξαγγείλει μέτρα κατά της διασπάθισης των υδάτινων πόρων. Στη Βερόνα, που διαθέτει 250.000 κατοίκους, έχει επιβληθεί δελτίο στη διάθεση του πόσιμου νερού, ενώ στο Μιλάνο δεν λειτουργούν πια τα σιντριβάνια.

Μια ακόμα δυσμενής συνέπεια της μεγάλης ξηρασίας είναι ο περιορισμός της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας. Τα περισσότερα εργοστάσια που βρίσκονται στους βόρειους ορεινούς όγκους της Ιταλίας έχουν μειώσει σημαντικά την παραγωγή τους. Να σημειωθεί ότι το 20% της παραγόμενης ενέργειας στην Ιταλία προέρχεται από αυτά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή